21x buiten zwemmen met kinderen in Groningen

26 januari 2024
Als het zonnetje schijnt dan is er niks fijner dan een goede plek aan het water met kids. Van strand tot meer en van zwembad tot de zee, er valt genoeg buiten te zwemmen in Groningen. In dit blog vind je alle plekken met zwemwater voor kinderen. Wel zo fijn om te weten dat deze hotspots ook écht geschikt zijn voor kinderen en waarom.
De beste zwemplekken in Groningen

Deze zwemplekjes liggen in de stad Groningen

Hoornse plas

Hét Groningse plekje met de kinderen als de zon achter de wolken vandaan komt. Het eerste stuk is slechts een halve meter diep waardoor je kind heerlijk kan plonsen, spetteren en spelen. Achter de drijflijn wordt het wat dieper en kun je zwemmen. Een echt zandstrand met zand om kastelen te bouwen of te scheppen. Ook op het gras kun je jouw handdoek neerleggen. Er zijn waterspeeltoestellen en een prachtige speeltuin met klimtoestellen. Bij de kiosk kun je terecht voor een ijsje of wat drinken. Wil je lunchen of na het dagje zwemmen uit eten dan door naar Kaap Hoorn

Stadsstrand Groningen

Even een plons nemen na school? Dit kan bij het stadsstrand, naast DOT. Deze populaire plek is zó opgezet dat je een echt strandje hebt en kunt zwemmen. Vroeg op de dag of later op de middag/avond is het vaak nog rustig, super fijn. Dit is echt een plek waar je met oudere kinderen komt want er is geen ondiep zwemwater.

Openluchtbad de Papiermolen

Nostalgie! Wie heeft hier niet gezwommen. Opa, oma, papa en mama en jij straks ook toch?! Wat een fijn openluchtzwembad. Heerlijk buiten zwemmen in helder en schoon water. Er is een duikplank, een glijbaan en een peuterbadje waar van alles te ontdekken valt. Ook fijn, er zijn omkleedhokjes, verschoon plekken voor baby’s en peuters en voldoende wc’s. Je kunt er wat drinken, een ijsje of wat te eten kopen. Niks meer aan doen.

Zilvermeer Groningen

Deze tip kreeg ik via social media en mag NATUURLIJK niet ontbreken in de lijst; het Zilvermeer! Fijn strand met grote ligweide waar je lekker rustig zit. Altijd wat om naar te kijken met uitzicht op de schans van de waterskieers. Als je met de auto bent, kun je deze parkeren op de P+R Kardinge en loop je er zo heen (achter binnenspeeltuin Ballorig)!Deze meertjes en openluchtbaden liggen net buiten Groningen

Zwembad de Binnenplaats

Bij Camping Wedderbergen hebben ze niet stilgezeten. Hier is een prachtig mooi restaurant gebouwd met groot terras en fijne speeltuin. Ook kun je (buiten het hoogseizoen) gebruik maken van het zwembad en de populaire waterspeeltuin. Echt een plek waar je geweest moet zijn. Bekijk hier de beelden

Natuurbad Engelbert

Zo fijn, zwemmen in de natuur! Dit zwembad is UNIEK en lijkt het alsof je in een meertje aan het zwemmen bent. Alleen beter. Er is namelijk gediplomeerd toezicht, duikplanken voor de ervaren zwemmers, een peuterbadje voor de kids dat is afgezet met hekwerk, een zonneweide en je kunt eten en drinken halen. Kortom een super speciale zwemplek om zowel met jonge als wat oudere kinderen te komen bij mooie weer.Grunoplas

De Grunoplas bij Break Out Grunopark in Harkstede is fijn met zowel grote en kleine kinderen, papa mag ook mee ;-). Bij het meertje spelen de kinderen heerlijk in het ondiepe water. Of zandkastelen bouwen aan de waterkant terwijl mama zont in het gras of op het strandje. Er is een strandpaviljoen vlakbij voor de lunch tussendoor of voor de wc. Grotere kinderen vermaken zich hier ook in het water of bij Break Out Grunopark.


Strand Meeroevers

Vanuit ruimte terras van het strandpaviljoen kijk je uit op het strandje waar de kinderen het water in kunnen. Ze kunnen hier uitgebreid in het zand spelen, voor oudere kinderen is er een volleybalnet en er is een grote klimtoren met een prachtige uitkijk. Een topplek om lekker te zwemmen met kinderen.Openluchtbad de Blinkerd 

Dit openluchtzwembad in Ten Boer is een fijne, gezellige en betaalbare optie. Er is een recreatiebad  en peuterbadje. Lekker zonnebaden op de zonneweide en daarna een ijsje of patat van de kiosk. Een super plek om met kleine en grote kinderen te zwemmen tijdens de vakantie. Bekijk hier alle informatie over dit openluchtzwembad.


