Kinderboekenweek 2023: tips van Biebmeisje Tessa

29 september 2023

Van 4 t/m 15 oktober is het Kinderboekenweek, met dit jaar weer een superleuk thema: BIJ MIJ THUIS! Tessa Schmitt van de Instagram-hit De Biebmeisjes weet er alles over te vertellen. Wij vroegen haar naar het toffe programma van de Rotterdamse Bibliotheken. Ook geeft ze leuke boekentips die helemaal in het thema van de Kinderboekenweek passen! 

Tessa en Claudia zijn 2 van de gezichten achter De Biebmeisjes
Sinds bijna 2 jaar vind je De Biebmeisjes op Instagram, waar ze leuke tips geven voor boeken en de activiteiten van de Rotterdamse bibliotheekvestigingen onder de aandacht brengen van ouders. Tessa is onder andere met collega Claudia het gezicht achter het account: “De tips zijn gericht op kinderen in de leeftijd 0 tot 12 jaar. Niet alleen de nieuwste kinderboeken komen daarbij aan bod. Ook boeken die al wat langer bestaan en die aandacht verdienen plaatsen we op De Biebmeisjes. De vakantieworkshops in de vestigingen zetten we erop. Of bijvoorbeeld Boekplezier, een activiteit waarbij aan kinderen van 4-8 jaar eerst wordt voorgelezen, waarna ze een knutselwerkje of spelletje doen in het thema. Maar ook theatervoorstellingen die in het Bibliotheektheater in de Centrale Bibliotheek te zien zijn of op Podium Islemunda, waarmee Bibliotheek Rotterdam een samenwerking heeft.”  

Veel te doen tijdens de Kinderboekenweek

Ook tijdens de Kinderboekenweek zullen de Biebmeisjes weer volop activiteiten posten. Tessa weet namelijk ook precies wat er op het programma staat. “Door de hele stad zijn er door de week heen allerlei actieve workshops voor kinderen.Zo kun je met een microscoop beestjes bekijken die in en om je huis te vinden zijn, maar die je niet ziet. Of een droomhuis ontwerpen en bouwen. En dan kan er best een krokodil in de achtertuin wonen. Bij Kinderkeuken Rotterdam ontdekken de kinderen meer over eten maken en gaan ze ook zelf iets maken. Op diverse locaties komt de slakkenman langs met zijn Afrikaanse reuzeslakken. Die wegen wel anderhalve kilo! Ook heel leuk: De Wenteltoren (4+), een poppenvoorstelling vol absurde situaties, over de belevenissen in een flat waar mensen met verschillende culturen wonen. Veel activiteiten zijn in diverse vestigingen te doen, maar op het grote Kinderboekenweekfeest op 8 oktober komen al deze activiteiten samen.”
   

Favoriet

Wat de favoriete activiteit tijdens de Kinderboekenweek is van Tessa? “De reuzeslakken, natuurlijk! Maar ook echt heel leuk is het greenscreen tijdens het Kinderboekenfeest. Daar stappen de kinderen in een boek! Ze kunnen op bezoek bij Winnie de Pooh. Of kijken hoe Kikker woont. Heel bijzonder. We zullen die dag ook zeker een aantal stories maken, een leuk kijkje achter de schermen!”

Boekentips in het thema BIJ MIJ THUIS

Tessa heeft ter gelegenheid van de Kinderboekenweek nog een aantal toffe boekentips voor kinderen, die passen in het thema. Je vindt ze hieronder!

Groep 1 & 2
Samen gaan bouwen door Oliver Jeffers, vertaald door Mirjam Hoekstra
Een vader en zijn dochter bouwen hun leven samen. Met speciale materialen maken ze herinneringen om te koesteren en een huis om zich in thuis te voelen. Ze houden elkaar met liefde warm. Ik bouw jouw toekomst en jij die van mij.  

