• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

10 uitjes & 20 tips voor opa en oma!

2 juni 2024
Op 4 juni is het Nationale Opa- en Omadag. Om deze dag niet zomaar voorbij te laten gaan, hebben we 10 uitjes en 20 leuke ideetjes op een rijtje gezet. Vol met leuke plekjes en mooie verassingen voor de grootouders!
Nationale opa- en omadag
Speciaal voor jouw lieve opa's & oma's:

10 leuke uitjes:

Ga naar een museum! Opa's en oma's zijn de beste gidsen die je kunt hebben - en voor hun misschien wel een feest der herkenning.

Museum Boerderij Wendezoele | Ambt-Delden

Museumboerderij Wendezoele heeft een prachtig erf en authentieke gebouwen. Weet jij wat een Spieker is? Na je bezoek wel! Een kleine veestapel, een kruiden- en groentetuin, gras- en akkerland en wisselende exposities maken de ontdekkingstocht door het leven van toen compleet.

Museum de Lebbenbrugge | Borculo

Kom kijken in de 15e-eeuwse boerderij en het 16e-eeuwse jachthuis, herberg en tolboerderij. Bezoek het museum en ga mee met enthousiaste gids op een rondleiding. Gewoon rondkijken op het erf en heerlijk tot rust komen op ons tuinterras mag ook.

Bakkerij- en IJsmuseum | Hellendoorn

Appelgebak, krentenwegge, ijsjes.... dat lusten we allemaal wel! Maar hoe werd dat eigenlijk gemaakt? In het museum vind je een indrukwekkende collectie gereedschappen, voorwerpen en machines uit vroegere bakkerijen en uit het begin van de ijsbereiding.

Onderwijsmuseum | Ootmarsum

De kinderen mogen in het museum met allerlei voorwerpen spelen. Van telramen tot leesplankjes, van puzzels tot voorleesboeken. Ze kunnen zelfs met een griffel in inkt schrijven.

Openluchtmuseum | Ootmarsum

Bezoek de compleet ingerichte typisch Saksische boerderijtjes en bijgebouwen. Wat had een boer vroeger allemaal nodig? Een bakspieker, een smidse, een wagenmakerij, een bijenstal, veeschuren, wagenschuren, kapschuur voor landbouwgereedschappen, en nog veel meer. 

Het Veenmuseum | Westerhaar

Je kunt makkelijk over het terrein wandelen, maar nog leuker is het om met een origineel veentreintje mee te rijden! De trein stopt bij ingerichte veenhutten, een oude boerderij en het vervenershuis. In dat huis werden vroeger de lonen uitbetaald. Je vind er nu ook een winkeltje. 


Haal samen een frisse neus met een mooie wandeling. Misschien kunnen jullie een blokje om in de buurt waar ze vroeger hebben gewoond? Of loop door hun favoriete park, en rust samen uit op een mooi bankje. Hieronder vind je alvast wat leuke kindvriendelijke routes:


Wandelroute Springeldal | Hezingen

Een leuke kindvriendelijke route is de wandeling naar ‘De Bronnen’ (nr. 6 op de kaart) die goed aangegeven staat. Bij ‘De Bronnen’ aangekomen zijn vooral de stapstenen in het water een groot succes.

Kabouterpad Zandstuvebos | Vroomshoop

Vanaf de parkeerplaats bij het Aquapark loop je een mooie route van ongeveer 1 km. Je kunt van te voren de routekaart van de website downloaden. Zo weet je zeker dat jullie alle kabouters vinden.

Wandelen in 't Lutterzand | de Lutte

Ruim 20 km uitgezette paaltjes routes (5 routes). De wandelingen leiden je langs de mooiste plekjes van het Lutterzand. De kids kunnen er heerlijk rondrennen. En wat dacht je van de 'zandverstuiving'. Echt gaaf! Nieuw is de 'Lutterzand Express'. Een elektrisch treintje dat je onder begeleiding van een natuurgids door dit mooie natuurgebied leidt.


Vlonderpad Landgoed Twickel | Ambt Delden

'De Umfassungsweg' is een ca. 9 km lange wandelroute door de mooiste landschappen van Landgoed Twickel. Het Vlonderpad is een deel van de route, en deze is erg leuk om met de kinderen te lopen.

20 leuke ideeën:

- Wonen opa & oma niet om de hoek? Met skype/facetime kunnen ze opa & oma toch regelmatig zien.
- Knutsel kaartjes en doe ze samen op de post.
- Samen soep koken? En dan natuurlijk samen opeten! Helemaal compleet met een lief kaartje.
- Wonen opa & oma ver weg? Stuur ze je favoriete cupcakesrecept.
- Maak regelmatig een foto en stuur die via whatsapp naar opa & oma, krijg je er vanzelf grappige terug.
- Maak een foto van vroeger na, en laat het zien met het origineel er naast. Wie is er gegroeid, en is er ook iemand gekrompen?
- Leg een dagboekje aan en hou bij wat jullie beleven, dan kun je die binnenkort met opa & oma lezen.
- Maak een prachtige kaart met daarop je lievelings recept naar opa & oma. Natuurlijk kan je dat dan ook samen maken!
- Pluk tijdens het wandelen wat mooie bloemetjes en breng die langs bij opa & oma.
- Altijd in het weekend samen thee drinken? Nog leuker met zelf versierde kopjes/bekers.
- Houden opa & oma van puzzelen? Maak samen een puzzelboekje.
- Of schrijf een spannend verhaal.
- Speel samen je lievelings spelletje - misschien wint opa deze keer wel!
- Heb je een hippe opa & oma? Speel een digitaal spel. (Kan ook online).
- Pak de kralendoos en maak voor oma mooie kettingen
- En voor opa een versierd brillenkoord. Nu is hij hem nooit meer kwijt!
- Studeer een dansje in op een mooi liedje
- Of zing zelf het liedje!
- Maak van de hobby van de kids een mooi kado. Voetbal? Speciaal voor opa 10x hooghouden. Zwemmen? Deze choreografie kennen ze vast nog niet. 
- Kan opa supergoed voorlezen? Laat hem voorlezen uit het favoriete boek.

Veel plezier!