Toffe tips voor een dagje Gouda met kids

12 april 2024
Onlangs bezochten we de stad die bekend staat om zijn kaas, kaarsen en siroopwafels en ontdekten we hoe kidsproof het centrum van Gouda is. Hier vind je echt alles voor een tof familie-uitje: een historisch stadshart met zijn sfeervolle Markt en steegjes, leuke winkels, bijzondere musea én unieke attracties! Ook heel handig: alles is op loopafstand.
Een dagje met de kids naar Gouda is een aanrader!

Wereldberoemd: de kaasmarkt

We begonnen onze route voor de deur van het oude Stadhuis op de kaasmarkt. Extra leuk, want het was de opening van het seizoen! Op de Markt lagen de kazen al uitgestald. Een groep basisschoolkinderen, voor de gelegenheid helemaal in traditionele kledij, mocht de opening verrichten.Nadat een paar van hen hard aan de bel hadden getrokken en locoburgemeester Van Vugt een openingswoord had gesproken, kon het handjeklap tussen de boeren en de kaashandelaren beginnen. Superleuk om een keer te zien hoe dat eraan toegaat! De markt is van april tot en met augustus elke donderdagochtend (niet op Hemelvaartsdag) van 10:00 tot 12:30 uur te bezoeken. Ook kun je bij de kaasmarkt allerlei andere streekproducten kopen en zijn er oude ambachten te bekijken.  

Kidstour in de Goudse Waag
In de uit 1668 stammende Goudse Waag tegenover het oude Stadhuis was het daarna gezellig druk. Vroeger werden hier onder andere de kazen gewogen, nu is het Kaas- en Ambachtsmuseum in het pand gevestigd. Als de Kaasmarkt er is, kun je op de originele kaasweegschaal zelf even worden ‘gewogen’. Kinderen vinden het prachtig!We doen de leuke audiotour die ons alles vertelt over de Waag en de geschiedenis van de Goudse kaas. Voor de kinderen is er een speciale kinderaudiotour. De rondleiding brengt ons via twee wenteltrappen naar de zolder van het gebouw, waar een leuke tentoonstelling over het kaasproces te zien is, van het maken tot het verhandelen. Natuurlijk gaan we niet weg zonder een stukje Goudse kaas te proeven en te kopen!  

Speuren in het museum
Door naar Museum Gouda, dat op een prachtige plek achter de Sint-Janskerk ligt. Aan de achterzijde, (de entree is aan de Oosthaven) bevindt zich de museumtuin met uitzicht op de kerk. Tijdens onze dag was het wat regenachtig, maar als het weer het toelaat is het buiten heerlijk neerploffen op het terras. We duiken even het naastgelegen Museumcafé in voor een drankje en ook dat is een aanrader met het gezellige interieur onder de gewelven.Bij de balie van het museum halen we 2 tablets op, want we gaan de Minimuseumtour met Mara doen, een superleuke speurtocht speciaal voor kinderen. Met de tablet gaan we op zoek naar schatten voor ons eigen 3D-museum. We speuren naar blauwe stippen op de grond. Als we onze tablet erboven houden, komt de stip tot leven op het scherm. Zo zien we ineens een mummie, een draak en een hondje voor onze neus verschijnen.Met leuke vragen en opdrachten als ‘Tel de toegangspoorten in de interactieve stadsmaquette van Gouda’ en ‘Bij wie hoort de draak op het schilderij’ struinen we door het museum. Als we alle stippen en antwoorden hebben gevonden, wacht er een leuk aandenken bij de balie.

Naast een museumbezoek, waar je de geschiedenis en ontwikkeling van de stad Gouda leert kennen, kun je met het hele gezin zelf aan de slag in het atelier. Ook zijn er in de vakanties extra familieworkshops te doen. In de tijdelijke tentoonstelling Koninklijke Kunst (nog t/m 5 mei) kunnen de kids koninklijk speuren en een koninklijk portret maken.Fijn lunchadres

Tijd voor lunch! We stappen binnen bij Brownies & Downies in de Korte Tiendeweg, waar we een plekje krijgen naast het knusse speelhoekje met kinderkeukentje, boekjes en een mand met speelgoed.We kunnen bijna niet kiezen uit het lekkere aanbod op de lunchkaart, met ook voor kinderen genoeg keuze, van soep en pannenkoek tot kleine uitsmijter. De superlieve bediening en de gezellige, ongedwongen sfeer doen de rest. Ook is er in de zaak een leuke cadeaushop waar je toffe hebbedingetjes kunt kopen. We kunnen het niet laten om voor thuis nog een doosje van de heerlijke brownies mee te nemen.

