Klompen- en ZompenmuseumTerug naar het overzicht

Een bijzonder museum vol zelfgemaakte klompen en zompen. Dat vind je in Enter.
Klompenmuseum “Sköpke”
Enter was vroeger een echt ‘klompendorp’ en telde ooit meer dan 300 klompenmakers. Het museum toont de geschiedenis van de Enters klomp, de Enterse klompenmakers en hun gereedschappen. Verder vind je er klompen uit geheel Nederland en zelfs uit andere landen. Een videopresentatie laat zien hoe vroeger handmatig klompen gemaakten werden van wilgen- of populierenhout. 

In de werkplaats naast de expositieruimte staan twee oude machines die nog tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw werden gebruikt. Bij rondleidingen kan ook een demonstratie hiermee worden gegeven.

Demonstraties
In de periode van de grote schoolvakantie zijn er elke woensdag- en donderdagmiddag demonstraties handmatig klompen maken. Dit is sinds 2013 een officieel Nederlands cultureel erfgoed. In de winter zijn er klompenmakerscursussen.

Het Zompenmuseum
Enter was vroeger ook een zompen- en schippersdorp. De Regge werd nabij Enter redelijk bevaarbaar en in een tijd waarin de (zand)wegen vaak slecht waren, was dat heel belangrijk. Enterse schippers vervoerden producten uit de regio of zelfs Duitsland over de Regge en de Vecht naar Zwolle, Kampen, maar ook verder tot Sneek en Groningen toe. Er werden zelfs zandstenen blokken uit de groeve bij Gildehaus vervoerd, nodig voor de bouw van het Amsterdamse stadhuis rond 1655.

De Enterse zompen bezaten een platte bodem, konden varen in heel ondiep water (ze hadden aan zo’n 45 centimeter diepte genoeg) en werden van de 16e tot in de 19e eeuw in Enter zelf gebouwd. Er waren zelfs drie scheepswerven, alle gelegen in het lage land tussen de dorpskern en de Regge. In het midden van de 19e eeuw kwam met de spoorlijnen en de verharde wegen het einde van de zompen in beeld.

Kom jij ook een kijkje nemen bij met Klomen- en Zompenmuseum in Enter? Klik op de roze websitebutton voor meer informatie

Enters Erfgoed

Hogebrink 4
7468 CB Enter
Openingstijden Maandag t/m zaterdag: 13.00 tot 16.30 uur. Prijs

Volwassenen: €5,50,- | Kinderen t/m 12 jaar: €3 

Naar de website Direct mailen Telefoonnummer
Meer leuke tips

Tips van de maand

Blogs & filmpjesAlle blogs