2x top-10 hapjes voor het kerstdiner op school

9 november 2023
Voor de gemaksmoeders onder ons, mijn top-10 ‘Hoe-overleef-ik-het-kerstdiner-op-school?’-recepten. Zo maak je er toch een feestelijke tractatie van.
Marshmellow pops

Het kerstdiner op school is toch wel één van de leukste en spannendste avonden op school. Mooi aangekleed, in het donker op weg naar school en dan snel het met lichtjes en kaarsjes versierde klaslokaal in om te kijken naast wie je zit. Mét natuurlijk een schaal lekkers.

En dat laatste, dat vind ik nou best ingewikkeld. Want ik ben géén keukenprinses, ik wil het liefste sámen met de kinderen het gerechtje klaar kunnen maken én het moet lauw of koud óók lekker zijn. 

Dus daarom, voor de gemaksmoeders onder ons, mijn top-10 ‘Hoe-overleef-ik-het-kerstdiner-op-school?’-recepten:

1. Marshmellow pops 

Op een stokje dus, want dat is helemaal hip. Ik heb me ooit gewaagd aan cake pops, maar dat was me echt te ingewikkeld. Deze marshmellow-variant is stukken makkelijker: stokje erin, gesmolten chocolade erop smeren en sprinkles erover strooien. En kinderen vinden ze ook nog eens héél lekker!

2. Kerstboompjes op een stokje 

Kan niet misgaan. Bakprinsessen bakken verse brownies, ik weet uit ervaring dat chocoladecake uit de supermarkt ook prima werkt. Driehoekje uitsteken, groen en rood gekleurde m &m’s er opplakken (met een beetje poedersuiker en water of gesmolten chocola) en hopsa, een zuurstokje van onderen erin prikken.


3. Uitsteek-komkommertjes

Vorig jaar waren ze bij ons een grote hit! Ze zien er leuk uit, ze zijn gezond én je kunt ze samen met je kind(eren) maken. Het enige wat je nodig hebt zijn kleine uitsteekvormpjes.

4. Feestfruit met choco-dip

Een beetje gezond, maar dan wel met een feestelijke chocodip erop! Fruit aan het stokje prikken, aardbei als hoedje boven op en dippen maar! Extra leuk als je er nog wat groen-rode spikkeltjes over heen sprinkelt.


5. Gevulde eieren

Eieren koken is niet echt mijn specialiteit, ze zijn standaard lekker hard. Dat komt bij dit recept goed uit! Het eigeel meng je tot wat lekkers en de kinderen spuiten het met veel plezier weer terug in de eieren! Ben je een pro? Spuit het mengsel er in kerstboomvorm in en doe kleine spikkeltjes op de puntjes!

6. Soesjes met spikkels

Deze soesjes koop je kant en klaar uit de vriezer van de supermarkt. Dubbeldip ze: eerst in opgewarmde chocolade en dan in een bakje met rood-wit-groene spikkels. Mjam! Wil je een iets hartigere variant? Maak ze dan met soepstengels!


7. Olaf op een stokje

Met satéprikkers, marshmellows en dropjes maak je zo een sneeuwpoppetje als toetje! Kun je (ijs)koud serveren! En als je net wat handiger bent dan ik, kun je ‘m vast op Olaf laten lijken ;-)

8. Appelroosjes

Bladerdeeg, appel en kaneel zijn altijd een goeie combi. De appelplakjes leg je op lange stroken bladerdeeg, oprollen en in de oven! De truc: de appelplakjes heel even in kokend water met citroen leggen, zodat ze niet breken.


9. De állermakkelijkste

Maar dan wel even leuk gepresenteerd én met een gezond extraatje: poffertjes met aardbeien en poedersuiker op satéprikkers!


10. De uitsmijter

De soesjes kerstboom! Oewah, zó mooi en zó lekker! Dompel je soesjes in glazuur of gesmolten chocolade en stapel ze tot een mooie toren. Strooi er eetbare pareltjes overheen voor de finishing touch. Extra leuk als je om het bord kerstlampjes (op een batterijtje) legt…. (bij mij dit jaar op de planning, dus de foto vólgt!)

 

GEZONDE TIPS
Mogen ze bij jou op school alleen 'gezonde' hapjes maken en wil je meer beperken op de suikers? Check dan ook onderstaande 10- gezonde recepten voor hapjes op school!

