20 tips voor de leukste kinderboeken

23 september 2021
‘Worden wat je wil!’ Is het thema van de Kinderboekenweek 2021. Kinderen halen immers volop ideeën over wat ze later willen worden uit boeken! De bibliotheek verzamelde een aantal toffe boekentips, die helemaal passen in het thema van de Kinderboekenweek 2021.
20 superleuke kinderboeken per leeftijdscategorie geselecteerd
Hieronder vind je per leeftijdsgroep een aantal tips voor superleuke kinderboeken over beroepen!

Groep 1 en 2

Ik weet wat ik worden wil – Erik van Os
Van piraat tot dierenverzorger en van klusjesvrouw tot minister-president. In dit originele versjesboekje komen wel 35 beroepen aan bod. Een voorleesboek dat uitnodigt tot leuke gesprekjes over de toekomst. Met mooie, paginagrote illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

Prinses Arabella gaat naar de kapper – Mylo Freeman
Prinses Arabella en haar vrienden willen wel eens een nieuw kapsel uitproberen. Dus gaan ze naar de kapper. Prins Mimoen en de prinsesjes Sofie en Ling kiezen iets heel nieuws. Dan is Arabella aan de beurt. Maar ze weet niet wat ze moet kiezen…. Groot prentenboek met uitbundig gekleurde aquarellen. Vanaf ca. 4 jaar.Ada Dapper, wetenschapper – Andrea Beaty
Ada Marie is een heel nieuwsgierig Aagje! Ze wil alles weten van alles wat ze ziet, hoort en ruikt. Haar ouders worden helemaal gek van al dat gevraag. Totdat ze besluiten Ada Marie te helpen en te stimuleren. Met kleurrijke, gedetailleerde illustraties. Vanaf ca. 5 jaar.

Boze juffen, blije juffen – Siska Goeminne
Boze juffen lachen nooit en worden kwaad als je iets niet begrijpt. Gelukkig zijn er ook blije juffen, die lief zijn en veel voorlezen en die zien wat je allemaal durft. Soms heb je pech met een boze juf, maar gelukkig duurt het maar een jaar. Dan is het weer tijd voor een blije juf. Prentenboek met kleurentekeningen, die boordevol details en grapjes zitten. Vanaf ca. 4 jaar.

Dit is voor jou – Sanne te Loo
De ik figuur uit dit boek, eeen jongetje, houdt erg van tekenen, maar niemand is daarin geïnteresseerd. Dat verandert als hij de schilder Anselmo ontmoet, die hem uitnodigt in zijn exotische atelier. Samen tekenen en schilderen ze erop los. Tot op een dag Anselmo verdwijnt. Prentenboek met fantasierijke, uitbundige tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.


Groep 3 en 4

De grap van boef-baard – Tjibbe Veldkamp
Boef en Agent wonen samen in één huis. Op een dag wil Boef graag piraatje spelen met Agent. Maar Agent wil niet, een agent kan toch geen piraat zijn! Dan ontsnapt Boef uit het huis. Dat mag niet! Pakt Agent Boef? Of is Boef te snel? Vanaf ca. 7 jaar.

Dokter Vos – Daan Remmerts de Vries
Vos wil graag dokter zijn en zieke dieren beter maken. Maar alle dieren zijn gezond, ze hebben hem helemaal niet nodig. Dat vindt Vos heel jammer, want zo kan niemand ontdekken wat voor geweldige dokter hij is! Vos besluit dáár iets aan te doen... Prentenboek met kleurrijke aquareltekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.Tim de kleine boswachter – Tim Hogenbosch
Tim is gek op het bos. Hij weet bijna nét zo veel over de natuur als zijn vader, die boswachter is. Ook Tims nieuwe vriendin Tippi weet veel over het bos. Samen met Kauwtje Hansje, Tims onafscheidelijke vriend, beleven ze veel avonturen. Vanaf ca. 7 jaar.

Wat is jouw beroep? – Silvie Sanža
Wat doet een conducteur of een conciërge? Ollie de hond gaat op bezoek bij allerlei werkomgevingen, zoals een ziekenhuis, vliegveld of museum en maakt zo kennis met wel 300 beroepen! Met getekende kleurenillustraties. Vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.

