Ontdek Eiland IJsselmonde met jonge kinderen

16 mei 2022
Ken jij Eiland IJsselmonde al? Het is een verrassend natuurgebied tussen Rotterdam en Dordrecht. Het is nog niet heel bekend en daardoor lekker rustig. Ideaal dus voor een relaxed familie uitje! Wij gingen vandaag op pad met peuter Mila (2,5 jaar) en kleuter Kai (5 jaar).
Op Eiland IJsselmonde is zoveel leuks te beleven! Gaan jullie mee?

Kabouterpad

Met wat snacks en drinken voor onderweg stapten we in de auto naar het Waalbos, vlakbij Ridderkerk. Hier vind je het kabouterpad. De wandeling is niet zo lang en daardoor ideaal voor jonge kinderen van ongeveer 2,5 tot 6 jaar.Je kan het boekje voor het kabouterpad op drie plekken kopen. Wij haalden ons boekje en twee rode puntmutsen voor de kinderen bij bezoekerscentrum de IJsvogel.Nu waren we helemaal klaar voor ons avontuur met kabouter Rezoord en Corvus de Kraai! We gingen op zoek naar kabouters, zochten blaadjes, hopte als een haas en dansten op de wind. Aan het eind van de wandeling vonden we een spannend deurtje. Wie of wat daar achter zit? Dat houden we nog even geheim. Komen jullie dat snel zelf ontdekken?Na de wandeling ontvingen we een heus kabouterdiploma en ploften we nog even neer op het terras van het bezoekerscentrum voor een drankje en een taartje.

Treintje aan de Maasoever

Vlakbij Barendrecht vind je de Maasoever Spoorweg. Een heerlijke plek aan de Maas met een speeltuin voor jonge kinderen en als kers op de taart een heus stoomtreintje. Hij rijdt nog echt op kolen. Net als vroeger!Na de wandeling van vanochtend begonnen we al aardig trek te krijgen. We besloten daarom om eerst een hapje te eten bij het Pannenkoekenhuis vlakbij het kleine station. Als je hier tijdens de schoolvakanties wilt eten, is reserveren aan te raden.

Ook leuk: neem een zelfgemaakte picknick lunch mee en geniet samen aan de Maasoever met uitzicht op de grote containerschepen. Onze kleintjes keken hier hun ogen uit.

Op het station kochten we de kaartjes voor een kort ritje langs het natuurgebied langs de Oude Maas. We zochten een plaatsje uit in het karretje en al snel klonk het fluitje van de machinist. Hakke hakke puf puf en weg waren we. We maakten een ritje langs de oever van de Oude Maas en door de bossen. We reden over de spoorbrug en door de spoortunnel.Let op: het treintje rijdt alleen als het weer het toelaat, dus het is handig om dit van te voren even te checken.

De kinderen én wij hebben een leuke dag gehad. Eiland IJsselmonde is absoluut de moeite waard met kleintjes en super fijn dat het vlakbij huis is. Wij gaan dit gebied absoluut nog verder verkennen want er valt nog zo veel meer te ontdekken. Samen dieren spotten, leren over de natuur, zwemmen of spelen in de speelpolder. Bekijk nog veel meer leuke uitjes op de website Ontdek IJsselmonde!

Foto's en tekst: Jolanda Boonman