Het verhaal achter Sint Maarten

6 november 2023
Dat kinderen op de 11e van de 11e massaal de straat op gaan om te zingen voor een zo vol mogelijke snoepzak, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter dit lichtjesfeest?
 
Sinte Sinte Maarten...
Op 11 november wordt in veel delen van het land Sint Maarten, het feest van de heilige Sint Martinus, gevierd. Dit kan je onmogelijk ontgaan, kinderen gaan ieder jaar massaal de straat op met mooie zelfgemaakte lampions en goed geoefende liedjes. Nu zal het hen voornamelijk te doen zijn om een zo vol mogelijke zak snoep, maar misschien wil jíj wel weten waarom we ieder jaar dit lichtjesfeest vieren?

Martinus (Maarten) werd geboren in Hongarije, in het jaar 316 en ging later bij het leger. Op een dag zag hij een bedelaar zonder jas in de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. De dag erna zag hij een verschijning van Jezus, met de halve mantel. Een teken waarop hij het leger verliet en in de leer ging om priester te worden. In 371 werd hij bisschop van Tours.

Maarten overleed op 11 november 397 en daarom wordt het lichtjesfeest Sint Maarten op deze dag gevierd. Mooi verhaal, hè?

Dan hebben wij nu nog een paar goede kidsprooftips voor je:

  • Zorg voor voldoende snoep in huis dat je zelf ook lekker vindt. Mocht de opkomst tegenvallen, dan heb je er zelf nog plezier van ;-)
  • Is er bij jou niemand thuis omdat je met je kinderen meeloopt? Je wilt vast geen 'juffrouw Kikkerbil' zijn; maak een schaal lekkers klaar en zet het, met een gezellig lichtje erbij, voor je deur. Briefje erbij ' hier woont NIET juffrouw kikkerbil, zing een mooi liedje en kies zelf iets lekkers uit!'
  • Vinden je kids het nog een beetje spannend om te zingen voor de buren? Vraag wat buurkinderen mee en loop met een groep!
  • Vergeet niet een tasje mee te nemen. Onze kids nemen altijd een rugzakje mee met daarin een plastic zak. Handig!
  • De 'lampjes aan stokjes' willen nog wel eens stuk gaan, zorg voor een reserve!
  • De meeste kids maken op school een mooie lampion. Maar op 11 november wil het nog wel eens regenen... Zorg ervoor dat je een doorzichtige pedaalemmerzak hebt, die kun je om de lampion doen zodat de lampion nog zichtbaar is en heel blijft.
  • Wil je zelf een lampion maken, kijk dan eens naar de DIY van een kliederlampion of een andere mooie lampion van papier.

Veel plezier!