• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus

GrenslandmuseumTerug naar het overzicht

Beleef het ontstaan van de grens en het werk van de douane. Met kinderspeurtocht!
Als ergens de bijzondere grensbeleving te vinden is, dan is het in tweelingdorp Dinxperlo (NL) -Suderwick (D). Door de plaatselijke bevolking ook wel Dinxperwick genoemd.

Dwars door deze twee dorpen loopt over de stoeprand de landsgrens. Die grens heeft het leven aan beide zijden sterk beïnvloed. Logisch dat hier veel spannende, maar ook tragische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. De landsgrens is al heel oud. Grensstenen worden pas in 1766 geplaatst. Vanaf 1816 tot 1993 is de grens ook douanegrens. Grenscommiezen verschijnen en de bewoners ondervinden in toenemende mate hinder van allerlei voorschriften en controles. Toch wordt er met de smokkelhandel ook geld verdiend.

Het Grenslandmuseum, dat in een bezienswaardig pand uit de 18e eeuw gevestigd is, vertelt de bezoeker verhalen over het leven aan de grens. Beleef het ontstaan van die grens, het werk van de douane, de enorme gevolgen van de wereldoorlogen, de grenshandel en de huidige samenwerking tussen de dorpen.

De collectie bestaat uit authentiek materiaal zoals: documenten, foto’s, uniformen, douane voorwerpen, smokkelwaar, in beslaggenomen goederen en wapens, smokkeltrucs en opgetekende verhalen. Alle voorwerpen worden getoond in nieuwe, verlichte vitrines.

Speciaal voor de jonge bezoekers is er een speurtocht beschikbaar. Door verschillende vragen en opdrachten leren ze het museum goed kennen.

Tip: trek gekregen? Stil je honger in een van deze achterhoekse kidsproof restaurants!

Stichting Grenslandmuseum

Markt 3
7091 CJ Dinxperlo
Openingstijden dinsdag t/m zaterdag
april, september & oktober: 13:00-16:00
mei-augustus: 10:30-16:30
1 november t/m 1 maart gesloten
Prijs volwassenen: €5,-
kinderen t/m 12: €1,-
Naar de website Direct mailen Telefoonnummer
Meer leuke tips

Blogs & inspiratieAlle blogs

Uitgelicht

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven?

We zijn altijd bezig met het verzamelen van de leukste uitjes en activiteiten in Twente! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste tips binnenkort in je mailbox.

Inschrijven!