13 culturele uitjes met kinderen

29 juni 2023
Bezoek samen een leuk museum, ga met je kind naar een kindercollege of kies een mooie kinderfilm. Regio Arnhem & Nijmegen zit bomvol cultuur voor kinderen.

Donkerbeleving

Laat je ogen openen door ze even te sluiten in het muZIEum. Ontdek in één van de donkerbelevingen hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Ook is er een doe-plein met spelletjes (zonder zicht!). Leuk om toe te voegen aan je beleving: Kraak en Smaak, een proeverij zonder zicht.



Jong geleerd

Om kinderen al jong kennis te laten maken met het museum, heeft Museum Kasteel Wijchen een leuke speurtocht voor haar jonge bezoekers. Bij ‘Schimmen komen tot leven’ ontdek je samen hoe mensen vroeger leefden.



Kinderfilms en -activiteiten

In Focus Arnhem geniet je met je kind van de nieuwste kinderfilms. In de schoolvakanties is er dagelijks een tof kinderprogramma met veel jeugdfilms & gratis pauze-activiteiten zoals knutselen of muziek maken. Extra vakantietip: pannenkoek versieren in het restaurant.



Ontdek de bieb

Knutselen, luisteren naar voorlezers, digitaal experimenteren met VR-brillen of robots en superinteressante dingen leren tijdens kindercolleges. De vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn écht leuke plekken voor kinderen. Ook fijn: geniet van een kopje koffie of thee, terwijl jouw kinderen hier lekker spelen.



Overal kunst

Met het Museum Dobbelspel of een spannend speurspel ontdek je samen het Kröller-Müller Museum op de Veluwe. Door de combi van kunst en natuur raken kinderen hier niet uitgekeken. Buiten is het genieten van de beeldentuin en mooie natuur.



Vakantieweek in Musis

Ouders van kind(eren) tot 12 jaar opgelet! Laat je kind de zomervakantie goed beginnen met theater, muziek en games in Musis. Musis & Stadstheater Arnhem organiseert deze vakantieweek samen met Stichting Bijzonder Arnhem, Klimmendaal, Bio Vakantieoord en Vitesse Betrokken.



Duik in het verleden

In familiemuseum De Bastei ontdekken kinderen alles over het leven in, om en aan de rivier. Bekijk Romeinse muurresten en een mammoetschedel of doe een speurtocht.



Familiefilms

In het centrum van Nijmegen ligt arthouse LUX. Naast mooie juniorfilms zijn hier regelmatig leuke activiteiten en workshops voor kinderen, zoals LUX Mini voor de kleintjes (2 tot 6 jaar).



Een dagje kasteel

Voor alle ridders en prinsessen: de kastelen van het Geldersch Landschap & Kasteelen zijn écht een aanrader. Extra leuk in vakanties, met activiteiten als Professor Bombasticus & de Kids Zomerweken.

Speuren & spelen

In park Rosendael gaan kinderen op ontdekkingstocht met een knapzak. Ze krijgen een Beleef!- plattegrond, schepnet en loeppotje mee en volgen de route langs o.a. de bedriegertjes en de hangbrug. Onderweg vangen ze misschien zelfs waterbeestjes.



Prins of prinses

Dwaal rond door kasteel Rosendael en zie hoe mensen hier vroeger leefden. Tip: in vakanties extra activiteiten zoals een cursus ‘Hoe word ik prins of prinses?’ én theater.



Ridders

Bezoek het stoere, middeleeuwse kasteel Doorwerth. Met leuke binnenen buitenspeurtochten en veel extra activiteiten tijdens vakanties, zoals de Ridderproef.



Pratende lantaarn

Jullie gids voor de dag? Een pratende lantaarn! Dat is nog eens een bijzondere manier om het middeleeuwse kasteel Hernen te ontdekken. Tijdens de muizenroute leren kinderen meer over de geschiedenis van het kasteel en mogen ze zelfs een harnas aan. Tip: een show over de ingestorte toren, gespeeld op zolder.



Net buiten de regio

Verkleed als ridder of jonkvrouw ontdekken kinderen kasteel Cannenburch. Op zoek naar levende schilderijen & het blotevoetenpad. Net iets verder rijden, maar zeker de moeite waard!



Veel plezier met cultuur proeven met de kinderen!

Groetjes, Esther

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nog meer toffe culturele uitjes voor gezinnen!