Geen stroop- maar siroopwafels
Natuurlijk is een bezoek aan de Kamphuisen Siroopwafelfabriek een must-do! De ingang van de fabriek zit ‘verstopt’ achter in de winkel op Markt 69. In de eerste ruimte gaan we meteen terug in de tijd. In de interactieve film wordt het verhaal van de familie Kamphuisen gebracht, dat begint in het jaar 1810 met het recept voor de siroopwafel (en nee, dit is echt een andere koek dan het bekendere ‘broertje’, de stroopwafel). Daarna volgen we met een audiotour een route door de fabriek, waarbij je ziet hoe deze authentieke Goudse koek wordt gemaakt. Onderweg kun je meehelpen het deeg te kneden door in een rad te lopen en proef je verschillende smaken siroop. De kids grijpen hier hun kans, ze lopen en paar keer terug om siroop te tappen.Aan het eind van de tour roetsj je via de ‘siroopbuis’ naar beneden (of je loopt terug) en krijg je zo’n heerlijke, supervers gebakken siroopwafel van de bakker. Een lekkere afsluiting van de leuke tour!

Gouda Cheese Experience
Onze laatste stop is de Gouda Cheese Experience aan de Agnietenstraat. Hier kiezen we voor de audiotour, waarbij we vragen beantwoorden zoals Hoeveel uur herkauwt een koe? en Welke 2 zaken voeg je toe aan melk om kaas te maken? De antwoorden vinden we tijdens de tour en als we de quiz tot een goed einde brengen, mogen we onszelf Kaasmeester noemen. Ook moeten we stempels verzamelen om aan het eind een leuk aandenken te ‘verdienen’. Let’s go!We dompelen ons onder in de goudgele kaasbelevenis. Die begint in een enorme Goudse kaas, waar kaasmascotte Ralfie ons op weg helpt. Via de Melkweg, waar we alles ontdekken over de koe en zelfs een koe kunnen ‘melken’, gaan we naar de interactieve ontdek-wanden, waar het hele kaasmaakproces wordt uitgelegd. Spelenderwijs leren we er zo heel veel over!We ‘smeren’ kazen in en duwen ze in het kaasbad, draaien kazen om, tellen de kazen in het pakhuis en oefenen met ‘handjeklap’. Lekker interactief en ook voor kinderen heel leuk en goed te volgen. Aan het eind worden we nog getrakteerd op een mini-kaasproeverij en dan is het officieel: er zijn weer een paar Kaasmeesters bijgekomen in Nederland! Echt een aanrader voor jong en oud. Ons dagje Gouda zat erop, maar er zijn nog meer leuke dingen om te doen als je met de kids in Gouda bent:

Varend door Gouda

Wij kwamen er op deze dag niet meer aan toe, maar je kunt Gouda ook heel tof vanaf het water ontdekken. Ga met de trekschuit door historisch Gouda, stap aan boord bij Reederij de IJsel of maak een canal cruise met Bootje Kaas.Goudse dino’s

Buiten het centrum, maar zeker de moeite waard om te bezoeken is het Dino Experience Park, een groot themapark. Hier ben je al een hele dag zoet met alles wat er te zien, doen en beleven is! Zoals een speurtocht langs meer dan 70 dino’s, een dinoskelet opgraven en een partijtje golfen tussen enorme levensechte dinosaurussen bij Jurassic Golf. In de grote speeltuin kunnen de kinderen hun speelhart ophalen, een Dino Jeep Safari doen, de klimrots bedwingen en nog veel meer.Nog genoeg te ontdekken dus tijdens ons volgende bezoek aan Gouda. Dat we zeker een keertje terugkomen staat vast. Want wauw, wat is Gouda toch een leuke stad! Tijdens onze route door het centrum kwamen we ook leuke kidsproof winkels tegen! Daarover meer in een volgende blog.

Vele plezier bij je bezoek aan Gouda
Karin & Nathalie