Lekkere, betaalbare en gezonde gezinsrecepten

27 mei 2022
Lekkere, betaalbare en gezonde gezinsrecepten die kinderen zelf kunnen maken en die ook door kinderen zijn bedacht. Ze zijn te vinden in het receptenboekje VetLekker! Favoriete gezinsrecepten: lekker, betaalbaar en gezond! Onlangs werd het eerste exemplaar uitgereikt aan wethouder Grete Visser en Kidsproof Nijmegen was daarbij!
Foto: Ger Loeffen

Uitreiking receptenboekje

Het eerste exemplaar van het receptenboekje VetLekker! werd woensdag 18 mei in de Lindenberg door kinderen van activiteitenpleinen Hatert en Grootstal uitgereikt aan wethouder Grete Visser van onderwijs, welzijn en zorg en ik mocht daarbij zijn. Grete Visser: "Ik heb het leukste beroep dat er is", vertelde ze enthousiast. "Mijn werk als wethouder draait namelijk om gezondheid, bewegen én dat kinderen gelukkig opgroeien. Dit boekje draagt daar zeker aan bij. Wat goed dat jullie hier allemaal aan hebben meegewerkt!"


Foto: Ger Loeffen

Het receptenboekje is een uitgave van Zet VetLekker op de kaart!, een project van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’. Gezonde voeding is een thema dat past binnen het Lokaal Preventieakkoord. VetLekker! wil samen met kinderen en koks lekkere, gevarieerde én gezonde kindermenu’s op de kaart zetten. Het project ging in 2019 van start, maar uitvoering was door coronamaatregelen lange tijd niet mogelijk. Daarom is in 2021 samen met kinderen en koks dit receptenboekje ontwikkeld.Recepten voor en door kinderen

Jamayro (8) vertelde na afloop hoe trots hij is op alle kinderen. “We hebben dit boekje samen gemaakt.” En door VetLekker! leerde hij zelf kipnuggets maken. “Met ei en dat witte spul… eh.. bloem ja!” Elyse (9) reikte het boekje samen met hem uit. “Ik vond het heel interessant en ben veel te weten gekomen over koken. Ik help thuis nu ook vaker met koken.” Na de overhandiging gingen de kinderen zelf aan de slag tijdens een gastles van Stef Mans, de kok van de Lindenberg. Hij heeft ook geholpen bij de beschrijving van de recepten in het boekje. Ook kregen ze een schort van Jong Leren Eten, dat vanaf 2020 betrokken is bij het project VetLekker!.


Foto: Kidsproof Nijmegen

Zo’n honderd kinderen van basisscholen en activiteitenpleinen kregen eerder dit schooljaar twee gastlessen van HAN-studenten voeding en diëtetiek. Na afloop konden ze zelf een gezinsrecept inleveren. Een expertteam maakte een selectie, koks van verschillende restaurants gaven tips en studenttalenten van Radboud Creative Collective verzorgden de vormgeving en de teksten, onder meer over Nijmeegse initiatieven rondom voeding. Tot slot gaven een taalambassadeur en een focusgroepje kinderen feedback op de tekst en lay-out.


Foto: Ger Loeffen

Koken en proeven

In het boekje staan elf lekkere gezinsmaaltijden die kinderen van 6 tot 12 jaar zelf kunnen maken, zoals frisse tabouleh salade, tortillarolletjes met kip en kruidenomelet met brood en salade. Genoeg om te kiezen, maar vooral: genoeg om te proeven. “Gezond eten leer je door eens zelf te koken en natuurlijk te proeven”, aldus projectleider Bernadette Janssen.

Nieuwsgierig naar alle recepten voor een lekker en gezond gerecht voor het hele gezin? Download de online editie van het receptenboekje en haal samen met je kind jullie favoriete recept eruit.

Het boekje wordt verspreid via verschillende projecten in de stad: Van Tuin tot Bord Junior, Vincentius Vereniging (KinderRestaurant en Fitkidzz), Supermarkt Safari, Gezonde School, Beweeg je fit, Gesond & Gesellig en natuurlijk VetLekker!.

Groetjes, EstherNaar de website