10 gezonde én superleuke knutseltraktaties

8 januari 2024
School wil graag gezonde traktaties, kinderen willen graag knutseltraktaties. Dus hebben we 10 gezonde knutseltraktaties voor je!
Heb je een jarig kind, dan moet er natuurlijk getrakteerd worden in de klas. Veel scholen hanteren inmiddels een beleid dat dit ‘gezonde traktaties’ moeten zijn. Dus vroeg ik Kinderfeestjesspecialist Tante Lien me te helpen met het bedenken en maken van 10 gezonde traktaties. En dit waren haar tips!
Pizza di Vitamina
Benodigdheden: pizzadozen (gewoon bij de pizzeria gevraagd), 1 of 2 watermeloenen, divers fruit (aardbeien, kiwi, banana, druiven, aardbeien, bessen etc) optie: witte chocoladevlokken
Bereiding: Snijd de meloen in plakken en snijd de plakken in 8 punten. Leg de stukken in de pizzadoos (eventueel stukje aluminium folie eronder) en beleg ze met het fruit. Om de pizza nog feestelijker te maken (ook ongezonder…) kun je er (witte) chocoladevlokken over strooien.Feestelijk fruit
Benodigdheden: Watermeloen of ananas of beide, blauwe bessen, vormpjes, prikkers, optioneel lint
Bereiding: Snijd de watermeloen of ananas in plakken en steek met verschillende vormpjes figuren uit. Prik het fruit op de prikkers en prik een bes tussen de stukjes fruit. Om het nog feestelijker te maken kun je een lintje om de prikker strikken.
Rock that chick
Benodigdheden: divers fruit (aardbeien, bessen, druiven, bramen etc), piepschuim hoofd (bestellen via internet), satéprikkers lang, suikervrije snoepsliertjes van de biowinkel
Bereiding: prik het fruit aan de sateprikkers en bind onderaan de prikker een snoepsliert. Prik de sateprikkers in het piepschuim hoofd. Je kunt het hoofd nog versieren met stickertjes en er ogen op tekenen!

Feestelijke beker
Benodigdheden: lege jampotjes, limonade, rietjes, lint, bevroren fruit, versiersels
Bereiding: versier de jampotjes met glitters, verf, doe er limonade in met wat bevroren fruit en maak het af met een lintje en een vrolijk rietje
Dierenparade
Benodigdheden: verschillende plastic diertjes, pakjes rozijntjes, lint
Bereiding: bind de rozijnendoosjes met het lint op de rug van de dieren. Je kunt het persoonlijker maken door een persoonlijk kaartje aan het lint te hangen, bijvoorbeeld bij het afscheid van de creche of de peuterspeelzaal.

Vrolijke Fruitvlinder
Benodigdheden: verschillende soorten fruit, lange sateprikkers, oase/piepschuim om het in te steken, aluminiumfolie. En dik papier, stiften, schaar en eventueel stickers om mooie vlinders te maken.
Bereiding: verpak de oase of het piepschuim met aluminiumfolie, steek het fruit aan de sateprikkers en prik deze op de Oase. Knip en kleur vrolijke vlinders en plak deze op het aluminiumfolie!Wrraahhh, pas op voor deze Krokodil….
Benodigdheden: komkommer, kaas/worstjes, zilveruitjes, augurken, decoratiestift, korte sateprikkers
Bereiding: prik op elke sateprikker een kaasje en een zilveruitje, augurkje of worstje. Je kunt ook variëren. Prik de sateprikkers in de komkommer.
Maak een inkeping aan de smalle zijde van de komkommer. Prik hier een sateprikker tussen zodat ‘de bek’ open blijft staan. Met stukjes kaas kan een oogje en tanden gemaakt worden.

Dit lieve egeltje is echt een druifje!
Benodigdheden: peren, druiven, korte sateprikkers, decoratiestift (bruin of zwart)
Bereiding:prik op elke sateprikker een druif. Schil de dunne kant van de peren (ongeveer tot de helft). Aan een zijde waar nog schil zit prik je de sateprikkers met druiven. Voorzie met een decoratiestift  de egel van oogjes!‘Love is in the air’ met deze hartjes!
Benodigdheden: aardbeien, korte sateprikkers, chocolade puur, decoratiestift
Bereiding: smelt de chocolade in een pannetje au-bain-marie. Snijd de aardbeien door de helft en prik de twee halve aardbeien aan de sateprikker. Bestrijk de aardbeien met de gesmolten chocolade. Als de chocolade hard is geworden kun je de hartjes versieren met een decoratiestift of andere versiesels.

Mana Mana, dit ziet er leuk uit!
Benodigdheden: 1 zak Mana plofrijst, plastic diertjes/figuurtjes (dit kunnen ook schelpjes of iets dergelijks zijn), decofin( te koop bij kunst en knutselwinkels), leeg potje, hotglue
Bereiding: zorg dat de deksel van de potjes goed schoon zijn en lijm het figuurtje of het schelpje op de deksel met hete lijm. Giet wat decorfin over het figuurtje en de deksel heen, werk het netjes af met een kwastje. Laat de decorfin drogen (gaat sneller met een haardroger). Vul het potje met manapofrijst. Je kan allerlei kleurtjes gebruiken om potjes voor jongens en/of voor meisjes te maken.

Hoop dat dit voldoende inspiratie geeft voor een verrassende en gezonde traktatie. Dank je wel Tante Lien!
En wist je dat er op Kidsproof Rotterdam nog veeeeeel meer traktaties staan? Daar staan ook de minder gezonde traktaties en de traktaties waarbij niet al teveel geknutseld hoeft te worden!
SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave