• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Openluchtmuseum de Spitkeet - een sfeervol park en leerzaam uitje

17 juni 2024
Ben je op zoek naar een leuk en leerzaam uitje voor het hele gezin? Dan is Openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema een echte aanrader! Een sfeervol, gezellig en heel leerzaam park.
Openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema, Friesland
In dit openluchtmuseum in Harkema, vlakbij Drachten kun je zien en beleven hoe de mensen op de Friese en Groningse heide woonden, leefden en werkten in de periode 1850-1950. Van plaggenhutten en holwoningen tot stenen huisjes en een armenhuis, je vindt het allemaal in dit prachtige park!

Openluchtmuseum De Spitkeet overzicht park

Vandaag (20 juni 2023) hebben wij het openluchtmuseum voor het eerst bezocht. We kwamen binnen via het restaurant en het mooi aangelegde terras. 

Openluchtmuseum Spitkeet terras

Ons viel meteen op dat je vanaf het terras zicht hebt op de speeltuin voor jonge kinderen. Met een leuk gekleurd bord waar je achter kunt staan voor een leuke foto, top!

De Spitkeet speeltuin

We begonnen ons bezoek met wat uitleg, we hadden een mooi uitzicht over het park. We liepen langs 2 speeltuinen en daarna naar het eerste huis. In het huis keken we naar de introductiefilm.

Openluchtmuseum De Spitkeet film

In de film maakten we kennis met Jelle Dam, Sjoerd út de Wâl en Froukje Postma, drie personen die in het park hebben gewoond of gewerkt. Hun verhalen waren erg indrukwekkend en gaven ons een goed beeld van hoe zwaar het leven op de heide was.

Openluchtmuseum de Spitkeet


Vervolgens volgden we het pad, dat ons langs alle woonverblijven leidde. We konden binnenkijken in de spitkeet, de holwoning, het woudhuisje, het armenhuis, de kippenhok woning en nog veel meer. We zagen hoe de mensen sliepen, kookten, werkten en zich vermaakten.

Openluchtmuseum de Spitkeet


In het park staan ook op verschillende plekken paaltjes voor een kinderspeurtocht. Deze speurtocht is leuk én leerzaam.

Openluchtmuseum de Spitkeet speurtocht

We verklappen alvast een van de vragen. Hoeveel mensen woonden er in deze spitkeet..

De Spitkeet

Ook kunnen de kinderen zich uitleven in de twee speeltuinen, waar ze kunnen schommelen, klimmen en glijden. Er is een speeltuin voor de allerkleinsten en een speeltuin voor de grotere kinderen.

Openluchtmuseum De Spitkeet grote speeltuin

De kinderen kunnen zich ook verkleden en kleren aan van toen. De kledingkast staat aan de zijkant van het terras. Ook zijn er leuke dieren in het park, zoals schapen en geiten.

Het park ziet er heel verzorgd uit. En je maakt een mooi rondje om alles te zien.

Spitkeet park

We hebben een leuke ochtend gehad bij Openluchtmuseum De Spitkeet. Het is echt een uniek museum dat laat zien hoe het leven op de heide was in vroegere tijden. De toegangsprjizen zijn heel betaalbaar. Je betaalt € 2,50 voor een kind en voor een volwassene € 6,50!

Klik voor meer info even door via de roze websitebutton.

De Spitkeet terras en speeltuin

Het is ook een gezellig, netjes en sfeervol park waar je kunt genieten van de natuur en van leuke activiteiten voor jong en oud. Kortom een leerzaam uitje voor het hele gezin! Naar de website