10x Wandelroutes voor gezinnen in Groningen

2 januari 2024
Wandelen jullie ook graag met de kinderen? Wij zijn dol op een mooie boswandeling met de kids! En dan ontdekken we het liefst steeds een ander stukje Groningen. Wij zetten de leukste wandelingen in de natuur voor je op een rijtje.
10x Wandelingen met kinderen in Groningen

Beklim de Uitkijktoren - De Onlanden

Kinderen zijn dol op avontuur. Bezoek daarom eens de bijzondere uitkijktoren in natuur- en waterbergingsgebied De Onlanden. Vanaf de parkeerplaats is het nog geen kilometer lopen naar deze bijzondere uitkijktoren. Op ieder niveau van de toren heb je letterlijk een andere kijk op je omgeving. Wat zie je? Hoe ver kun je kijken?
Check hier het vertrekpunt

Kinderwandelroute Appelbergen (6,5 km)

Je vertrekt vanuit Glimmen en hier eindig je ook weer. Laat je verrassen door het prachtige natuurpark. Volg de gele paaltjes die verspreid staan over het gebied. Hier vind je alle elementen en heb je de ruimte om een flinke wandeling te maken. 
Bekijk de wandelroute

Wandelen over de Hondsrug

Het Noordlaarderbos (Gronings) en De Vijftig Bunder (Drents) liggen op de overgang tussen de Hondsrug en het beekdal van de Drentse Aa. Het zijn gebieden met een rijke historie. Zo’n 2500 jaar geleden werd het bos gekapt, dat hier toen stond. De grond werd als landbouwgrond gebruikt, maar zó intensief dat er na een tijd niets anders dan heide groeide. Heerlijk om te wandelen. Volg de rode paaltjesroute!

TIP: Na een rondje wandelen over de Hondsrug is het heerlijk om neer te strijken bij Brasserie de Kastanjehoeve, met een fijne speelhoek en uitgebreid kindermenu! Nu even niet, tijdens de lockdown, maar straks zeker weer een aanrader!

Kabouterpad Steendam (2,3 km of 1 km)

Voor de allerkleinste, maar ook voor de kinderen in de ondebouw van de basisschool is dit een leuke wandelroute. Volg de kabouters en vervolg het hele kabouterpad. Voor de kleintjes kun je een korte route kiezen van ongeveer 1 kilometer.
Naar het kabouterpadHuttenbouwbos Park Lauwersmeer

Het Lauwersnest is het startpunt voor een leuke wandeling in het Nationaal park van Lauwersmeer. Een aanrader is het natuurpad van 1,5 kilometer, met onderweg allerlei vragen en opdrachten. Bij de start (of als je terug bent) kunnen de kinderen hut bouwen. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen. 
Yes, we gaan huttenbouwen

Vogelkijkhut de Kiekkaaste

Vlakbij de grens met Duitsland vind je de grote vogelkijkhut. Vanuit de hut heb je een wijds uitzicht over het water, het riet en de landerijen. Zo kun je eenden, vogels, muskusratten en soms zelfs zeehonden spotten! De hut is toegankelijk via de dijk en een houten vlonderpad door het riet. Leuke tip toch! Dus trek de natuur in en ga vogels, zeehonden en andere dieren spotten vanuit de Kiekkaaste!
Loop het vlonderpad

Tip: vergeet vooral niet om je verrekijker mee te nemen.

Speelbos Houwerzijl

Dit speelbos in Houwerzeel is een combinatie van een ecologisch aangelegd en beheerd bosje. Het kent een paar leuke wandelpaadjes er door- en omheen en een speelweide met een aantal stoere speelinstallaties erop. Het Speelbos  ligt achter en naast het parkeerterrein van De Theefabriek. 
Meer over Speelbos Houwerzijl

Wandelen Noorlaarderbos

De wandelroute Noordlaarderbos en Vijftig Bunder ligt op de overgang tussen de Hondsrug en het beekdal van de Drentse Aa. Wandel met Natuurmonumenten door het Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder!
Meer over deze route

Mammoetpad Muntendam

De Heemtuin biedt verschillende wandelroutes voor jong en oud met variërende thema’s. Tijdens elk jaargetijde en op elk moment van de dag. Het Mammoetpad is toch wel de meest avontuurlijke route in de Heemtuin! Spannende bruggetjes over het water, een vlot om naar de overkant te varen en een speciale uitkijkpost.
Bekijk hier de routeNatuurpark de Noorderriet

Natuurpark de Noorderriet, tegen de dorpsrand van Kommerzijl, is maar liefst 10 hectare groot. Er ligt een groot kinderspeeleiland, met veel natuurlijke speelvoorzieningen! Fijn voor de kinderen om te kunnen spelen en om met het hele gezin doorheen te wandelen!
Natuurpark de Noorderriet


Geniet van de prachtige omgeving en ontdek de pracht van Groningen!
Veel plezier


Meer uittips

Kijk voor meer leuke tips bij 'Eropuit'

Heb je zelf nog leuke tips? Deel ze dan gerust, zo kunnen wij andere ouders ook weer blij maken. Stuur een mail aan groningen@kidsproof.nl
Naar de website