

Blogs & inspiratie
NIEUW in Wereldmuseum Amsterdam: Raad van de Raaf
Gepubliceerd op 19 januari 2025
Raad van de Raaf is de gloednieuwe Junior-tentoonstelling in Wereldmuseum Amsterdam (voorheen Tropenmuseum Amsterdam). Wat dat precies is gaan we ontdekken met onze Kidsproofreporters Kees, Aukje en moeder Harmke.

Wat is de Raad van de Raaf
De ingang van de tentoonstelling Raad van de Raaf herken je meteen vanuit de Lichthal in het museum: veren en vliegende raven achter het raam. De eerste ruimte legt uit hoe de raad is ontstaan. Ivalu en een paar andere kinderen in Groenland hebben het initiatief genomen. Ze zagen namelijk aan het smelten van het ijs en hoger worden van het water dat er wat veranderde. En de wijze raaf gaf raad: doe er wat aan!
De Raad van de Raaf is een club van kinderen die zich zorgen maakt over het klimaat en de aarde. En nu zijn ze in Nederland ook op zoek naar kinderen die zich willen inzetten voor de natuur.
Wensen en luisteren
Door een gang vol ‘ijspegels’ belanden we in het hart van de tentoonstelling. Vanuit daar kun je verschillende kanten op. En iedere kant, iedere hoek vertelt een ander verhaal. En daagt uit tot een andere interactie. We luisteren op zachte ‘stenen’ en spiegels naar smeltende ijs. En tekenen een wens voor de aarde. Die stoppen we in een glazen kistje en wordt later opgehangen. Er hangen al heel veel wensen!
Verhaal van het Noorderlicht
En dan komt er iemand met een bel langs…er gaat wat gebeuren! Een medewerker van het museum vertelt over plekken waar je het Noorderlicht kan zien. Het wordt een beetje donker en we zien het Noorderlicht om ons heen dansen. Ze vertelt over verschillende mensen en wat zij in het Noorderlicht zien en we mogen zelf ook vertellen wat wij erin zien.
Hoofdkwartier en sleeën
Dan belanden we in het hoofdkwartier van de Raad van de Raaf. Met een groot actierad waar je aan kan draaien en opdrachten krijgt. We mogen hier ook in een foto/film booth zelf vertellen hoe we de aarde kunnen helpen.
Aukje en Kees hebben heel veel ideeën! Geen enkele schroom om voor de camera te gaan zitten en te vertellen. Meer elektrische auto’s maken, meer met de fiets gaan en minder vlees eten. Ga maar kijken, we zijn nog te vinden daar!
Kookworkshop
Over eten gesproken, we hebben geluk; er is een workshop in de keuken!
Samen met een heleboel andere kinderen krijgen we een schort om. Een kruk, een kom en uitleg wat we gaan maken: Rumkogel… maar dan zonder rum 😉 In Groenland zijn mensen heel zuinig en inventief met hun voedsel. Wat we vandaag maken is eigenlijk het hergebruiken van een eerder gebakken cake die ‘oud’ geworden is. We voegen er wat ingrediënten aan toe en maken er weer wat lekkers van. En mogen het ook meteen op eten 😉
Kajakken als Lars
Dan nog de laatste bestemmingen in deze doe-tentoonstelling. We komen in een ruimte waar de Groenlandse Lars vertelt dat hij jaagt vanuit een kajak. Dat doet hij steeds vaker want doordat het ijs gesmolten is kan het niet altijd meer vanuit een slee. De kids stappen zelf ook in kajak en proberen daarin hun evenwicht te houden.
En dat dat nog niet zo makkelijk is merken we meteen…
Een veer van de Raaf
En dan zijn zomaar 2 uur voorbij gevlogen! We dwalen nog even door de super gave museum shop en gaan uiteindelijk met een Raad van de Raaf veer naar huis.
(Die kun je ook verdienen als je nog 3 keer een bezoek brengt aan de doe-tentoonstelling.) Maar wij willen nog veel meer musea bekijken en vinden eigenlijk dat Aukje en Kees nu al heel veel geleerd hebben over het klimaat. En een goeie aanvulling zijn van de club, van de Raad van de Raaf. Dank jullie wel kids!
Waarom moet je deze doe-tentoonstelling bezoeken
In Raad van de Raaf ontdekken kinderen door te voelen, aanraken, zien en doen hoe mensen wereldwijd dagelijks de gevolgen van de klimaatcrisis voelen en ermee omgaan. Ze leren over verhouding met de natuur, de kwetsbaarheid van de aarde en de veerkracht van de mens. En dat werkt ook écht. Sterker nog, kinderen weten eigenlijk veel beter en veel meer hoe we iets kunnen doen dan hun ouders.
De doe-tentoonstelling is speciaal gemaakt voor kinderen vanaf 6 jaar. Maar natuurlijk ook interessant voor volwassenen.
Tip: Een bezoek een-op-een met een ouder is leuk, maar interactie tussen 2 kinderen heeft weer extra speciale dimensie.
Veel plezier, Aukje, Kees, Harmke en Liesbeth
Voor meer informatie, openingstijden en tickets, klik op de roze button
Leuk weetje: Wereldmuseum Junior (voorheen Tropenmuseum Junior) bestaat dit jaar 50 jaar en is daarmee het oudste kindermuseum van Nederland.
Deel deze blog:
Lees ook:


Waar is de avondvierdaagse!
Heb jij je al aangemeld voor de avondvierdaagse in Amsterdam? Een heerlijk sportief kinderevenement!In deze blog vind je alle data!

Tip! KreaDoe Lentefestival
Te gek ouder-kind uitje: de Jaarbeurs staat een heel weekend vol met creatieve stands en workshoptafels! Vind jouw favoriete knutselitems of ontdek een nieuwe hobby.
10x tips voor lente familie-uitjes in Amsterdam
Hallo lente! Welkom voorjaar! Oh zo heerlijk. Het zonnetje schijnt en de krokusjes en narcissen bloeien al in de parken en groenstroken. Echt een fijne tijd om op stap te gaan. Waarheen? Hier wat leuke tips!
Een middag Rijksmuseum met kids
In het Rijksmuseum is het hele jaar van alles te beleven voor gezinnen! Samen bewonder je de Nederlandse geschiedenis van 1200 tot nu, van de grootste kunstwerken tot de kleinste details. De familie-activiteiten maken een bezoekje actief, interactief en educatief!
18x Musea met een tof voorjaarsvakantie familie programma
Maar liefst 18 musea in en om Amsterdam bieden in de voorjaarsvakantie een super leuk, actief en speciaal programma aan voor kinderen en families! Een hartstikke leuk gezinsuitje voor de hele familie.
Grappig én verdrietig: de Grootste Goochelshow
De zoektocht naar het verdwijnpunt: Want waar blijft iets of iemand als je het verliest?