Lenteschmink: vlinder in 3 stappen

26 maart 2023
Lekker thuis met de kids? Wedden dat jouw schatjes het geweldig vinden als jij ze schminkt? En wat is er leuker in deze tijd van het jaar dan een vrolijke vlinder? Leuk voor de kinderen en een creatieve uitdaging voor jou. So let’s get painting!
En heel eerlijk: schminken is best moeilijk... leuk zo'n vlinder, maar hoe? Dus hebben we hulp ingeroepen van de professional: schminkster Lotty van Lot & Loes Schmink. Hieronder haar tips!
 
Benodigdheden: Schminkspullen!
Wat heb je nodig? Allereerst: schminkspullen! Wie wil schminken heeft schmink nodig, dat is simpel. Of toch niet? Er zijn legio beginnerspaletjes te koop van 4 kleurtjes voor een paar euro tot losse doosjes met 10001 kleuren in professionele webshops. Waar te beginnen? Ik zou je aanraden een startpalet aan te schaffen van Superstar of Grimas. Niet goedkoop, maar zeker de investering waard. Met zo’n goedkoop doosje is de kans namelijk groot dat je nooit een goeie dekking of levendige kleuren krijgt, hoe je je best ook doet...
 
Startpakketje
Verschillende webshops bieden startpakketjes aan van een schminkpalet van 12 basis kleurtjes, een penseel (maat 3 of 4 is gemiddeld) een sponsje en wat glitter. Dat laatste is echt essentieel; een flinke dot glitter haalt je werk enorm op namelijk. Gebruik wel ’cosmetic grade’ glitter’, die is fijner en vriendelijker voor de huid dan knutselglitter. Voor rond de 35 euro heb je een prima setje. Let op; krijg je een rond sponsje bij je set, knip die dan thuis doormidden. Zo heb je 2 halve cirkels, dat werkt makkelijker.
 
Verder heb je nodig;
-bakje water
-een schone, droge theedoek om onder je spullen te leggen en eventueel je penseel of spons aan af te vegen
-pakje snoetenpoetsers voor je handen en corrigeren van kleine foutjes
 
Stap 1: spons de basis
Daar gaan we: doop je spons (halve cirkel) in het water en knijp m goed uit. Dit is belangrijk! Met een te natte spons krijg je geen mooi gekleurd vlak op het gezicht. Druk m nog wat uit op je theedoek, er mag echt geen druppel meer uitkomen. Vervolgens vouw je de spons dubbel zoals op de foto (1).Kies een (lichte) kleur en wrijf er zachtjes rondjes overheen met je spons. Let erop dat je de verf niet uit het houdertje wrijft. Dep met je spons op het ooglid en vervolgens in een uitgerekte halve cirkel boven het oog, zie foto (2). Bij hele kleine kindjes kun je het ooglid vrij laten. Doe dan het andere oog, zo werk je het meest symmetrisch. Dan het onderooglid; daar doe je hetzelfde, alleen kleiner. Trek een denkbeeldige lijn onder de neus en zorg dat je daar niet voorbij komt, zie foto (3). Sowieso een belangrijke richtlijn bij het schminken van vlinders; hou het klein. Voorkom dat het hele gezicht onder de vlinder verdwijnt.


 
Tip: mocht je toch eindigen met 2 grote vormeloze vlekken dan kun je de vleugel altijd met een snoetenpoetser of babydoekje in vorm ‘vegen’.
 
Stap 2: zet de lijnen
Waar je voor de achtergrond een lichtere kleur kiest, kies je nu voor de lijnen en donkere kleur. Doop je penseel in het water en veeg ‘m af langs de rand van het bakje. Ook hier geldt: je schmink een voetenbad geven werkt averechts. Draai flink rondjes met je penseel in de kleur naar keuze. Dit hou je echt even vol, pak desnoods steeds wat extra water als het niet soepel draait. Het is belangrijk dat je blijft draaien tot de verf crèmig wordt. Neem hier de tijd voor; het is essentieel voor een goed resultaat!Nu het moeilijkste onderdeel; de lijnen zetten. Het makkelijkst is om met de bovenkant van de bovenste vleugeltjes te beginnen. Trek een lijn diagonaal naar beneden, richting de binnenkant van het oog zoals op de foto (4). Vervolgens de buitenrand van de vleugel, dit doe je door 3 kleine ‘schulpjes’ te tekenen met je penseel (foto 5). De onderste vleugel hetzelfde, liefst wat kleiner, daar maak je 2 schulpjes, zie foto (5 en 6). Op de foto (7) zie je meteen een variant want er zijn uiteraard vele verschillende manieren om de vleugels van een vlinder te tekenen. Gebruik je creativiteit! Krullen, druppels, bloemetjes: alles kan en mag bij vlinders. Tot slot maak je 2 voelsprieten, dat mogen ook gewoon dunne schuine lijntjes zijn. Een bolletje voor het hoofd en een druppelvorm of langgerekt driehoekje voor het lijf.


 
Tip: het linkerontwerpje leent zich ook prima voor een ‘side butterfly’, oftewel een vlinder en profile. Teken dan het lijfje iets dichter bij de vleugel en iets uit het midden en laat de voelsprieten dezelfde kant op wijzen. Voilà: variatie en zeer in trek bij iets oudere kinderen.
 
Stap 3 Stipjes, glitters en lipstick
Maak het af met wat witte stipjes; dat laat je vlinder echt stralen. Zorg dat je hiervoor een goed geladen penseel gebruikt; dus helemaal gevuld met crèmige verf. Breng tot slot een mooi kleurtje schmink aan op de lippen en sluit af met het verstuiven van lekker veel glitter op je vlinder. Om te zorgen dat dit niet in de ogen van je kind komt vraag je om het hoofd achterover te doen met de ogen dicht. Eventueel hou je je andere hand direct boven de ogen om dat gebied te vermijden.
 


Klaar!!
En nu lekker naar buiten, die mooie vlinder showen in de straat! De schmink verwijder je eenvoudig met lauwwarm water en een zacht doekje. Vooral niet boenen of een agressieve zeep gebruiken! Mocht er een kleurwaas achterblijven, smeer er dan wat olie of vette crème op en verwijder dat de volgende ochtend op dezelfde manier. Het is niet aan te raden te gaan slapen met schmink op, hoewel dat natuurlijk een mooie bevestiging zou zijn van je kunsten als je kind dat wil ;-0!
 
Tip: maak je kind helemaal blij met een zelfklevend blingsteentje op de plek van het hoofd van de vlinder. Die heb je misschien nog wel liggen tussen de knutselspullen; instant effect!
 

Meer weten over Lot & Loes Schmink? Check dan hun Facebookpagina!