De leukste musea in het Gooi met kinderen

27 maart 2023
Er zijn in 't Gooi onwijs veel leuke musea te vinden. Ideaal voor een educatief dagje uit! We hebben de leukste musea in de regio voor je op een rijtje gezet.

De leukste musea in het Gooi

Museum Hilversum

Museum Hilversum is gevestigd in het oude raadhuis in het centrum van Hilversum . Het museum is gewijd aan de mediastad Hilversum en je vindt er informatie over interessante gebouwen van verschillende beroemde architecten, zoals Dudok. Er tijdelijke exposities te bewonderen, zoals fotot-tentoonstellinge en vaak is er ook een aansluitend kinderprogramma voor o.a. scholen.

NIEUW Beeld en Geluid museum Mediapark

Het gloednieuwe Mediamuseum van Beeld en geluid op het Mediapark in Hilversum is open. Volledig nieuw en interactief! Daar moet je echt geweest zijn! Je kunt trouwens ook een leuke Hillywood toer maken over het mediapark en hou de agenda in de gaten voor leuke evenementen.

Geologisch Museum

Kinderen ontdekken in het Geologisch Museum de geschiedenis van het leven op aarde, de kringloop van gesteenten en de invloed van de ijstijd op de vorming van het Gooi. Er zijn diverse tentoonstellingen en rondleidingen. Op de eerste zondag in de maand worden er activiteiten voor kinderen georganiseerd. Op de meeste woensdagmiddagen bestaat de mogelijkheid om in het atelier geoden te laten zagen.

Geologisch Museum Hofland | Museum/nl\

Singer Laren 

Singer Laren is een museum, theater en beeldentuin! Het heeft een heerlijke brasserie en een prachtige cadeaushop. 
Op de agenda staan regelmatig workshops, theatervoorstellingen en de kinderen kunnen altijd kiezen voor een educatieve speurtocht passend bij de tentoonstelling van dat moment. Kinderen worden hierbij op een speelse en ontspannen manier aan het werk gezet of langs kunstwerken van de tentoonstelling geleid.

Weesper Automaten Kabinet

In Weesp staat een wel héél bijzondere attractie: Het Weesper Automaten Kabinet. Dit Kabinet herbergt een grote collectie historische automaten. De automaten kunnen gedemonstreerd worden en je mag een aantal machines zelf in beweging zetten. De collectie omvat enkele honderden antieke behendigheids-, verkoop-, muziek-, en speelautomaten. Kermistoestellen, weegschalen, waarzeggers, mechanische goocheltrucs en aanverwante attributen.

Rondleiding + Automatenkabinet | Mooi Weesp

Museum Weesp

Museum Weesp neemt je mee in de verhalen van de stad en haar bewoners, van de vroegste nederzetting uit de IJzertijd tot nu. Museum Weesp heeft heel veel topstukken en ieder topstuk heeft zijn eigen verhaal. Maak jij de levensgrote topstukkenpuzzel en speur je mee naar de antwoorden? Lever het antwoord in bij de balie en je ontvangt iets leuks!

Huizer Museum

Het Huizer Museum is een cultuurhistorisch museum, dat de geschiedenis van Huizen in beeld brengt, bewaart en beheert. Kinderen zijn van harte welkom in het Huizer Museum! Op hun eigen leeftijdsniveau is er van alles te zien en te beleven. Met regelmaat zijn er workshops waarbij kinderen op een speelse manier kunst en cultuur uit Huizen leren kennen. Ook hun eigen creativiteit wordt geprikkeld met tekenen, schilderen, handwerken en handvaardigheid.


Gave Kastelen

Landgoed Groeneveld
Bij Landgoed Groeneveld kun je onwijs veel doen. Zo kun je op bezoek bij Kasteel Groeneveld, Grand Café Groeneveld én Hoeve Ravenstein. Super leuk voor een dagje weg met het hele gezin! Kasteel Kasteel Groeneveld is een kasteel dat leuk is voor jong en oud.Je kunt hier een leuke speurtocht doen. Neem een duik in de geschiedenis en ga met de speurtochten terug de tijd in. Leer van alles over het kasteel en doe de opdrachten. Kunnen jullie de oplossing vinden? 

