10 te gekke prentenboeken om voor te lezen

19 januari 2021
In de Prentenboeken Top 10 van 2021 staan 10 súperleuke prentenboeken. Esther van der Linden, specialist leesconsulent bij Bibliotheek Rotterdam, geeft je hier nog eens 10 extra boekentips, zodat je extra veel keuze hebt! En natuurlijk zijn deze boeken ook altijd ideaal om voor te lezen in de groep of in de klas.
Deze 10 gave prentenboeken zijn zó leuk om voor te lezen!


Kikker is Kikker van Max Velthuijs
 
Wie kent Kikker niet? De boeken over Kikker en zijn vriendjes zijn tijdloos. Mijn persoonlijke favoriet is ‘Kikker is Kikker’. Kikker voelt zich nutteloos, omdat hij vindt dat hij niet zulke bijzondere dingen kan als zijn vrienden. Gelukkig denken zijn vrienden daar anders over. Een fijn boek om na het voorlezen in gesprek te gaan over waarom iedereen bijzonder is. Vanaf 4 jaar. 


Altijd dichtbij van Mark Janssen 
Babu mist zijn overleden oma heel erg. Ze had hem beloofd, dat ze altijd dichtbij zou zijn als hij verdrietig was. Maar waar is oma dan? Wil je het in je groep hebben over verlies en wat het betekent om iemand te missen? Lees dan dit boek voor en ga er daarna over in gesprek. Vanaf 5 jaar.


De kusjeskrokodil van Jozua Douglas & Loes Riphagen
Tim kan niet slapen. Hij hoort en ziet enge beesten in zijn kamer. Maar gelukkig blijken ze minder eng dan Tim dacht.  Dit prentenboek is het perfecte voorleesverhaal om met kinderen te praten over naar bed gaan en slapen. Vanaf 4 jaar.


Het kleurenmonster van Anna Llenas
Het kleurenmonster is in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk. Wat is er met hem aan de hand? Met de hulp van een meisje probeert hij alle emoties die hij voelt een eigen plek te geven. Vanaf 3 jaar.


Het boek zonder tekeningen van B.J. Novak
‘Het boek zonder tekeningen’ is echt een moderne klassieker. Hoe vaker je het voorleest, hoe geweldiger het wordt! Een boek zonder tekeningen saai? Echt niet! Met gekke woorden die je voor MOET lezen, omdat ze nou eenmaal in het boek staan, is dit boek hilarisch. Een woord als ‘poepiescheet’ blijft een succes, zeker als kinderen weten dat het eraan komt. De kracht van woorden… Vanaf 4 jaar.


Hond op hakken van Paula Metcalf
Philip is tot over zijn flaporen verliefd op Penelope. Ze heeft flonkerende ogen, een kwispelende staart en een STRALENDE glimlach. Maar er is een klein probleempje ... Philip is veel te klein om haar een nat neusje te geven! Kan hij zichzelf GROTER maken?

Spoileralert: uiteindelijk blijkt Penelope ook kort te zijn en doet zich ook groter voor dan ze is. Er zit een heel leuk flapje bij waarop hij zijn liefde aan haar verklaart, maar als hij het raam openzet, blijft er een tekst achter die haar heel verdrietig maakt. Vanaf 5 jaar.


Dokter Diertje van Yoko Heiligers
Dokter Diertje staat klaar om alle zieke dieren in het bos beter te maken. Nadat hij Merel, Eekhoorn en Pissebed heeft geholpen, komt ineens een spoedgeval: Hert heeft egelstekels in zijn poot. Maar hoe zou het dan met Egel zijn? Vanaf 4 jaar.

Lees ook het andere deel: Dokter Diertje & de zielige zwijntjes.


Zoek Momo van Andrew Knapp
Fotograaf Andrew en Bordercollie Momo reizen samen de wereld rond. Op de plaatsen waar Momo zich verstopt maakt Andrew een foto. Op elke foto zie je een mooie plek waar Momo verstopt zit. Soms vind je hem snel, soms moet je flink zoeken. Prachtig zoekboek voor jonge kinderen vanaf 4 jaar.


AAA-WOE! Wie maakt dat geluid? van Jonny Lambert
De dieren in het bos schrikken ’s nachts wakker van een eng geluid. Geen enkel dier maakt zo’n geluid. Is er soms een monster in het bos? AAA-WOE! is een lekker spannend boek, waarbij je het zelf nog veel spannender kan maken door je stem hoog/laag en hard/zacht te laten klinken. Vanaf 4 jaar.


Wat komt er uit die hoed? van Satoshi Kitamura
‘Wat komt er uit de hoed?’ is een interactief prentenboek, waarbij peuters moeten raden welk dier er nu weer tevoorschijn zal komen. Bij ieder nieuw dier dat uit de hoed wordt getoverd zie je eerst een klein stukje uit de hoed steken: de oortjes van de poes, de staart van de eekhoorn en de slurf van de olifant. Welk dier zal het zijn? Vanaf 3 jaar.

Wil je nog meer tips? Lees dan ook eens de Leestips van leesconsulenten voor groep 1 en 2 en Leestips van leesconsulenten voor peuters op de website van Bibliotheek Rotterdam.

Veel voorleesplezier!

Meer leuke blogs lezen?
In ons overzicht van blogs lees je onze tips en ervaringen met kinderuitjes in en om rotterdam, maar ook heel veel thuistips, reviews, handige lijstjes en leuke creatieve tips van onze Kidsproof reporters.