icon-closeLandelijk Kidsweek wk36 en 37
icon-closeLandelijk Kidsweek wk36 en 37

De Erasmus Experience: voor filosofen-in-de-dop

25 februari 2018
Je verwacht het niet, maar op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek Rotterdam bevindt zich een héle leuke interactieve experience voor iedereen vanaf 10 jaar over de beroemdste Rotterdammer ooit: Erasmus. Kidsproofreporters Sem en Isa probeerden het uit.
Bij binnenkomst krijg ik meteen de vraag van Sem: wie is Erasmus eigenlijk precies? Goede vraag, die aan het begin van de experience meteen wordt beantwoord.

De grote filosoof
Erasmus leefde 500 jaar geleden en is ook nu nog de grootste denker van Rotterdam. Hij schreef vele boeken over zijn ideeën, die veel invloed hebben gehad op de samenleving zoals wij die nu kennen. Zo vond hij taal heel belangrijk omdat je daarmee goed kunt vertellen wat je vindt en denkt. Ook het geloof speelde een grote rol in zijn leven, daarover had hij een uitgesproken mening. Het blijkt dat zijn ideeën en zijn gedachtegoed nu héél actueel zijn.Aan de slag
Met een interactief polsbandje ga je door de experience. Eerst wordt je silhouet ‘gescand’, waarna je kunt beginnen. Langs de wanden staan allerlei stellingen over onderwerpen waarover Erasmus in zijn boeken schreef. Zoals ‘Ik mag zeggen wat ik wil’ en ‘ Een goede samenleving begint met taal’.Nadat je met je polsbandje een ‘eens’ of ‘oneens’ hebt aangetikt, kun je naar de grote tafel in het midden om je antwoord te toetsen aan de ideeën van Erasmus door middel van een chatsessie met de grote filosoof zelf! Je voert jouw stelling in, waarop Erasmus zijn mening geeft en refereert aan hoe dat in zijn tijd ging. Daarbij zijn er geen foute antwoorden, het gaat erom dat je erover discussieert.

Jouw ideeën in de kluis
Met jouw gedachtegoed kun je vervolgens virtuele diamanten verdienen en aan het eind mag je jouw ideeën toevoegen aan de grote kluis, waarin de grootste Erasmuscollectie ter wereld staat met meer dan 5.000 boeken! Om deze kluis te kunnen openen, ook weer met je polsbandje, moet je minimaal 3 diamanten hebben verzameld.Dit spelelement met de diamanten maakt de experience extra leuk voor de kids. Ze werden er nog fanatieker door om diamanten te verzamelen en alle stellingen na te lopen! Mooi om te zien is, dat kinderen over de stellingen gaan nadenken en zelf gaan filosoferen! Sommige stellingen waren best lastig voor Sem van bijna 10 maar met een beetje hulp kwam hij er prima uit. Vaak kwam ook hij met verrassende ideeën als een echte filosoof! Leerzaam én leuk, dus!

De Erasmus Experience is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en is ook leuk voor volwassenen en schoolklassen. De Experience bevindt zich op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek en is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Kijk voor mee informatie en achtergronden op www.erasmushoudjescherp.nl