Op pad met de pratende lantaarn in Kasteel Hernen

12 januari 2023
Wist je dat je kasteel Hernen kunt ontdekken met de pratende lantaarn? Zó leuk! Kidsproofblogger Nicoline en haar gezin gingen op pad en zijn superenthousiast over deze leuke belevenis in het middeleeuwse kasteel. Lees en bekijk hun ervaringen! Wedden dat je ook enthousiast wordt?
Op pad met de pratende lantaarn in kasteel Hernen

Een kasteelbezoek als geen ander

Op nog geen half uurtje rijden vanaf Arnhem hebben we vandaag genoten van een bijzondere kennismaking met Kasteel Hernen. Geen speurtocht op papier of zelf bordjes lezen. Nee, we kregen een pratende lamp mee die ons informeerde over het kasteel, de kasteelheer en de muis die daar woonde. Hoe bijzonder is dat! Spannende hoekjes, bliksemschichten, geluiden om je heen en coole attributen en verhalen.Een interactief leuke tocht door het prachtige kasteel met verschillende verdiepingen waar je overal aan mag zitten, geheime teksten te vinden zijn en waar je zelfs een ridderkostuum kan passen. Echt een leuke belevenis in middeleeuwse sfeer voor jong en oud.Kasteel Hernen

Vanuit de mooie oprijlaan heb je prachtig uitzicht op het kasteel. Een spannend kasteel volgens de jongste met kleine raampjes en kraaien die er omheen vliegen. 'Pas op, papa, je moet bukken, hoor!'. De ingang is een klein deurtje dat uitkomt op de binnenplaats. Wat een mooi compact kasteel. Nog geen idee wat ons binnen allemaal te wachten stond. Dat was groots en superbijzonder.Pratende lantaarn

We werden vriendelijk ontvangen en kregen een geweldige lantaarn mee. Met deze lantaarn activeer je een verhaal door elke keer op een plaatje van een muis of kasteelheer Reyner te schijnen. Bij ieder vertrek wordt er wat verteld, ga je op zoek en waan je je terug in de jaren 1500. Echt een belevenis! Het schijnen met de lamp, het zoeken naar het volgende plaatje en de duidelijke leuke korte teksten maken het dat de kinderen gemotiveerd en vol plezier aan de wandel gaan.Bijzondere show op zolder

Eenmaal boven door smalle gangen, langs kanonsgaten en in het donker zoekend naar teksten met de black light lamp onder de lantaarn, belanden we op zolder waar we een echt ridderkostuum mochten passen. Wauw, wat is dat zwaar! 'Hebben ze hier in moeten rennen?!', zegt de oudste. Na passen en meten, waar zelfs papa in kostuum ging, liepen we verder door een gordijntje naar een ruimte waar een verrassend mooie voorstelling te zien is.

Zet de lantaarn op tafel en de voorstelling activeert. Even zitten op de kisten en aandachtig luisteren wat kasteelheer Reyner te vertellen heeft over de toren van het kasteel. De jongste kneep mijn arm vast en dacht dat de kasteelheer echt hier was. Om je heen hoor je geluiden van vroeger, voetstappen en pas op voor de donder en de bliksem. Levensechte belevenis dus.De trap naar de kelder toe en in de kelder heeft ze nog aan mijn arm gehangen, totdat we weer een muizenplaatje vonden. We gingen op zoek naar de geheime teksten in het kasboek en wat aten ze eigenlijk vroeger? Ook een kijkje in de gevangenistoren was interessant. We kwamen tot de conclusie dat het toch wel een pop was die daar lag. De tocht eindigt buiten met nog een laatste groet van de muis en de kasteelheer.


Wat was dit leuk! Weer binnen gaven we de lamp terug en liepen we nog even naar de andere zijde van het kasteel waar je een eigen kasteel kunt bouwen en we een meneer tegenkwamen die een draai-lier bespeelde. Een wat? Een instrument van vroeger. Dat was even bijzonder.Buiten

Eenmaal buiten konden we nog boogschieten. Een leuke afsluiter van ons ridderavontuur. Het is maar goed dat we niet in de jaren 1500 leven, want met een ridderpak rennen, zagen we niet zitten. Als we met boogschieten het bord nog niet eens weten te raken, waren we niet al te beste maten. Maar dan hadden we altijd nog onze prinses die met de pratende lamp en de muis bevriend is geraakt en ons vast een plekje en kopje thee aanbood in haar imposante kasteel.

Het was een leerzame maar bovenal verrassend leuke belevenis. Een kasteelbezoek als geen ander en echt geschikt voor jong en oud. Terecht winnaar als leukste kindermuseum van Gelderland.

Leuk weetje: je kunt hier ook je kinderfeestje houden!

Let op: van januari t/m maart is kasteel Hernen alleen de zondag geopend van 12.00 - 16.00 uur. In de voorjaarsvakantie is het kasteel extra geopend en tijdens activiteiten. Houd hiervoor hun website in de gaten via de roze button.

Kidsproofblogger Nicoline (39 jaar) is getrouwd met Bjorn, hebben 2 kinderen Jasper (10 jaar) en Fleur (7 jaar) en wonen in Arnhem. Ze houden van leuke dingen doen samen met het gezin. Omdat ze doordeweeks allebei druk zijn met werk willen ze in het weekend minimaal 1 ding gezamenlijk doen. Mooie herinneringen maken en nieuwe dingen leren!
Naar de website