Zwemmeer bij Camping de Watermolen

In Opende vind je prachtig in de natuur gelegen Camping de Watermolen met daarbij een groot zwemmeer met helder water. Erg leuk om met kinderen heen te gaan. Het is een zandstrand met natuurwater. Het loopt langzaam af, dus prettig voor kinderen! Er is een ligweide en vergeet niet je bootje of opblaas flamingo mee te nemen ;)Zwempark Strandheem Opende

Op dit geweldige recreatiepark in Opende naar hartelust zwemmen en spelen. Naast een dagje ‘strand’ zijn er enorm veel speeltoestellen. Het eerste stuk van het water is ondiep. Met drijflijnen wordt aangegeven waar het dieper is, fijn voor de kleintjes. Er zijn toiletten. Bij mooi weer en dus drukkere dagen betaal je een klein prijsje maar is er ook een reddingsbrigade aanwezig. Het is hier heerlijk vertoeven op het strand of op de zonneweide. Strand van Schiermonnikoog

Uiteraard! Dé Groningse plek als het gaat om een dagje naar het strand. Wat een prachtig eiland met stranden en zó dichtbij. Oké, je moet even de overtocht met de boot maken maar ook dít is een leuke activiteit voor de kids. Het is nog lastig kiezen waar de handdoek een plekje krijgt want er is hier zoveel ruimte! Lekker zwemmen in de zee.

Lauwersmeer Lauwersoog

Het Lauwersmeer is zo’n gebied waar je altijd wel terecht kunt in de zomer. En het voelt als een mini-vakantie. Je kunt hier zwemmen met het hele gezin. Het zwemwater is prima voor kleintjes en wat grotere (kinderen). Vrij dicht bij elkaar zit een ondiep en diep(er) stuk waardoor je iedereen tegelijk in de gaten kan houden. Schep en emmer mee voor het zand.  Eventueel nog wat spelen in de waterspeeltuin terwijl papa en mama een terrasje pakken bij het Booze Wijf.

Strand Meerwijck

Aan het Zuidlaardermeer bij Kropswolde ligt de prachtige camping Meerwijck. Hier vind je ook een fijne plek om te zwemmen met het gezin. Een ruim strand waar ook speeltoestellen te vinden zijn, een terras voor lekkere versnaperingen en een zwemgedeelte waar je veilig kunt zwemmen.Openluchtbad Hoogkerk

Ook zo’n heerlijke plek om te zwemmen met kinderen. Er is een verwarmd wedstrijdbad, recreatiebad en peuterbad. Een super fijne zonneweide met springkussen en een kiosk voor een ijsje en patatje. Jij komt toch ook een keer een duik nemen bij openluchtbad Hoogkerk?

Buitenbad en ligweide Tropiqua

Neem een frisse duik in het gezellige buitenbad van Tropiqua. Ook kun je hier klimmen en spelen in bij de zand- en watertafel. Daarnaast is er een buitenkios voor verkoelende drankjes en ijsjes. 

Zwembad Electra

Lekker badderen, baantjes trekken, ga van de glijbaan of spring van de duikplank springen in het diepe bad. Ook kun je hier heerlijk zonnen in de zonneweide, volleybal spelen of spelen in de houten speeltoestellen. Bij Zwembad Electra verveel je je geen moment!

Het Oldambtmeer 

Een aangelegd meer speciaal voor watersport en recreatie. Het Oldambtmeer heeft drie super leuke stranden voor jong en oud! Het Triadeem, Strand Zuid Blauwestad en Strand Noord Midwolda. Bij deze drie stranden kun je genieten van de zon en kunnen de kinderen heerlijk spelen.Openluchtbad Moekesgat

Een dagje naar een openluchtbad? Ga dan naar Openluchtbad Moekesgat! Hier vermaken de kinderen zich volop. Er zijn verschillende glijbanen, een grote ligweide en ook is er een toffe speeltuin. 

Openluchtzwembad de Barkhoorn

Kom heerlijk zwemmen bij Openluchtzwembad de Barkhoorn! Dit bad heeft een peuterbad, een recreatiebad met glijbaan en een 25 meter bad met een duikplank. Om het zwembad een een grote ligweide waar je heerlijk kan zonnen, picknicken of spelletjes spelen.

Strandpaviljoen Schildmeer

Geniet van een dagje aan het water bij Strandpaviljoen Schildmeer. Hier kun je genieten van een hapje en een drankje maar ook heerlijk op het strand liggen terwijl de kinderen spetteren in het water!
Wil je zeker weten dat de kwaliteit van het water goed is?  Download dan de app 'zwemwater'. 


TIP: Ben jij op zoek naar meer uitjes aan het water of plekken waar kinderen met water kunnen spelen? Bekijk onze eropuit pagina voor alle leuke plekjes in Groningen.


Wil je meer zomervakantietips, check dan onze blog vol vakantie-uitjes in Groningen