• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Controleer op teken

19 april 2024
19 t/m 23 april 2021 is het de Week van de Teek, waarin er extra aandacht is voor het gevaar van een tekenbeet! Waar moet je op letten en wat kun je doen...
Tekenbeet, en nu?
Nu de temperatuur stijgt worden teken actiever. Maar wat is een teek nou precies? De teek is een spinachtig diertje die leeft in het bos en hoge grassen, maar ook in de tuin vind je ze. Teken vallen niet uit bomen, zoals vaak wordt gedacht, maar ‘stappen’ over vanaf struiken en grassen. Dus pas vooral op bij blote enkels en met korte broeken bij de kinderen. Hoewel niet alle teken besmet zijn, kunnen ze de ziekte van Lyme overbrengen.

Goed controleren op teken bij kinderen is belangrijk

Het beste is om goed sluitende kleding te dragen en natuurlijk om goed het lichaam te controleren op teken, nadat je kind(eren) buiten hebben gespeeld. Teken nestelen zich niet direct, ze zoeken eerst een goed plekje voordat ze zich in de huid vastzetten. Dit duurt dus even, waardoor je ook teken op het lichaam kunt vinden die nog niet hebben gebeten. Direct controleren kan dus al een beet voorkomen!

Welke plekken extra controleren?

Let op, want een tekenbeet wordt meestal niet gevoeld, doordat de teek een verdovende stof in de huid brengt. Een teek bijt zich graag vast in de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van ondergoed, achter de oren en in de haargrens. Uit een recent onderzoek blijkt dat teken bij kinderen vaker op het hoofd en in de nek steken, bij volwassenen is dit vaker op de benen. Check deze plaatsen, maar controleer ook goed de rest van het lichaam. Teken die op kleding achterblijven gaan dood bij wassen op 60 graden en in de wasdroger.

Verwijderen van een teek

Vind je een teek die zich in de huid heeft vastgebeten? Pak de teek dan vast met een puntig pincet of tekentang en trek deze er voorzichtig en langzaam uit. De speciale tekentang kun je kopen bij bijvoorbeeld alle drogisterijen in Nederland. Hier zit een beschrijving bij hoe je deze gebruikt en hoe je de teek op een goede manier verwijderd. Ontsmet het wondje daarna met 70% alcohol of jodium. Probeer de teek nooit te verwijderen met zeep of alcohol, dit kan de kans op besmetting vergroten! Plak de teek op een plakbandje en noteer de datum.

Huisarts informeren bij een tekenbeet

Denk je dat de teek al meer dan 24 uur in de huid zit? Neem dan contact op met de huisarts. Houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Als er binnen die drie maanden een rode of roze vlek, of een kring rondom de plek ontstaat, ga dan meteen naar de huisarts en meld op welke dag je de tekenbeet hebt ontdekt.


Meer informatie over de Week van de Teek!


Tip: check hier de leukste tips voor de meivakantie >>>