De haven – Sanne Ramakers
Wat gebeurt er allemaal in en rond een haven? In dit prentenboek lees je alles over soorten schepen, laden en lossen en de mensen die op de schepen en in de haven werken. Met veel kleurenillustraties, een zeemansliedje en quizvragen. Vanaf ca. 5 jaar; zelf lezen voor goede lezers vanaf ca. 7 jaar.


Groep 5 en 6

Baas van de wereld – Pieter Koolwijk
Ivo en Mila ontmoeten een zwerver, die zegt dat hij de baas van de wereld is. De wereld moet gered worden van de tijdrenners, leegdenkers en oelewappies, vindt hij. Kunnen Ivo en Mila hem helpen? Na dit boek kijk je voortaan wel anders naar zwervers, want wie weet… Vanaf ca. 9 jaar.

Geheim agent Max – Manon Sikkel
In dit vierde deel van de Geheim agent-serie zijn Geheim agent oma en haar collega Faisel op een geheime missie. Daarom verzorgt Max het tuintje van Faisel, waar hij robot Gember ontmoet. Gember is Faisels nieuwste uitvinding, die nog niet helemaal goed werkt. Dan wordt Gember ontvoerd. Max moet Gember snel terugvinden, voor het misgaat. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.Handboek voor superhelden – Elias Vâhlund
Lisa (9) wordt veel gepest omdat ze grote oren heeft. Maar op een dag vindt ze in de bibliotheek het Handboek voor Superhelden. Met behulp van het handboek en de prachtige rode pyjama die haar oma maakt, wordt Lisa een echte superheldin. Met veel stripachtige illustraties. Vanaf ca. 8 jaar.

Te gekke beroepen die echt bestaan – Natalie Labarre
Weet jij al wat je later worden wilt? Denk ook eens aan deze te gekke beroepen: onderzeekok, professioneel slaper, kleurvoorspeller of mummie-expert. Boek met korte weetjes, zoekopdrachten en veel stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Hoe maak je een boek? – Annemarie Bon
Hoe kom je op een idee voor een boek? En hoe schrijf je een goed verhaal? Hoe boeken worden gemaakt lees je hier, mét tips van bekende schrijvers en een tekenaar. Bevat kleurenfoto's en -tekeningen. Vanaf ca. 8 jaar.


Groep 7 en 8

De veger – Jonathan Auxier
Als kleine schoorsteenveger heeft Nan Mus een zwaar leven. Ze werkt voor de meedogenloze Wilkie Crudd. Geholpen door de golem Charlie, die haar redt uit een brandende schoorsteen, weet ze aan haar wrede baas te ontsnappen. Maar zal ze ooit echt veilig zijn? Een prachtig, spannend en ontroerend verhaal. Vanaf ca. 10 jaar.

Van boswachter tot YouTuber – Arwen Kleyngeld
Heb je al een idee wat je later wilt worden? Denk je misschien aan geheim agent, danser(es) of hacker? 25 mensen vertellen over hun beroep, welke opleiding er voor is en wat er zo leuk en minder leuk aan is. Met grappige kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.De zweetvoetenman – Annet Huizing
Krijg je een boete voor zweetvoeten? Wat als je per ongeluk de verkeerde vermoordt? Mag je je gestolen fiets terugstelen? 23 verhalen over bekende, ook heftige en grappige, rechtszaken en regels. Met stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 12 jaar.

Rekenen voor je leven – Edward van de Vendel & Ionica Smeets
Groep zeven van de Rover Hoepsika-school vindt het rekenboek maar saai. Ze sluiten een contract met de juf en de meester: de saaie sommen worden vervangen door rekenlessen die met hun eigen leven te maken hebben….

Weet je wat ik worden wil? – diverse auteurs
Wat als je nou niet de pianovirtuoos bent waar je moeder zo op hoopte? Of gifmenger wilt worden, maar je ouders en je juf dat helemaal geen goed idee vinden? Of als je superonhandig bent en iedereen je maar vertelt wat je vooral niet moet worden? Speciaal voor de Kinderboekenweek schreven 12 topauteurs een leuk, spannend en grappig verhaal over beroepen.

Heel veel (voor)leesplezier. Benieuwd welk beroep jouw kind gaat kiezen! 

TIP: wist je dat kinderen onder de 18 jaar gratis lid zijn van de bibliotheek. Lid worden is heel makkelijk, kijk hier hoe je het lidmaatschap kunt aanvragen.