Wandelen door de boomtoppen

27 juni 2022

De kinderen hadden een studiedag, de weersvoorspellingen waren super voor de tijd van het jaar en we hadden wel zin in een leuk uitje. Dus hup, in de auto en op naar Duitsland. Naar Bad Iburg welteverstaan, voor een wandeltocht op grote hoogte.

Boomkroonpad Bad Iburg

Bad Iburg is een ontzettend gezellig, idyllisch Duits dorpje aan de rand van het Teutoburger Woud. Het hoogtepunt voor kinderen is hier het boomkroonpad. Dit is een houten vlonderpad, bereikbaar via een toren, dat op zo’n 20 meter hoogte door de toppen van de bomen is aangelegd. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over het Teutoburger Woud en de omliggende plaatsjes. De reisafstand vanaf de Nederlandse grens is prima te doen, een klein uurtje. Het is echt de moeite waard!

Vanaf de grote parkeerplaats loop je door een prachtig aangelegd park naar de entree. Met het entreekaartje krijg je toegang tot de toren, die je via de trap helemaal tot boven aan toe moet beklimmen voor een geweldig uitzicht op 30 meter hoogte. Er is ook een lift en het pad is volledig begaanbaar voor rolstoelen (en dus ook voor buggy’s).
 

Nadat we samen van het uitzicht hadden genoten, begaven we ons een verdieping lager, waar we het boomkroonpad konden betreden. Daar was een fotoshoot gaande (goede plek voor), dus we moesten even geduld hebben. Geen probleem, konden we nog even extra genieten van het uitzicht.
 

Onderweg staan op verschillende plekken leerzame infopunten. Hier kun je bijvoorbeeld wat leren over de vele boomsoorten en dieren die het bos rijk is. Maar ook over het ontstaan van het Teutoburger Woud, de leeftijd van een boom en het nestje van een ekster.
 


Aan het einde van het bijna 500 meter lange pad kun je weer omdraaien en teruglopen, je zult vast veel nieuwe dingen ontdekken. Maar wat je ook kunt doen, is de trap af en een van de routes door het bos terug lopen. Ook daar is nog ontzettend veel te doen en te ontdekken. Op meerdere plekken staan natuurlijke kunstwerken en speelplekken, maar je hebt ook wat ‘blotevoetenpaden’.
 

Ondanks de wat langere autorit vanuit Twente hebben de kinderen zich enorm vermaakt. Ze hebben hun ogen uitgekeken en veel geleerd!

Aansluitend zijn wij het bruggetje overgelopen en hebben wij een rondje om het Charlottenmeer gelopen. En, omdat wandelen in de buitenlucht hongerig maakt, hebben wij genoten van een heerlijke (ongezonde) lunch aan de rand van het meertje.

In de zomer komen we hier zeker nog een keer terug! Je kunt er namelijk waterfietsen huren en we hebben een onwijs gezellige hotspot ontdekt, met strandstoeltjes in het zand.

Liefs,
Lotte