7x kabouterpaden in Nederland

9 oktober 2019
Door het hele land heeft Staatsbosbeheer kabouterpaden aangelegd. Tover je zoon of dochter om tot kabouter en ga samen op speurtocht. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje. En je ziet ook weleens een kabouterdrolletje liggen. Echt waar!
Onze favoriete kabouterpaden hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Welke ga jij deze herfst bezoeken?

Kabouterpad Sallandse Heuvelrug

Bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal ligt een knapzak gevuld met wat lekkers voor jullie klaar. Met een puntmuts op en de wangen rood geschminkt lopen je eigen kabouters samen met ullie een route van 500 tot 1500 meter. Zien jullie buiten die houten kabouter staan? Hij wijst je de weg. Veel plezier! En als jullie de weg terug hebben gevonden, plof dan lekker even neer in het restaurant voor een welverdiende warme chocolademelk met slagroom.

Kabouterpad Renkums Beekdal

Ook bij informatiecentrum Renkums Beekdal in Renkum met je kinderen naar kaboutersporen. Knapzak ophalen en zoeken maar! De kinderen lopen als kabouters een route van ongeveer 800 meter. En met een beetje geluk komen jullie een echte kabouter tegen... Neus na afloop nog even rond in de streekwinkel. Hier kun je terecht voor voederhuisjes, vogelhuisjes, pruimenjam uit eigen boomgaard, leuke knuffels, verrekijkers, ecologische producten en nog veel meer!Kabouterpad Bentwoud

Wordt jouw kleine kabouter een echte kabouterkenner? Bij het restaurant nabij de start van de route in Benthuizen, ligt een gevulde kaboutertas en een heuse puntmuts klaar. En natuurlijk het grote Staatsbosbeheer Kabouterboek, met opdrachten voor op de route. Leuk voor (groot)ouders met kinderen of voor een kinderfeestje. Je moet hier wel een dag van tevoren even reserveren.

Kabouterpad Strabrechtse Heide

Vanaf HeideCafé De Strabrechtse Heide in Heeze loopt nog zo’n vrolijk kabouterpad. Onderweg luister je samen naar een verhaal uit het kabouterboek en doen jullie kabouteropdrachten. Met de kralenketting vinden jullie de kleur van het volgende routepaaltje. Je kunt hier vanaf 10.00 uur gaan wandelen en het pad duurt ongeveer 1,5 uur. Na afloop kun je bij het café nog wat drinken en/of eten.
Kabouterpad Oostvaardersplassen

Door allerlei opdrachten uit te voeren, komen jullie erachter hoe de kabouters leven in de bossen rondom Buitencentrum Oostvaardersplassen van Staatsbosbeheer in Lelystad. Vanaf hier lopen jullie samen een route van 1.500 meter. Door allerlei opdrachten uit te voeren, komen jullie erachter hoe de kabouters leven. En als je goed je best doet, kom je misschien wel een echte kabouter tegen! Wist je trouwens dat je het kabouterpad ook leuk als kinderfeestje kan boeken?

Kabouterpad Leersumse Veld

Bij het startpunt De Veldschuur, in de bossen van het Leersumse veld bij Leersum, krijgen de kinderen ook weer zo’n grappige rode puntmuts en een kabouterboek mee. Vanaf hier loop je dan samen een route van ongeveer 1 kilometer. Onderweg luister je naar het verhaal uit het kabouterboek en doe je de kabouteropdrachten. Na de wandeling heb je natuurlijk wel een lekker drankje verdiend!Kabouterpad Weerribben

Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl is hét startpunt voor ons laatste favoriete kabouterpad. Maar óók voor een vaartocht met de overdekte rondvaartboot, fluisterboot of kano in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Voor het kabouteravontuur krijgen de kinderen een kaboutermuts op, een rugzak mee én lekker rood geschminkte wangetjes. Zoeken maar!

Dit is nog maar een kleine greep uit alle kabouterpaden van Staatsbosbeheer! Kijk voor meer kabouterpaden door het hele land op Kidsproof.nl.