Zo creëer je zorgeloos schermtijd voor je kind

15 maart 2023
Hoe vaker ze jou naar een scherm zien kijken, hoe interessanter het wordt. Geen wonder dat jouw tablet, smartphone en televisie een grote aantrekkingskracht hebben op die kleintjes. En het kan geen kwaad, toch?
Want kinderen beleven er veel plezier aan en het geeft jou als ouder of verzorger een momentje voor jezelf. Toch zijn dreumesen, peuters en kleuters nog te klein om volledig losgelaten te worden op het wereldwijde web. Hoe kunnen zij en vooral ook jij als ouder of verzorger hier wijs mee omgaan?

De Bibliotheek heeft 5 handige tips voor je op een rij gezet. Van leuke apps voor de kids tot handige weetjes voor jou.


Zappelin-app
2 tot 6 jaar

Met de gratis Zappelin-app kan je ukkie filmpjes kijken, spelletjes spelen, liedjes of podcasts luisteren en knutselen. Ook kun je als ouder of verzorger een wekker zetten in de app om zo de schermtijd van je kind in de gaten te houden. Handig! Bij de ontwikkeling van de Zappelin-app is rekening gehouden met de intuïtieve manier waarop kinderen navigeren. Door de vormgeving wanen ze zich in de herkenbare en veilige Zappelin-wereld die uiteraard volledig reclamevrij is en waarin het onmogelijk is om af te dwalen naar inhoud die niet gemaakt is voor kinderen. Bovendien raakt je kleine niet snel uitgeZappt want dagelijks wordt de app aangevuld met nieuwe content.
Bekijk de Zappelin-app hier >Squla

1,5 tot 6 jaar

Met de educatieve quizzen van Squla kan je nieuwsgierige peuter of kleuter spelen en leren tegelijk. Squla bevat meer dan 70.000 quizzen en games. De quizzen worden ondersteund met illustraties en filmpjes die passen bij de leeftijd van je kind. Je kind speelt en leert met de leukste spelletjes, zoals memory of puzzels. Stimuleer de ontwikkeling en laat ze kennismaken met letters, cijfers en de wereld!
Bekijk het aanbod van Squla hier >Bereslim
3 tot 7 jaar

Bereslim is een aanbieder van digitale prentenboeken en pedagogisch verantwoorde (computer)spellen die bijdragen aan de taalontwikkeling, woordenschat, leesvaardigheid en het leergedrag van je peuter of kleuter. Kinderen kunnen leuke en leerzame spelletjes doen en prachtige digitale prentenboeken bekijken. Voor het leren lezen worden AVI-titels aangeboden, zowel op papier als digitaal.
Bekijk het aanbod van Bereslim hier >Media Checklist

Waar moet je op letten als je een nieuwe app of game voor je ukkie installeert? En hoe bepaal je of een filmpje of televisieprogramma geschikt is voor jouw kind van 0 tot 6 jaar? Met de Media Checklist weet je het zo!
Bekijk hier de Media Checklist >Tablet geschikt maken

Je tablet geschikt maken voor je kind? De Consumentenbond legt je uit hoe dit moet. Zo kun je zelf bepalen wat je kind ziet.
Bekijk hier het advies van de Consumentenbond >Meer weten?

Wil je meer weten? Ga dan naar De Bibliotheek bij jou in de buurt kijk hier: www.biblionetgroningen.nl/bibliotheekvestigingen

Of kijk voor meer informatie op www.biblionetgroningen.nl/mediawijs


Naar de website