17x oranje recepten voor Koningsdag

4 april 2024
Met deze 17 oranje recepten voor Koningsdag maak je er een extra feestelijke dag van. En hoe leuk om samen met je kinderen in de keuken te staan en zelf deze oranje lekkernijen te maken! Vier een gezellig en smakelijk oranjefeestje thuis met je gezin!
17x oranje recepten voor Koningsdag

1. Oranje pecankoeken

Een lekkere traktatie voor een echt Koningsdagontbijt of als heerlijk tussendoortje. Deze feestelijke gebakjes zijn heel gemakkelijk om zelf te maken. Zonder het oranje glazuur is het een glutenvrij en koolhydraatarme traktatie. Bekijk het recept van de pecan-wortelmuffins.

Oranje pecankoeken

2. Gezonde snoepjes

Snoepjes niet gezond? Nou deze wel, hoor! Hier mag je er best een paar van hebben!
Benodigheden: oranje sap van bijvoorbeeld wortel, pastinaak en sinaasappel en agaragar (4 gram per 250 ml ongeveer) en leuke vormpjes voor de snoepjes. Verwarm de agaragar met het sap en laat het in de vormpjes afkoelen. Tip: bewaar de snoepjes daarna in de koelkast.

Gezonde snoepjes

3. Oranje milkshake

Bij Koningsdag horen natuurlijk ook oranje drankjes. Wat dacht je van deze frisse en vrolijke oranje milkshake? Zorg dat je 400 gram roomijs (vanille of slagroom), 300 ml sinaasappelsap, 100 ml melk en 1 banaan in huis hebt en shaken maar!

Oranje milkshake

4. Kleurrijk groentebordje

Lekker verantwoord snacken tijdens een leuke koningsdagactiviteit thuis? Met een bordje vol cherrytomaatjes, worteltjes en snoeppaprika weet je zeker dat de kinderen hun vitamientjes ook die dag weer binnen krijgen.

Kleurrijk groentebordje

5. Rood-wit-blauw taart

De kleuren van de Nederlandse vlag in een taart? Ja, dat kan echt! Nieuwsgierig hoe je deze mooie Hollandse taart maakt? Leest het recept van deze Koningsdagtaart. Hmmm!

Rood-wit-blauw taart

6. Oranje soepje

Wil je je soep in stijl van Koningsdag? Dan is dit lekkere oranje soepje met o.a. zoete aardappels, winterwortel, knoflook, ui en baconreepjes echt een aanrader! Wedden dat je kinderen de zoete smaak heerlijk zullen vinden en zitten te smullen. Enne...meteen weer wat groenten erin verstopt voor de nodige vitamientjes.

Oranje soepje

7. Oranje crumble koek

Deze abrikoos crumble mag niet ontbreken in dit rijtje lekkere recepten voor Koningsdag. Makkelijk te maken, de oven in en klaar! Wat heb je nodig: boter, bloem, suiker, amandelen, ei, vanillesuiker en abrikozen. Lees het recept.

Abrikoos clumble

8. Oranje sapje

Vier een feestelijke Koningsdag met dit feestelijke oranje drankje van ranja, stukjes sinaasappel en een suikerrandje op een glas! Mooi rietje erbij en genieten maar!

Oranje sapje

9. Gevulde mini-paprika's

Een hartige traktatie voor Koningsdag zijn deze oranje mini-paprika's gevuld met roomkaas (natuurlijk kun je ook andere kaas gebruiken zoals brie of geitenkaas), pijnboompitten en peterselie. Je kunt dit oranje gerecht zowel koud als warm eten (15-20 minuutjes in de oven op 200 graden).

Gevulde mini-paprika's

10. Koningsdag ijsjes

Rood-wit-blauw als kleuren van je feestelijke waterijsje. Hoe leuk is dat? Je kunt deze ijsjes eenvoudig zelf maken. Haal Griekse yoghurt, aardbeien, blauwe bessen en honing in huis en je kunt lekker samen met de kinderen aan de slag. Geniet van deze frisse traktatie!

Rood-wit-blauw ijsje

11. Perzik hapje

Oranje boven! Voor dit heerlijke oranje bladerdeeghapje heb je maar 4 ingrediënten nodig: geitenkaasspread naturel (of gewone geitenkaas), bladerdeeg, abrikozen uit blik en 1 ei. Smullen maar!

Perzik hapje

12. Rood-wit-blauw op een stokje

Welk kind is er niet gek op? Een stokje met allerlei lekkers. Deze keer in de kleuren van de Nederlandse vlag: frambozen, marshmallows en blauwe bessen. Succes gegarandeerd.

Fruitvlag

13. Oranje leeuwenpannenkoek

Pannenkoeken vallen bijna altijd wel in de smaak bij kinderen. Maak eens een leeuwenpannenkoek met mandarijntjes, banaan, poffertjes, rozijntjes, bosbessen en stukjes nutella op je pannenkoek! Grrr, zo leuk en lekker!

Pannenkoek leeuw

15. Pudding donuts

Voor Koningsdag een lekkere donut van pudding maken? Dat kan heel gemakkelijk! Maak oranje sap van wortel, pastinaak en sinaasappel. Verwarm de sap met agaragar (iets minder dan de 4 gram per 250 ml die we voor de gezonde snoepjes gebruikten). Daarna even af laten koelen. Natuurlijk kun je ook kant-en-klaar zakjes pudding in de winkel kopen. Kijk eens hoe feestelijk ze eruit zien met die hageltjes!

Oranje donut

16. Koningsschuimpjes

Het enige dat je voor deze lekkere koningsschuimpjes nodig hebt zijn: eiwitten, kristalsuiker, poedersuiker en maïzena. Ben je benieuwd hoe je ze maakt? Lees hier het recept voor deze oranje lekkernij!

Koningsschuimpjes

17. Statige koekjes

Koekjes bakken vinden de meeste kinderen zo leuk om te doen. Bak daarom op Koningsdag deze feestelijke kroontjes. Met dit recept voor zandkoekjes gaat jullie dit vast goed af! Heb je zelf niet een kroontjes bakvormpje in huis, dan kun je deze natuurlijk zelf even tekenen op papier en gebruiken als malletje om de koekjes uit te snijden.

Koningskoekjes bakken


Ga je zelf een of meer van deze Oranje traktaties maken? Deel ze dan op Instagram en tag Kidsproof 't Gooi met de hashtag #kidsprooftip. We zijn heel benieuwd naar jullie creaties!

Geniet van een mooie en smakelijke Koningsdag!