Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Blogs & inspiratie

Moeilijke inslapers? Met deze 9 tips slaapt je kind als een roos

Gepubliceerd op 30 mei 2024

Slaap is de basis. Van alles. Voor kinderen en voor ouders. ’s Nachts herstelt het lichaam en kwalitatief goede slaap voedt de hersenen. Bij kinderen komen er tijdens een diepe slaap essentiële groeihormonen vrij. Een goede nachtrust werkt overdag ook door, wel zo prettig voor het hele gezin. 

Mijn jongste dochter heeft iedere avond moeite om in slaap te komen. Waar het aan ligt…Nog niet moe? Te veel gedachten? Geen idee. Ze is er ’s ochtends in ieder geval wel moe van, en ik ook. Gelukkig liep ik Barbera en Anja tegen het lijf en die gaven me zoveel tips dat ik hen vroeg ze voor álle Kidsproofouders te bundelen.
Zie hier: 9 top tips! Zo blij mee, eens kijken welke het beste werkt…   Liesbeth

Tip 1: Zorg voor een voorspelbaar en rustig bed-ritueel

Een kind dat al weet wat er gaat gebeuren slaapt beter in. 
Het geeft makkelijker toe aan slaap. Doe alle handelingen volgordelijk en bewaar rust.  
Ga bijvoorbeeld niet stoeien vlak voor het slapen en vermijd prikkels van de televisie. Als je kind weet dat het tijd is om naar bed te gaan en vaste stappen doorloopt, zal hij of zij sneller in dromenland zijn. 

Tip 2: Voorlezen werkt; Nachtlichtjes van David Fontana
Bijzondere voorleesverhalen laten kinderen op een speelse en meditatieve manier kennismaken met zichzelf en hun grenzeloze fantasie. 
Onze ervaring: Kies voor een lang verhaal…voor je bij het einde bent, zijn ze al ‘vertrokken’. 
Tip 3: Help een kind met emoties; Stine Jensen – Alles wat ik voel – Het grote emotieboek
Merk je dat er iets op school is gebeurd en dat je kind er moeilijk over kan praten? Probeer dan ‘Alles wat ik voel’ van Stine Jensen Deze link opent in een nieuwe tab samen te lezen. Dit boek helpt je om in gesprek te komen over emoties. Praten en je hart luchten helpt voor het slapen gaan.

 
Tip 4: Face-timen met leeftijdsgenoten – los het op
Iets gebeurd op school wat je kind nog dwars zit?  
Probeer dezelfde dag even te skypen of face-timen (kind – kind) en help je kind eerlijk te zeggen dat wat er gebeurd is of wat niet leuk was. Dat helpt om het negatieve gevoel uit het systeem te halen en zodat je kind sneller in slaap valt. Direct dingen uitspreken op een verbindende manier is voor iedereen beter. 
Tip 5: Goede ‘slaapvoeding’ met L-tryptofaan 
Melatonine is wel bekend als het gaat over slapen. 
L-Tryptofaan is de stof die onder andere zorgt voor de aanmaak van melatonine. Zorg dat je kind voldoende voeding eet met L-tryptofaan erin. Denk hierbij aan bananen, eieren, melk, kalkoen, yoghurt, volkoren rijst, aardappelen, kabeljauw, soja, kaas en quinoa. 
Dus concreet: een schaaltje yoghurt met wat stukjes banaan als dessert helpt om lekker te kunnen slapen. 

 
Tip 6: Vermijd blauw licht 
Waarschijnlijk al bekend maar in verband met het grote belang nog even een reminder: 
Drie uur voor het slapengaan geen iPads en telefoons meer. Het blauwe licht van deze apparaten verstoren de melatonine-aanmaak waardoor je kind niet weet wanneer het moet gaan slapen. Eenmaal de melatonine ‘golf’ gemist is weer lang wachten op de volgende golf. Het motto is ‘pak die golf nu het kan!’.
Tip 7: Een compressiehoes 
Een compressiehoes zorgt ervoor dat je kind heerlijk, in een soort van cocon, kan slapen. De hoes trek je over je matras en je kruipt er daarna lekker onder. Je kind ligt dan lekker strak onder de hoes en voelt zich fijn en geborgen. Helpt zowel bij sneller in slaap vallen als doorslapen. De compressiehoes van zjuuldesign Deze link opent in een nieuwe tab is gemaakt van katoenstretch en voelt zacht aan. De hoes kan op maat worden gemaakt voor iedere matras; zelfs voor een box, als je dat zou willen.
 
