De mooiste natuurijsplekjes yn Fryslân!

9 januari 2024
Schaatsen op natuurijs is the best! We hebben een paar leuke natuurijsbanen in Friesland (waar anders) voor jullie op een rijtje gezet.
Rypstjerksterpolder
Het water in de Ryptsjerksterpolder is niet zo diep, daarom ligt hier bij vorst al snel een ijslaagje waar je op kunt schaatsen! Ze zeggen dat dit één van de eerste natuurijsplekken is van Nederland waar je kunt schaatsen bij vorst. Voor de Ryptsjerksterpolder gelden geen openingstijden en tarieven. Ook zul je hier geen koek en zopie vinden. Bereid je dus goed voor als je op pad gaat! 



IJsbaan IIsnocht Beetsterzwaag
Dwars door het dorp Beetsterzwaag loopt schaatsbaan IIsnocht. Zodra het hard genoeg vriest kun je hier heerlijk schaatsen op natuurijs. Omdat het meer beschut ligt en vrij donker is, wordt de ijsbaan sprookjesachtig verlicht! Nieuwe leden betalen eenmalig €2,50. Daarna kunnen kids schaatsen voor €0,50 en volwassen voor €1,00 per keer! 



IJsbaan Dicky van der Werf
IJsbaan Dicky van der Werf of IJsclub Sneek is een grote ijsbaan in de buitenlucht die alleen open is als de omstandigheden het toelaten. Er is plek om te schaatsen of sleetje te rijden en een hoek waarin ijshockey gespeeld kan worden. Even opwarmen met wat lekkers? In het clubhuis haal je warme chocolademelk, koffie of thee of een stuk koek. 



Jandurkspolder De Alde Feanen
Het is zó mooi hier! Op natuurijs schaatsen is een prachtige beleving op deze plek. De Jandurkspolder ligt in het zuidelijk deel van de Alde Feanen ten westen van Oudega. Het is ondergelopen land, dus er kan al snel geschaatst worden. De ijsvereniging Lyts Begjin houdt goed in de gaten of het veilig is om te schaatsen. Check de website vooral!

Belangrijke tips
- ga nooit alleen op natuurijs
- kijk uit bij bruggen, planten en takken
- schaats niet op natuurijs in het donker
- bij sneeuw op het ijs niet schaatsen!
- kleed je goed op de kou en wind
- neem een ijsprikker en een touw mee voor het geval je in een wak rijdt
- controleer de ijsdikte, natuurijs dunner dan 8 cm is onveilig.

Check altijd via schaatsen.nl of je de ijsbaan op kunt, of neem even contact op met de ijsvereniging, én houdt het (weer)nieuws in de gaten. Want veiligheid staat voorop!
Je vindt hier een kaart met de meeste ijsbanen in Friesland, met kleurtjes wordt aangegeven wat voor type ijsbaan het is. Wat hebben we veel ijsbanen in ons mooie Friesland!