Kidsproof blogTerug

Van barnsteen tot bottengek

29 januari
Het begon allemaal toen Walter Langendoen een vreemd steentje opraapte op het Maasvlakte strand. Sindsdien is deze fossielenspeurder bij FutureLand verknocht aan het verzamelen van oude schatten die in het zand verborgen liggen. En jij kunt ook meespeuren!
Al voor de aanleg van Maasvlakte 2 liep ik met mijn honden over het oorspronkelijke Maasvlakte strand. Volop genietend van m’n blije honden, het strand, de duinen en natuurlijk de zee. Dat werd minder eenvoudig toen in 2008 de aanleg van Maasvlakte 2 van start ging. Grote delen strand waren niet meer toegankelijk, totdat in 2012 het eerste stukje strand op Maasvlakte 2 openging.

En daar begon het voor mij allemaal. Nietsvermoedend raapte ik een vreemd steentje op, dat later barnsteen bleek. Ik leerde dat dit versteende boomhars van miljoenen jaren oud is. Die kennis veranderde alles. Lopend over het strand keek ik anders dan voorheen. Ik ging letten op wat er zoal in het zand verborgen zat. Al snel stuitte ik op de eerste fossiele botresten van dieren die tienduizenden jaren geleden rondliepen op wat nu de Noordzeebodem is. Meegekomen bij het opspuiten van zand dat de bouwers uit de zeebodem opzogen, kilometers uit de kust.

Mijn enthousiasme groeide en er ontstond een uitgebreide verzameling fossielen. Met mijn vondsten ging ik naar Naturalis, waar ik ontdekte dat er bijzondere vondsten in mijn collectie zaten. Uiteraard stelde ik deze ter beschikking aan de wetenschap. En er volgde meer... een stukje mensenschedel van 9.600 jaar oud; goed voor flink wat aandacht van de media, een slagtand van een babymammoet, tanden van de sabeltandkat en ga zo maar door. Met mijn collectie groeide ook mijn kennis.En zo ontstond het idee om vanuit FutureLand fossielenexpedities te organiseren. Sinds 2013 ga ik zodoende meermaals per maand met bezoekers het strand op waar ik zoektips geef. Ook probeer ik zo goed mogelijk vast te stellen wát men vindt en uit welke periode het stamt, de zogenaamde determinatie. En het balletje rolde verder, tot heuse determinatiedagen aan toe. Jaarlijks determineren we in FutureLand met verschillende experts fossiele vondsten van bezoekers. Deze dag is uitgegroeid tot een aangeklede themadag met lezingen en leuke activiteiten voor kinderen en is dus leuk voor het hele gezin! Nieuwsgierig geworden? De volgende staat op al de rol: zaterdag 22 februari zie ik jullie graag op de Fossielendag van 2020 bij FutureLand!

Ook wordt er 2 keer per maand een fossielenexpeditie georganiseerd op het strand van Maasvlakte 2! Check de Uitagenda wanneer de volgende expeditie plaatsvindt en meld je aan om mee te speuren! 

Walter Langendoen
Voorlichter FutureLand & Fossielenspeurder