23 tips om Sinterklaas thuis te vieren

27 oktober 2023
Op zaterdag 18 november komt Sinterklaas Nederland binnen met zijn stoomboot. Er zijn weer superveel leuke Sinterklaasuitjes! Naast eropuit gaan, zijn er ook een heleboel manieren om ook thuis een superleuk sinterklaasfeest samen te vieren. Bekijk onze tips hier!
23 tips om Sinterklaas thuis te vieren
1. Nog hoeveel nachtjes slapen? Kunnen jouw kinderen niet wachten tot dat die zak vol cadeautjes voor de deur staat? Een aftelkalender is een leuke manier om samen naar 5 december toe te leven. Je kunt ‘m zelf knutselen of een voorbeeld uitprinten.

2.
We weten het, meestal gaat die zak met kruidnoten wel héél snel leeg ;) Maar ze smaken vast nóg lekkerder als je ze uit een speciaal kruidnotenpotje mag pakken. Laat de kinderen hun eigen potje beschilderen en vul ‘m daarna met sintsnoepgoed.

3.
Sint komt op tv! Je kunt de Sint en zijn pietenvriendjes volgen vanaf je eigen bank tijdens het sinterklaasjournaal. Zo kun je tóch zien wat Sinterklaas allemaal beleeft dit jaar.

4. Soms zien we de Sint liever analoog. Haal dat leuke boek met sinterklaasverhalen weer eens uit de kast en lees elkaar voor.



5. Dompel het huis onder in sinterklaassferen met een zelfgemaakte sinterklaasslinger. Aan de slinger kun je mijters, paarden, pietjes, wortels, cadeautjes en nog veel meer hangen. Dat ziet er gezellig uit!

6. Zijn jouw kids liever Sint of een Piet? Met gekleurd papier en een nietmachine knutsel je thuis zo je eigen mijter of pietenmuts in elkaar. Ook leuk: knutsel en versier een schoorsteen.

7. Bedenk jullie eigen regels op het bekende sinterklaasdobbelspel. Wat gebeurt er als je zes gooit? En wanneer mag je een cadeautje uitpakken?

8. Laat de kinderen een verlanglijstje schrijven en pimpen met kleurtjes, stickers en plaatjes uit tijdschriften. Natuurlijk weet de Sint al ongeveer wat alle kindjes in Nederland willen hebben, maar wat extra hulp kan geen kwaad.



9. Het is natuurlijk wel netjes als Sinterklaas de cadeautjes in een schone schoen kan stoppen. Poets voor het schoenzetten samen je schoenen mooi schoon. Leuk: zet gezellige sinterklaasmuziek aan op de achtergrond.

10. Met speciale raamstiften kun je elk raam in huis omtoveren tot een sinterklaaskunstwerk. Teken huizen met Sinterklaas op het dak, de stoomboot, pakjes en natuurlijk het paard.

11. Poeh, die arme Sint en Piet moeten wel hard werken. Verras Sinterklaas met een lief cadeautje om hem te bedanken. Stop het cadeautje in je schoen, zodat Sinterklaas het vannacht kan vinden.

12. Zelfgemaakte kruidnoten zijn vaak het allerlekkerste. Pas op, want als die lekkere geuren uit de oven komen, staat het hele gezin klaar om alles op te eten.



13. Als je toch in de keuken staat is een sinterklaastaart ook een aanrader. Kies voor een taart met lekkere speculaaskruiden en versier deze met de kinderen met een mijter van marsepein.

14. Sinterklaas is bijna jarig en dat mag gevierd worden! Versier de voordeur zodat iedereen kan zien dat het sinterklaastijd is.

15. Plof lekker in je pyjama op de bank met een bakje pepernoten en een leuke sinterklaasfilm. Welke gaan jullie kijken?

16. Laat de kinderen vingerpoppetjes knutselen en een eigen sinterklaasverhaal instuderen. Als er genoeg geoefend is, is het tijd voor de grote voorstelling voor papa en mama.



17. Er zijn zoveel leuke sinterklaasliedjes om mee te zingen. Na een paar liedjes zijn jullie zeker weten in de sinterklaasstemming.

18. De Sint zat te denken, wat hij jou zou schenken… Dit keer is het jouw beurt om te dichten. Maak een rijmpje voor de Sint en stop deze ’s avonds in je schoen.

19. Zet voor de kinderen een pietenparcours uit door het huis. Als jouw kleine Piet het parcours succesvol heeft volbracht, ligt er een pietendiploma klaar. Leuke activiteiten voor het parcours zijn: over de daken lopen, koprollen maken, cadeautjes inpakken, cadeautjes versieren, super stil lopen…

20. Hebben jullie de jute zak van vorig jaar bewaard? Daag elkaar uit tot een wedstrijdje zaklopen in de zak van Sinterklaas. Pssst.. wel even opletten dat je niet per ongeluk meegenomen wordt naar Spanje ;)



21.
Help de Sint een handje met het verzamelen van speelgoed. In de kast ligt vast nog speelgoed waar de kinderen niet meer mee spelen. Zoek het samen uit en breng alles wat over is naar de kringloopwinkel of de speelgoedbank.

22.
Probeer te winnen met het chocolademuntjes spel: alle kinderen nemen een wasknijper in hun mond. De eerste heeft een chocolademunt in de wasknijper geklemd. En nu doorgeven zonder handen!

23. Of speel pepernoten jeu de boules: leg een cadeautje op de grond. Wie gooit de pepernoot het dichtstbij het pakje? De winnaar mag het pakje openmaken.


Op 18 november 2023 is de intocht van Sinterklaas in Nederland. Kom thuis helemaal in de Sinterklaas stemming met de kinderen. Jullie kunnen knutselen voor de goedheiligman, brieven schrijven aan Sinterklaas of thuis een pietenparcours uitzetten. En vergeet natuurlijk niet je schoen te zetten, want de Sint en zijn Pieten komen natuurlijk wel langs om ‘m te vullen.

Fijn Sinterklaasfeest!

Groetjes, Esther