Kikkerdril hoe doe je dat?

13 februari 2023

Onze buurvrouw heeft een vijver die elk jaar vol kikkerdril zit. We mogen altijd een emmertje mee... Dus wij hebben kikkerdril gevangen en ons verdiept in het wel en wee van 'onze' drilletjes die tijdelijk bij ons logeren, want uiteraard zetten we ze weer terug in dezelfde vijver.

Van kikkerdril tot kikker

Kikkerdril vind ik er persoonlijk niet heel 'smakelijk' uitzien. Maar de kids vinden het hélemaal geweldig, ze kijken iedere ochtend hoe het ermee staat in de 'kraamkamer' (lees: mijn mooie grote vaas ;-). De metamorfose van kikkerdril, kikkervisje tot kikker is dan ook echt supermooi en leerzaam.

Wanneer kun je op zoek naar kikkerdril?


Kikkerdril vind je vanaf ongeveer eind maart t/m juni in slootjes en vijvers. De vijver van de buurvrouw zit altijd vól kwakende kikkers (dat zijn mannetjes, weet ik inmiddels ;).

Op de foto hieronder zie je onze schattige drillies. Wil je ook? Lees dan onze tips! 


Je hebt nodig:

• Glazen bak (of vaas in mijn geval)
• Zand en/of stenen (grote en kleine)
• Waterplanten en eventueel een stuk hout
• Schepnet
• Emmer
• Slootje met kikkerdril

1. Zoek een goede plek voor je glazen bak voordat je hem gaat vullen. Het is belangrijk dat de bak wel in het licht, maar niet in de zon staat.

2. Je kunt nu eerst wat zand en/of stenen op de bodem van je glazen bak leggen. Doe er schoon kraanwater bij, een waterplantje en het stuk hout.3. Zorg ervoor dat het hout en/of de stenen voor een deel boven water liggen. Zo kunnen ze niet verdrinken als de kikkertjes pootjes krijgen (dan krijgen ze ook longen).

4. Ga op zoek naar kikkerdril! Vul je emmer met wat slootwater en haal met het schepnet wat kikkerdril uit de sloot. Niet te veel natuurlijk, moeder kikker wil ook wat 'kroost' overhouden!

5. Nu kun je voorzichtig het kikkerdril in de bak doen. Voel het ook eens met je hand, lekker glibberig!

6. En dan is het afwachten geblazen! Wanneer komen de eitjes uit? Wanneer krijgen de kikkervisjes pootjes? Leuk om dit bij te houden.

7. Wanneer de kikkervisjes een dag of drie uit het ei zijn moet je beginnen met voeren. Als voer kun je stukjes je sla, andijvie, paardebloem, weegbree en visvoer gebruiken.8. Hebben je kikkervisjes ook voorpootjes gekregen? Dan is het tijd om ze terug te brengen, naar daar waar ze thuis horen, de vijver of de sloot. Daar kunnen ze lekkere vliegjes vangen. Zet ze bij de rand van het water. Zwaai ze nog even uit. Volgend jaar leggen ze hun eitjes op dezelfde plek en kun je weer kikkerdril halen.


Goed om te weten:

  • Eitjes met witte vlekjes komen niet meer uit. Verwijder ze direct.
  • Maak de bak regelmatig schoon en vul het water aan.
  • Kikkers zijn beschermde dieren. Het is toegestaan om ze te bekijken om ervan te leren. Maar je moet ze dus echt terugzetten in natuur!

Veel plezier!Tip: bekijk op onze blogpagina nog veel meer leuke tips voor kinderen


Coronaproof kidsproof tips