• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

5 tips om je (eerste) museumuitje nóg leuker te maken!

17 oktober 2023
Hoe zoek je een leuk museum uit met kinderen? Hieronder dé tips... want in Nederland zijn we echt heerlijk verwend met musea die geschikt zijn voor kinderen.

Eerlijk is eerlijk, toen ik 6 was vond ik er nog geen klap aan, maar dat is ruim 30 jaar geleden en inmiddels is er véél veranderd. De musea van nu zijn helemaal ingericht op het leren ontdekken van andere werelden en dat is én leuk én goed voor de ontwikkeling van je kind. 

In deze blog daarom 5 tips om samen maximaal te genieten van een museumbezoek!

TIP 1: Zoek een museum dat past bij de leeftijd én de beleving van je kind.
Echt, er zijn al musea voor kids van 3 jaar! Bijvoorbeeld het Nijntje-museum in Utrecht of het Bakkerijmuseum in Hattem. 
 
TIP 2: Sluit aan bij de dingen die ze op school of op televisie zien!
Heb je net de finale van ‘Wie is de Mol?’ samen gekeken en was je onder de indruk van de grote telescopen? Ga naar Planetarium in Franeker om zélf door zo’n telescoop te kijken. Vertelt de juf op dit moment over Egypte en de mummies? Dan is het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden écht een aanrader en ook in het Drents Museum zijn mummies! Zo kun je het museumuitje heel actueel maken.TIP 3: Bereid je bezoek online voor.
In veel musea zijn er leuke speurtochten, kinderrondleidingen, audio- of iPad-tours, workshops en filmvoorstellingen. Bekijk van tevoren wat er te doen is en maak alvast je keuze. In het Rijksmuseum is een gave app-game die je samen kunt doen, een familierondleiding en véél verschillende workshops. Het Maritiem Museum in Rotterdam heeft bijvoorbeeld weer een eigen binnenspeeltuin met haven-thema!

TIP 4: Vólg je kind.
Probeer niet je kind langs alle dingen te leiden die jíj leuk vindt, maar kijk waar je kind naartoe loopt. Laat je verrassen door de dingen die zij ontdekken en waar zij gefascineerd door raken. Zó leuk om te zien! Het Zuiderzeemuseum heeft een binnen- én een buitenmuseum. Kinderen kunnen er buiten heerlijk rondrennen van het ene huisje naar het andere.TIP 5: Hou het kort.
Tja, de spanningsboog van kinderen is nu eenmaal niet zo lang. Wil je het nog iets langer rekken? Ga dan als pauze even iets met je kind(eren) eten of drinken in het restaurant of shop even in de museumwinkel. Zijn ze het zat? Prima, dan ga je weer, zo voorkom je dat ze een volgende keer niet meer mee willen ‘omdat dat zóóóó lang duurt’. Ook leuk: geef ze bij hun eerste bezoek een museumboekje en laat ze bij elk museum waar ze komen een mooie kaart uitzoeken en die in hun boekje plakken.

Ik hoop dat deze tips je helpen om het (eerste) museumuitje samen met je kind nóg leuker te maken!

Liefs,
Annemarie
Founder van Kidsproof.nl

PS: ik kan niet meer zonder onze museumkaart: wij lopen heel vaak even snel een museum waar we langskomen binnen, je hoeft daar dan namelijk niets meer voor te betalen!

Toffe musea in Fryslan, vind je HIER.