Kidsproof reporter bij opening tentoonstelling Zeesoldaten

28 april 2023
In het Mariniersmuseum opende onlangs de tentoonstelling Zeesoldaten, over de geschiedenis van het Korps Mariniers door de eeuwen heen. En wij waren erbij! Lees wat wij van de tentoonstelling - mét leuke kinder-audiotour – vonden.
De nieuwe tentoonstelling Zeesoldaten in het Mariniersmuseum
Tijdens de opening werden we door de tentoonstelling rondgeleid door Milan, oftewel de enige echte Majoor Maas! Hij vertelt enthousiast over de door hem ingesproken kinder-audiotour, die speciaal is ontwikkeld voor kids tussen de 6 en 12 jaar. Hierin neemt hij de kinderen op een speelse manier mee in de geschiedenis van het Korps Mariniers. Met heldere verhalen en leuke vragen & opdrachten krijgen ze zo een goed beeld van wat een marinier precies doet.  

Ieder een eigen tour

De tentoonstelling is opgedeeld in vijf tijdvakken uit de geschiedenis, ieder met verhalen, voorwerpen en kleding uit de betreffende tijd: van de oprichting door Johan de Witt en Michiel de Ruyter in het jaar 1665 tot het einde van de koude oorlog in 1990.   Terwijl ouders met een audiotour een reis door de tijd maken, kunnen de kids tegelijkertijd met de kindertour op pad door Zeesoldaten. Alle kinderen krijgen daarbij een eigen podcatcher, een kastje met geluid dat hen door de tentoonstelling heen leidt. In elk tijdvak zijn er leuke vragen die ze moeten beantwoorden of krijgen ze een order van Majoor Maas die moet worden uitgevoerd.  

Sluit aan bij belevingswereld

De kidstour start met het scannen van de afbeelding van Majoor Maas - in elk tijdvak moet dit 1 keer - waarna de tour verdergaat. Er komen serieuze onderwerpen aan bod, die wel op een manier worden gebracht die aansluit bij de belevingswereld van de kinderen. Vragen als: ‘welke hoed zou jij opzetten?’ of ‘welk van deze dieren is het sterkst?’ vormen telkens een haakje om ze iets over het leven van een marinier te laten ontdekken. Extra leuk: door steeds een van de twee mogelijke antwoorden aan te klikken op de podcatcher, bepaalt iedereen zijn eigen route door de tentoonstelling. Dat maakt dat ieder kind de tentoonstelling anders beleeft én dat ze hun ouders daardoor óók dingen kunnen vertellen die zij wellicht nog niet wisten over mariniers!  Aan het eind van de tour zijn er ook nog een aantal stoere sportieve challenges op de hindernisbaan, die de kids moeten uitvoeren om uiteindelijk Museummarinier te worden. Wat betekent dat ze dan precies weten wat een marinier allemaal doet en moet kunnen!  Avontuurlijke experience

Een mooie aansluiting op Zeesoldaten is bovendien de avontuurlijke experience Mariniers op Missie (8+) op de eerste verdieping van het museum. Hier ervaar je wat het betekent om als marinier op missie te gaan en wat je daarvoor allemaal moet kunnen. Door goed als team samen te werken kan je deze spannende missie volbrengen!  

Ook een bezoek brengen aan het Mariniersmuseum en aan Zeesoldaten? De tentoonstelling is vanaf 21 april te zien én beleven. Kijk voor alle informatie op de website van het Mariniersmuseum, klik hiervoor op de roze button hieronder. Naar de website