Het Palthe Huis in een modern jasje

20 augustus 2022
Als klein meisje ben ik er weleens geweest. Veel kan ik me er niet van herinneren, alleen de stoel van Huttenkloas zat nog ergens in mijn geheugen. Ik kan niet zeggen dat ik meteen enthousiast was toen ik met de kinderen een bezoek mocht brengen aan het Palthe Huis. Maar daar moet ik meteen op terugkomen…ook voor kinderen is dit een heel leuk uitje geworden.
Op speurtocht door het Palthe Huis

Leerzaam én met een spelelement, dat het voor jong en oud interessant maakt. En de vernieuwde entree maakt het museum helemaal af! Bij een bezoek aan het Palthe Huis is het alsof je in een tijdmachine stapt. Hoewel je je bij binnenkomst helemaal in het heden waant, ervaar je in het historische woonhuis hoe de familie Palthe in de achttiende eeuw gewoond moet hebben. 


Ben en Yfke, mijn kidsproof reporters voor vandaag, waren direct enthousiast! En dat snap ik wel…ze kregen bij de entree een tablet in de handen gedrukt en een mysterieus koffertje. Met die attributen werd ons gevraagd een raadsel op te lossen: weet jij wat er met de gouden haarspeld van Gulia gebeurd is? Wie zou de speld hebben? Hendrik de knecht? Of toch Margje de kokkin? Ben ging meteen op de knieën om de hele kamer af te speuren, maar kon helaas niks vinden. Het is de bedoeling dat je via de tablet het museum door loopt, waar je in de verschillende ruimten opdrachten uit moet voeren om iedere keer een stapje verder te komen. En voor die opdrachten heb je natuurlijk de attributen uit het koffertje nodig. Uiteindelijk leer je alle bewoners van het Palthe Huis kennen en kun je samen de dader opsporen!


De opdrachten zijn voor iedere leeftijd, al dan niet met een klein beetje hulp van een (groot)ouder, prima uit te voeren. Onze kidsproof reporters waren van begin tot eind enthousiast en geboeid.  Ze hebben er zelfs nog wat van opgestoken en daar is het uiteindelijk wel om te doen natuurlijk. Wat we bijna vergaten, maar wat vooral voor de (groot)ouders ook erg interessant is, is de ruimte waar die stoel van Huttenkloas staat en veel wordt verteld over de geschiedenis van Oldenzaal, het eigenlijke museum.


Wij hebben het Palthe Huis officieel Kidsproof verklaard!

Liefs,
Lotte (en kidsproof reporters Ben & Yfke)


P.s.: Er worden regelmatig toffe activiteiten georganiseerd bij het Palthe Huis! Kijk in onze uitagenda voor het meest actuele overzicht. Naar de website