Onze Kidsproof reporter was bij FamilieFest Klerenzooi

2 oktober 2023
Elke schoolvakantie vindt er in het Nieuwe Instituut een superleuk familie-event plaats: FamilieFest. Met elke editie een ander thema, maar altijd met ontwerpen als rode draad. Tijdens deze FamilieFest, die in de meivakantie plaatsvond, staan alle activiteiten en workshops in het teken van de tentoonstelling Workwear. En wij waren erbij! Lees hier hoe wij het evenement hebben beleefd.
Onze Kidsproof reporter ging naar FamilieFest Klerenzooi
We beginnen met de leuke familie-expeditie door de tentoonstelling Workwear. In deze tentoonstelling, met als thema werkkleding van vroeger, nu en de toekomst, ontdek je de geschiedenis en de invloed van kleding die is ontworpen om in te werken. We zien tientallen klassiekers, actuele kleding maar ook futuristische experimenten uit collecties van modeontwerpers. Ook zijn er werkpakken te zien waarmee de ontwerpers uitdragen hoe ze de toekomst voor zich zien.  



Van imker- tot ruimtepak
Bij de receptie krijgen we een pakketje van stof mee, met daarop linten bevestigd. Hierop staan allerlei vragen die we door de tentoonstelling heen kunnen beantwoorden. Zoals ‘welke broek draag je het liefst als je je verveelt?’ In de eerste ruimte staan een aantal werkpakken opgesteld, van een imkerpak tot een ruimtepak. Er blijken zelfs werkpakken met superkrachten bij te zitten, zoals een outfit dat tegen vuur kan en een waarmee je kunt videobellen onder water! De opdracht hier is het juiste pakket bij het bijbehorende beroep te vinden. Een leuke manier om te laten zien dat goede werkkleding voor veel beroepen ontzettend belangrijk is.  




Werkkleding van de toekomst
Even verderop zien we een pak dat met hulpstukken aan een ander pak kan worden vastgemaakt. In het pakket dat we meekregen zit een slinger van 4 figuurtjes die we als schetsblok kunnen gebruiken om een vierpersoonspak te ontwerpen. Ook mogen we onze eigen werkkleding voor de toekomst bedenken, waarbij we moeten nadenken over hoe de wereld er dan uit zal zien en welk werk daarbij past. De familie-expeditie is echt een leuke manier om te ontdekken dat er veel komt kijken bij het ontwerpen van werkkleding en dat over elk kledingstuk goed wordt nagedacht.  



Stormbaan
Nadat we ons ontwerp hebben opgehangen aan de wand gaan we naar buiten, naar de spannende stormbaan. We gaan namelijk op een gevaarlijke missie: we moeten zorgen dat een ballon, gevuld met een ‘gevaarlijke vloeistof’, een beschermende outfit krijgt en daarmee vervolgens een parcours afleggen over de hindernisbaan. Eerst pakken we de gevulde ballon goed in en dan op weg: we gaan door de waterheuvels, leggen met een radiografisch bestuurbare auto een korte afstand af en ontwijken ‘lava’. Aan het eind van het parcours moet de ballon voorzichtig worden gedropt in het ‘uraniumvat’. Het wordt een hele tour, maar uiteindelijk lukt het de ballon ‘zonder kleerscheuren’ in het vat te krijgen.  



Draag je werk
Terug binnen kunnen we lekker hard meezingen met de werkliederen die Kems Kriol zingt en speelt tijdens de workshop Zingen tot ik klaar ben. De liedjes zijn ooit bedacht om het werken ‘lichter’ te maken en van deze uitvoering word je zeker vrolijk! Daarna mogen we zelf aan de slag om oude kleding om te toveren tot een nieuw ontwerp bij de workshop Geknipt voor de functie. Je kon ook je eigen kleding meenemen en deze een upgrade geven met een zelf ontworpen of geknipte afbeelding, die er met een drukpers vervolgende op wordt geperst. Onder het motto ‘Draag je werk’ worden de kinderen die dat willen ook nog klaargestoomd als model: ze leren hoe een echt Klerenzooi-model loopt en poseert. Daarna mogen ze de catwalk op om hun zelfontworpen outfit te showen voor het publiek tijdens een echte modeshow!



Mooiste creaties   
We hebben een superleuke middag gehad en veel indrukken opgedaan over het ontwerpen van (werk)kleding. Bij de workshops gingen de kinderen enthousiast aan de slag met de kleding, we zagen de mooiste creaties voorbij komen! Leuk is bovendien dat iedere editie van FamilieFest een ander thema heeft met de daarbij aansluitende activiteiten. Dus volgende FamilieFest - op woensdag 12 juli in de zomervakantie - is weer helemaal anders! Check welk thema en activiteiten er dan te beleven zijn! Naar de website