10x Kerst knutsel ideeën om zelf te maken

9 december 2023
Je huis samen met de kids in kerststijl versieren? Maak je eigen kerstdecoratie! Je hoeft niet handig of creatief te zijn om leuke kerstversieringen te maken. En het leukste blijft toch om dit samen met je kind(eren) te doen. Gezellig aan de keukentafel met verf, lijm, glitters en knutselmaterialen. We hopen je met onderstaande voorbeelden te inspireren.
10 x Kerst knutsel ideeën om zelf te maken
Je hebt vaak al veel knutselmateriaal in huis, zonder dat je het misschien weet. Wij gebruikten wattenstaafjes, wattenschijfjes en wasknijpers om mee te knutselen. Bij winkels zoals de Action en de Hema koop je ijsstokjes, glitterstickers en kant en klare pompons. De knutselvoorbeelden zijn eenvoudig en daardoor makkelijk te maken. Iedereen kan het!

Kerstboompjes voor in de boom
Met de juiste materialen heb je in no-time de leukste kerstboompjes gemaakt. Schilder de ijsstokjes in een mooie felgroene kleur. Wij gebruiken altijd de gewone plakkaatverf, makkelijk overal uit te wassen en af te poetsen ;) Plak met lijm de uiteinden aan elkaar en versier de boompjes met glitterlint. Met een klein lusje hang je deze decoratie gezellig in je kerstboom.


Sterretjes van ijsstokje
IJsstokjes hebben wij eigenlijk altijd wel op voorraad. Deze koop je gewoon bij een hobby of knutselwinkel of bijvoorbeeld de Action. Met een drupje lijm plak je eenvoudig de punten aan elkaar. Zo kun je op allerlei verschillende manieren een ster in elkaar zetten. Leuk om bijvoorbeeld voor het raam te hangen!


Sneeuwvlokje van wattenstaafjes
Wattenstaafjes zijn prima knutselmateriaal, het werkt makkelijk en je kunt eindeloos varieren. Met een druppeltje lijm plak je de wattenstaafjes makkelijk op een gekleurde ondergrond. Hieronder vind je een voorbeeld van een sneeuwvolkje, maar je kunt er natuurlijk ook kerstbomen of andere figuren mee maken. Succes verzekerd!


Rendier van wasknijpers
Wasknijpers hebben de meeste mensen wel in huis. En als je ze nou niet allemaal in gebruik hebt, dan kun je er altijd nog mee knutselen. Verf ze bruin (meng eventueel rode en groene plakkaatverf om bruin te krijgen). Maak het lijf van een kartonnetje beplak het rendier met wiebeloogjes en een rode pompon voor de neus. En klaar is Rudolf the red nose reindeer!


Kerstboom met balletjes
Schilder de ijsstokjes met plakkaatverf in een mooie groene kleur.  Plak met lijm de uiteinden aan elkaar en versier de boompjes met klant en klare pompons. Boven op de kerstboom plak je een mooie gouden ster om het helemaal af te maken! 


Kerstmannetje van wattenschijfjes
Ook de wattenschijfjes zijn in veel huishoudens voor handen. Heel eenvoudig maak je van een watje een mooie ronde baard voor de kerstman. Je kunt natuurlijk ook vilt gebruiken. En voor een kaarsje maak je het ouderwetse muizentrappetje van twee stroken papier die je om-en-om over elkaar heen vouwt.... blijft leuk!


Kerstboompjes met glitterstickers
Knip een cirkel uit een groen papier en knip deze half door. Vouw de halve cirkel rond, zodat de vorm van een kerstboom ontstaat. Plak deze uiteinde vast met lijm en beplak je kerstboompje met mooie glitter stickers voor een feestelijk effect.


Schattig rendiertje voor in de boom
Rendieren blijven leuk om te maken en dat kan dan ook op allerlei manieren en in allerlei vormen. Met ijsstokjes bijvoorbeeld! Door de wiebeloogjes en de rode neus is je knutsel snel herkenbaar als Rudolf. Wij hebben er een lintje aan gemaakt, zodat deze in de kerstboom kan shinen! Kijk hier voor een rendierknutsel met lichtje erin.


Raamtekening
En de raamtekening is bij ons thuis ook elk jaar weer een succes. Er zijn speciale raamstiften te koop waarmee je snel een paar gezellige sfeerbeelden maakt waarmee je eenvoudig een winters sfeertje creeert! En deze tekeningen zijn gemakkelijk met een doek weer te verwijderen. Wel zo handig!


Veel plezier en succes met knutselen.
We zijn benieuwd naar jullie creaties.

Fijne dagen!

Tip: lees ook onze blog met de leukste winter- en kerstmarkten!