14x herfstknutselen met eikeltjes en kastanjes

19 september 2023
Verzamelen maar! In de herfst liggen de Nederlandse bossen vol met de mooiste herfstschatten. Eikeltjes, kastanjes, beukennootjes en knisperende bladeren. Mooi om thuis neer te leggen én leuk om mee te knutselen.

Kronkel rupsje

Wat kronkelt daar over de tafel? Maak dit leuke rupsje door een hele reeks kastanjes aan elkaar te maken. Dat kan met naald en (ijzer)draad. Met behulp van een dunne schroevendraaier maak je gaatjes in de kastanjes. Leg aan het einde van het draad een stevige knoop en rijg de kastanjes aan elkaar. Op de voorste kastanje plak je twee oogjes en de rups is klaar!



Rood met witte stippen

Heb je ze al in het echt gezien? De rode paddenstoelen met witte stippen? Je maakt ze ook heel makkelijk zelf met verf en eikeltjes. Het hoedje van het eikeltje verf je rood met witte stippen. Het eikeltje zelf is de steel en maak je wit.



Hippe kastanjes

Het enige dat je nodig hebt zijn een paar mooie kastanjes en een witte marker of witte (krijt)verf. Teken mooie patronen, stipjes of kleine tekeningen op de kastanje. Je zal zien dat de witte verf mooi afsteekt tegen de bruine kastanje. Dat is nog eens een hippe kastanje!



Rudolf het Rendier

Deze knutsel brengt je alvast in de kerststemming. Maak een klein rendierhoofd met een kastanje, 2 wiebeloogjes en een rode mini pompon als neus. Prik bovenin de kastanje twee gaatje voor de takjes die het gewei vormen.



Harige spinnen

Brrr… je moet niet bang zijn voor grote spinnen als je met deze knutsel aan de slag gaat. Tover een kastanje om tot het lijfje van een dikke herfstspin. Op de kastanje plak of teken je twee oogjes en met zwart chenilledraad buig je de acht harige poten van de spin.



Kleurrijk spinnenweb

De harige spin heeft natuurlijk ook een huis nodig. Met een kastanje, touw en een aantal satéprikkers weef je een prachtig web. Je prikt de satéprikkers rondom in de kastanje. Vervolgens weef je touw of chenilledraad om de prikkers heen tot je een kleurrijk web hebt.



Sierlijke flamingo

Met drie kastanjes maak je vliegensvlug een herfstflamingo. Voor de basis gebruik je een kastanje als ondergrond, eentje als lijfje en eentje als hoofd. Daartussen steek je satéprikkers voor de dunne poten en nek. Nu hoef je de flamingo alleen nog te versieren met roze veertjes, oogjes en een snavel.



Glitter eikeltjes

Elk seizoen kan wel wat glitter gebruiken toch? Laat de herfsttafel stralen met deze oogverblindende glitter eikeltjes. Smeer lijm op elk eikeltje en rol deze daarna door een bakje glitters. Even afkloppen, laten drogen en tadaa!



Herfst poppetjes

Zijn het engeltjes? Zijn het Teletubbies? Deze grappige poppetjes van kastanjes kun je op ontelbaar veel manieren versieren met verf, oogjes, chenilledraad, stiften… Tip: ook leuk om poppenkast mee te spelen.



Magische eenhoorn

Wist je dat er ook eenhoorns in het herfstbos leven? Je prikt vier satéprikkers in een kastanje voor de benen en eentje voor de hals. Op de hals prik je een tweede kastanje als hoofd. Met gekleurd touw maak je de staart en manen en met kralen de hoeven. En niet te vergeten, op het hoofd pronkt een magische hoorn.



Gekleurde eikeltjes

Haal de nagellak maar uit de kast, want we gaan eikeltjes lakken. Van een laagje lak krijgen de eikeltjes een uniek kleurtje en gaan ze mooi glimmen. Heb je geen nagellak in huis? Natuurlijk kun je de eikeltjes ook met gewone verf versieren.



Grappige vleermuis

De vleermuizen zijn uit hun schuilplaats gekropen en bij jou in huis beland. Voor deze griezelige kastanje knip je uit zwart papier twee vleugels die je aan een kastanje plakt. Met plakoogjes, een mond met tandjes én pootjes & oortjes van chenille is je vleermuis af.



Vrolijke gezichtjes

Wat een blije eikeltjes! Met nagellak, kruitverf of Tipp-Ex maak je het eikeltje wit. Laat de eikeltjes even drogen zodat je daarna met een stift er een gezichtje op kunt tekenen. Tip: prik het eikeltje op een satéprikker, dan kun je ‘m makkelijk vasthouden tijdens het verven.



Schattige uiltjes

Deze lieve uiltjes maak je met kastanjes en de hoedjes van eikeltjes. Knip uit gekleurd papier snaveltjes, vleugels en pootjes en plak ze aan de kastanjes. Teken oogjes in de hoedjes, plak deze ook aan de kastanjes en voilà!



Fijne herfst! Meer tips voor de herfst? Lees onze 19 x leuke dingen doen in de herfst!