 
Tip 8: Voelen zorgt voor minder gedachten
Heel hard je spieren in je hele lijf aanspannen en daarna loslaten (ontspannen) helpt om rustig te worden. Ook een hoofd- of voetenmassage werkt bij sommige kinderen goed. Een meditatieoefening kan ook helpen. Een voorbeeld is de bodyscan. Je kind ‘voelt’ dan in plaats van ‘in zijn of haar hoofd te zitten’. Er zijn verschillende apps te vinden maar er gaat niets boven het zelf met je kind te doen en te ervaren. Op de VGZ app mindfulness vind je helemaal gratis langere en kortere voorbeelden. Misschien heb je hier zelf ook iets aan 😉

 
Tip 9: Een luisterboek
Heb je alles geprobeerd en het werkt nog niet dan kun je altijd een luisterboekje aanzetten. Dan liggen ze wel lekker in bed en rusten ze in ieder geval uit. Gebruik altijd een sleeptimer anders loop je het risico dat je kind weer wakker wordt. Een goede aanbieder is Storytel Deze link opent in een nieuwe tab maar er zijn er meer in de app store. 
 
En dan sluiten we af met…
Zorg dat de slaapkamer comfortabel, rustig, opgeruimd en donker is. De ideale kamertemperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden Celsius. En zorg dat je kind lekker fysiek moe is dan slapen ze dieper.

Mocht helemaal niks helpen dan kun je het beste aankloppen bij de huisarts of de GGD. Voor jonge kinderen kun je naar een gespecialiseerde kinderslaapcoach Deze link opent in een nieuwe tab zoals bijv. Susanne Willekes. (Dat is voor kinderen tot 6 jaar.) Susanne Willekes heeft een boek geschreven over baby’s en haar tweede boek, voor kinderen tussen de een en vier jaar, wordt begin 2021 verwacht. 

 
Hopelijk helpen bovenstaande tips. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je mailen:
anja@dokdijk.nl of barbera@ontwikkelplezier.nl

 
Over Anja en Barbera: Wij schrijven deze blog vanuit onze expertise als vitalogen® en als ervaringen als moeders. Een vitaloog helpt mensen vitaal te worden en te blijven. Dat betekent niet alleen gezond eten en sporten maar ook dingen als ‘durf ik mezelf uit te spreken’ en ‘doe ik werk wat bij mij past’. Slapen is ook een belangrijk onderdeel binnen Vitalogie. 
Naar de website

Lees ook:

Alle blogs

Festivals voor de hele familie

Op welk van deze zomerfestivals in Amsterdam ga jij deze zomer cultuur snuiven, muziek luisteren en rondstruinen?

3 Strandjes om te zwemmen en te spelen in Groengebied Amstelland

Op een warme zomerdag is er niks fijner voor kinderen dan lekker pootjebaden in de waterplassen aan de randen van de stad. Stap op de fiets met de kids en ontdek de leuke strandjes aan de Ouderkerkerplas, de Gaasperplas en de Hoge Dijk.

30x Top zomervakantie uitjes in en om Amsterdam!

Hoera, VAKANTIE!!! Blijf jij in Amsterdam in de zomervakantie? Check snel deze super leuke tips voor uitjes, gezinsuitjes en vakantiekampen! Fijne vakantie!

Zomeruitjes door heel NL

Klaar voor de zomervakantie? Met deze uitjes en tips kan ie niet lang genoeg duren. Ontdek deze superleuke uitjes door heel Nederland en maak van elke dag een feestje, ook als het regent!

Meer inspiratie

ARTIS Zoomeravonden

Ontdek tijdens de Zoomeravonden het levendige ARTIS-Park in een ander daglicht. Met muzikaal programma!

Vier vakantie met Van Gogh

Vier de zomervakantie in het Van Gogh Museum met leuke activiteiten voor kids (<18 gratis)!

Zomervakantie in Eye

Kom tijdens de zomervakantie naar Eye voor de ontdekroute, familiefilms, en meer!

Zomer in de OBA

Er wordt in de zomervakantie van alles (GRATIS) georganiseerd in de OBA. Kom je meedoen?

Plasticvissen met Plastic Whale

Help jij om het water rondom het Scheepvaartmuseum schoner te maken?

Zomer in het Rembrandthuis

Vier de zomervakantie bij Rembrandt thuis met tekeningen, een multimediatour en etsen!

Maak een Amsterdamse School-tegel

Maak een Amsterdamse School-tegel tijdens een workshop bij Museum Het Schip!

Zomervakantie Joods Museum

Vier de zomervakantie in het Joods Museum junior en bak en knutsel erop los!

Bingo in het Muizenhuis

Vinden jullie alle muisjes op de bingokaart terug in het Muizenhuis?

ELJA kunstworkshops

Ontdek de kunstenaar in jezelf tijdens de kunstworkshops in het Amsterdam Museum!

Martial Arts Summer School

Speciaal voor alle 10+ martial arts fans: lessen Martial Arts in het Wereldmuseum!

Dagje verzetsmuseum Junior

In het Verzetsmuseum leer je over de Tweede Wereldoorlog. Kom deze zomervakantie ook een dagje langs!

Altijd op de hoogte van de leukste uitjes? Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief & mis niks meer!

Aanmelden nieuwsbrief