7x de leukste forten in ’t Gooi!

24 januari 2024
Ontdek de Nederlandse geschiedenis door een van de oude forten in de buurt te bezoeken! In ‘t Gooi zijn er verschillende unieke plekjes waar je oude tijden kunt herbeleven. Wij hebben de 7 leukste voor je op een rij gezet. Trek je mee ten strijde?
Forten in 't Gooi

Fort Kijkuit

Bij Fort Kijkuit in Kortenhoef ontdek je hoe het fort vroeger zorgvuldig verborgen werd voor de vijand, want het moest de steden in Holland en Utrecht goed beschermen. Onze tip: in dit fort kun je een super spannende speurtocht doen! Lukt het jou om de puzzel op te lossen?

Ook de rest van het fort is de moeite waard om te bekijken. Bezoek het Kruithuis en leer van alles over de geschiedenis van het fort, maak een mooie wandeling om de omgeving. Vanaf het uitzichtpunt heb je een prachtig uitzicht over de natuur!
Fort Spion

Wist je dat je bij Fort Spion in Loosdrecht kunt kamperen? Bezoek deze unieke locatie en blijf meteen een nachtje slapen in een tent! Of je kunt ervoor kiezen om in het fort zelf te overnachten, in de kleine remise of in het bomvrije wachthuis.

Fort Spion heeft een unieke geschiedenis die je op deze manier wel van heel dichtbij kunt meemaken! Vroeger was het een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een van de belangrijkste verdedigingslinies van ons land. Kom jij ook een kijkje nemen?Fort bij Abcoude

Via de brug over de fortgracht kom je op het historische fort terecht, en hier kun je eindeloos ronddwalen en genieten van de verhalen en de natuur. Bezoek het kruitmagazijn, de waterkelder en de slaapvertrekken!

De muren van het fort zijn wel 1,8 meter dik, daar komt geen enkele ridder doorheen! Erg belangrijk, want vroeger was het Fort bij Abcoude onderdeel van de Stelling van Amsterdam en moest het onze hoofdstad goed beschermen.

Vanaf het uitzichtpunt kun je Fort Nigtevecht zien liggen. Kun je je voorstellen dat vroeger vanaf dit punt met kanonnen werd geschoten?Fort Nieuwersluis

Tijdens een bezoek aan Fort Nieuwersluis stap je regelrecht de geschiedenis in! Het is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar tegenwoordig wordt het door vleermuizen gebruikt als overwinteringsplek. Een unieke combinatie van geschiedenis en natuur dus!

Ontdek het fort samen met een ervaren fortengids, die je alles kan vertellen over de geschiedenis. Op het forten vind je planten die je normaal gesproken niet zo snel ziet, maar die hier goed kunnen groeien op het zand dat als fundering is gebruikt.Fort Pampus

Wie Fort Pampus bezoekt, waant zich helemaal terug in de tijd. Het avontuur begint al bij de vaartocht vanaf Muiden, waarvandaan je richting het onbewoonde eiland vaart. Bij aankomst word je ontvangen door de fortwachter. Verbeeld je hoe soldaten hier lang geleden leefden en werkten. De eetzalen, slaapvertrekken en werkruimtes van een eeuw geleden zijn tot leven gebracht met multimedia en games.

Kinderen kunnen hier meedoen aan leuke en spannende speurtochten. Naast de puzzel-speurtochten is er ook nog een blacklightspeurtocht. Ga met een speciaal lampje op zoek naar de verborgen letters. Heb je alle antwoorden gevonden, dan ontvang je het junior-forwachtersdiploma! Check ook meteen de attractie met de luchtballon...Fort Muiderslot

Het Muiderslot is een prachtig kasteel, waar kinderen spelenderwijs over onze Nederlandse geschiedenis kunnen leren. Door het doen van opdrachten ontdekken ze het kasteel en de tuinen. De volgorde mogen de kids helemaal zelf bepalen, en na afloop krijgen ze een leuke verrassing! Regelmatig organiseert het Muiderslot leuke evenementen voor het hele gezin. Zo kun je komen knutselen, tekenen, bouwen, dansen, luisteren naar verhalen, kijken naar een theatervoorstelling of kun je mee op tuinsafari.

Heb jij altijd al eens roofvogels van dichtbij willen zien? Ook dat kan bij het Muiderslot! De valkenier vertelt je graag over de valkenjacht in de tijd van graaf Floris V. Houd onze uitagenda goed in de gaten om te zien wat er allemaal te doen is op dit bijzondere fort.Vestingmuseum Naarden

In Naarden vind je het vestingmuseum, waar altijd wel wat te doen is! Je kunt meevaren met de legergroene museumboot en op verkenningstocht door de vestinggracht. De schipper vertelt ondertussen prachtige verhalen en laat je alle bijzondere plekken zien. Ook kun je meedoen aan een interessante stadswandeling.

Is jouw kind een echte speurder? Dan kan hij of zij ook meedoen met een van de leuke en leerzame speurtochten door het museum. Na afloop ligt er een lekkere beloning klaar! Heb je honger en dorst gekregen van alle activiteiten? Ga dan lekker wat eten en drinken in het pittoreske dorpje Naarden. Hier zijn veel leuke winkeltjes, cafeetjes en terrasjes te vinden.Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen en wensen jullie heel veel plezier.

Groet,
Maud

Tip: lees ook onze andere blogs met de leukste tips in 't Gooi!