Kasteel Sypesteyn
Neem een kijkje in een echt kasteel met alle antieke meubels en geheel in de sfeer van toen! In Kasteel Sypesteyn worden ook nog eens leuke rondleidingen gegeven voor kids vanaf 5 jaar! 

Muiderslot - Bezoek het kasteelmuseum in Muiden - Holland.com

Kasteel Muiderslot
Er is altijd van alles te beleven voor kinderen op Kasteel Muiderslot. Kom knutselen, tekenen, bouwen, dansen, luisteren naar verhalen, kijken naar theater of ga mee op een heuse tuinsafari. Daarnaast kun je op ontdekkingstocht met activiteitenkaarten en nog veel meer!

Kasteel Loenersloot
In Loenersloot kun je dit prachtige kasteel vinden. Kasteel Loenersloot domineert sinds ongeveer 1250 het dorp en de ogmgeving. In het kasteel kun je een leuke en leerzame rondleiding volgen. Tijdens de rondleiding bekijk je de fraaie kamers, beklim je de toren en wandel je door de kelders. 


Neem een kijkje in een fort!

Fort Kijkuit
Samen met de fortengids wandel je over het fortterrein en hoor je alles over de bijzondere geschiedenis van Fort Kijkuit. Op het fort word je ontvangen door een boswachter. Voor vragen kun je altijd bij hen terecht. Op het terrein zijn een paar leuke OERRR-opdrachtjes uitgezet voor kinderen, die zij mét of zonder boswachter kunnen doen.

Bezoek Forteiland Pampus (nov. alleen weekenden) | Stelling van Amsterdam

Forteiland Pampus
Een bezoek aan Pampus begint op de boot! In ongeveer 25 minuten vaar je over het IJmeer naar het Forteiland. Er vertrekken 2 veerdiensten naar het eiland, één vanuit Muiden en één vanuit Amsterdam IJburg. Bij aankomst word je ontvangen door de fortwachter. Verbeeld je hoe soldaten hier lang geleden dag in dag uit leefden en werkten. De eetzalen, slaapvertrekken en werkruimtes van een eeuw geleden zijn weer tot leven gebracht met multimedia.

Vestingmuseum Naarden
In Vestingstad Naarden is van alles te doen! Vaar mee met de legergroene museumboot op een 'verkenningstocht' door de vestinggracht. Je vaart hierbij helemaal om de stad heen. Ook zijn er leuke speurtochten voor kids. 

Het Nederlands Vestingmuseum | Museum/nl\

Fort Nigtevecht
Verscholen in het groen in Abcoude ligt Fort bij Nigtevecht aan een rustig weggetje bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Het fort maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. 

Fort Nieuwersluis
Neem een educatieve rondleiding of kom genieten van heerlijk zelfgemaakt eten bij Fort Nieuwersluis! Er worden hier mooie rondleidingen gegeven door Natuurmonumenten. Met een deskundige gids kun je dan uitgebreid het terrein van Fort Nieuwersluis bezoeken!

Fort Uitermeer
Kom genieten van de mooie geschiedenis en natuur van Fort Uitermeer! Fort Uitermeer is een Torenfort op een strategische plek aan de Vecht. Wandel door de rietlanden bij Fort Uitermeer en bewonder in het voorjaar dotterbloemen en zeldzame zomerklokjes. 

Home - Uiteraard Uitermeer

Fort bij Abcoude
Fort bij Abcoude is het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam en was een heel belangrijke verdedigingslinie rond de stad Amsterdam! Natuurmonumenten zorgt ervoor dat dit cultuurhistorisch erfgoed behouden blijft en het fort is een rijksmonument en UNESCO Werelderfgoed!

Muider Muizenfort Museum
Het Muizenfort is een Nederlands fort in vesting Muiden. Het maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Verken het fort, kijk over het water en leer meer over deze vestiging in Muiden. Er is ook nog eens een gave escaperoom!


Welk museum in 't Gooi is jullie favoriet? of wil je juist graag eens naar toe omdat je er nog nooit bent geweest? Wij zijn heel benieuwd!

Veel plezier.
Liefs Maud