De Boebalas door Nancy Bosmans    
Neah, Ayah en Avah gaan op bezoek bij hun Ghanese oma. Tijdens het avondeten krijgen ze iets voorgeschoteld wat ze totaal niet kennen. Het ziet er zo anders uit dan wat ze thuis eten! Hun mening staat vast: dit lusten ze écht niet…Maar gelukkig heeft oma een oplossing. Zij kent namelijk een heel bijzonder monster: de Boebalas! Dit lieve beest neemt de kinderen mee op een proefavontuur om zo nieuwe smaken – en daarmee ook hun eigen cultuur – te ontdekken.
 

Groep 3 & 4
Hier zijn Ari en Loek
 
door Yvonne de Vries, vertaald door Jeska Verstegen

De moeder van Ari en de vader van Loek zijn verliefd op elkaar en hebben besloten samen in een huis te gaan wonen. Nu zijn ze volgens Loek een ‘samengezin’. Ben je dan een beetje zus en een beetje broer van elkaar? Wie mag er boven in het stapelbed slapen? En kun je een cavia eigenlijk delen?  

Pluk en Pluis – De weg naar terug
door Mathilde Stein  
 
Er is een ramp gebeurd. De ring van prinses Miski is gestolen. Maar dat terzijde. Want om te beginnen is daar Pluis. Pluis leidt een rustig leventje in zijn caviakooi als er opeens een zwarte, harige bal in wordt gezet. Dat is Pluk. Ook een cavia. O nee, sorry: een ninjavia! Pluk gooit Pluis’ leven helemaal overhoop. Hij is niet bang voor Sis de kat, durft de kooi uit en laat Pluis ziet dat er een BUITEN is. Maar waarom is Pluk soms opeens zo stil? Waar komt hij eigenlijk vandaan? En wat heeft zijn verleden met de ring te maken? Eén ding is zeker: het is tijd voor ninjavia-actie. Zelfs voor Pluis, of die nu wil of niet.
 

Groep 5 & 6
Kinderen van ver
 
door Martine Letterie en Saskia Halfmouw

Samuel, Tamar, Azad en Fatima zijn doodgewone kinderen. Tot er oorlog uitbreekt en ze alles en iedereen die ze kennen moeten achterlaten. In dit voorleesboek beschrijft Martine Letterie het leven van vier kinderen die met hun familie moesten vluchten voor oorlog en geweld.

Het kleine huis bij de rivier
door Selma Noort
 
Joes en Amber wonen met hun familie aan de rivier. Ze zwemmen erin en ze klimmen in de perenbomen die langs de oever staan. Maar het wordt steeds gevaarlijker om op de smalle dijk te wonen. Het verkeer rijdt rakelings langs de huizen, en op een dag rijdt een grote vrachtwagen recht op Joes’ slaapkamer af…

Groep 7 & 8
Mijn jaar in een tent
 
door Tiny Fisscher, geïllustreerd door Sophie Pluim

Voor een challenge-week op school wil de elfjarige Zwaan geld ophalen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als uitdaging kiest ze ervoor om in een tent in de achtertuin te gaan slapen. Dat terwijl ze worstelt met allerlei angsten.

Vanaf hier kun je de hele wereld zien
door Enne Koens 

Op een dag vindt Dena – of Deetje, zoals iedereen haar noemt – een brief. Hij is van iemand die iemand heel erg mist. Deetje is vastbesloten de brief te bezorgen aan de juiste persoon. Dat blijkt minder makkelijk dan ze denkt en dus schakelt ze de hulp in van haar slimme vriend Vito en haar buurjongen Kevin. Zonder dat ze het doorheeft, zoekt ze naar die ene missende schakel in haar eigen leven. Overal zijn aanwijzingen, en elk antwoord levert meer vragen op. Uiteindelijk leidt alles naar het mysterie van haar eigen afkomst…

De Kinderboekenweek 2023 is van 4 tot en met 15 oktober. Dit jaar is het thema: BIJ MIJ THUIS en zijn er allerlei activiteiten, workshops, voorleessessies, kidscolleges en voorstellingen in de Rotterdamse bibliotheken. Bekijk het hele programma op de website van Bibliotheek Rotterdam. Klik hiervoor op de roze button hieronder.
 

 

Naar de website