Wat een leuke uitdaging telkens weer om een zo gezond mogelijke kersttraktatie op tafel te krijgen. Met deze 10 gezonde en makkelijke kerstrecepten maak je vast de blits in de klas! Wie denkt dat gezond niet lekker is, die heeft het mis. Kijk, maak en proef zelf maar!



1. Kerstboompjes op een stokje
Kijk eens hoe leuk deze kerstboompjes van pitabroodjes met quacamole eruit zien? En echt heel erg makkelijk om zelf te maken. Pita broodjes in driehoekjes snijden, besmeren met quacamole en daarop de paprikablokjes en de pretzel als steeltje.

2. Schattige pinguïns
Eigenlijk té schattig om ze op te eten, deze vrolijke pinguïns. Enige dat je nodig hebt zijn zwarte olijven, een beetje roomkaas als vulling, wortel als snaveltje en pootjes én een cocktailprikker om alles vast te maken!



3. Kaas rendiertjes
Zó simpel, maar zo leuk én lekker! Makkelijkste zijn de kaasjes van Le vache qui rit. Dan heb je meteen het gezichtje van het rendier in de juiste vorm. De oogjes maak je van zwarte olijven of rozijntjes en een neusje van paprika of tomaat. Met pretsels als gewei heb je in een handomdraai het rendiertje af. Wedden dat het bordje zo leeg is…

4. Kerststerren
Deze broodsterren zijn eigenlijk altijd wel een hit. Ze zien er leuk uit, je kunt eindeloos variëren met de vulling en supersnel klaar! Je hebt alleen sterrenvormpjes, brood  en vulling, zoals jam, nodig.



5. Komkommer sneeuwman
Een gezonde sneeuwman, wij worden hier heel blij van! Heel leuk om ook samen met de kids te maken. Hol 2 stukjes komkommer een beetje uit en vul ze met roomkaas. Zet de sneeuwman alvast op een satéprikker en maak een hoedje van wortel en armpjes van pretzels. Maak tot slot het gezichtje nog even af.

6. Vrolijke kerstballen
Deze kerstballen met roomkaas en groenten zien er zo gezellig uit! En leuk voor de kids om er ieder hun eigen ‘kunstwerkje’ van te maken. Met ronde crackers, roomkaas en een paar soorten groenten maak je deze feestelijke hapjes.



7. Sterren toverstafjes
Snel klaar en een feestelijke traktatie voor het kerstdiner zijn deze sterren van bladerdeeg gevuld met kruidenkaas. Na 20 minuten heb je heerlijke hapjes als resultaat. Zet ze op een satéprikker en prik ze in een stuk aardappel. Bij de kids vast ook favoriet!

8. Fruit kerstmannetjes
Supersimpel om te maken, maar zó in de kerstsfeer! Je hebt alleen groene druiven, aardbeien, banaan en cocktailprikkers nodig! Vorig jaar was dit een échte hit op het kerstdiner op school!



9. Hartige kerstboom
Een kerstboom van kaas, worst en tomaat, die ziet er vrolijk uit! Zó makkelijk om te maken en heel snel klaar. Dus erg handig als je weinig tijd voor de voorbereiding hebt, maar wel iets moois op tafel wilt zetten! Zo snel heb je nog nooit een kerstboom opgezet! Té leuk en lekker.

10. Feestelijke vuurpijlen
Je gaat knallend 2017 in met deze lekkere vuurpijlen van knakworst in bladerdeeg met een topje van komkommer! Ook heel leuk om op het kerstdiner alvast een nieuw jaar mee aan te kondigen en dit jaar af te sluiten. Wikkel bladerdeeg om een knakworstje. 20 minuutjes in de oven en klaar zijn ze. Even nog op een satéprikker en het nieuwe jaar kan aangekondigd worden!

Veel plezier!
Maud


Kerstvakantie-uitjes in 't Gooi
Op zoek naar leuke uittips voor de vakantie? Er is weer heel veel leuks te doen voor kinderen: van creatieve uitjes en sportieve activiteiten tot een bezoekje aan een museum. Er is voor ieder wat wils! Onze Uitagenda staat bomvol leuke kerstvakantie-uitjes in 't Gooi, kijk snel!