Indrukwekkende afro breakdance met toffe moves en 'n vette dot magie: Kromanti is een aanrader!

7 april 2024
Enig idee wat Kromanti is of betekent? “Echt geeeen idee “ zei Marie, onze Kidsproofreporter vooraf. En eerlijk gezegd wij weten het ook niet. Maar we hebben het ontdekt tijdens de première! Lees het hier ->
Kidsproofreporter Marie met de dansers van Kromanti van ISH Dance Collective
Kromanti is in ieder geval iets Surinaams.
Iets met een Afrikaanse en Surinaamse geheimtaal, het Winti geloof, een spirit.De voorstelling begint meteen spannend, een zwart podium, donker met alleen 5 lichtstralen. En dan blijken daar op kleine krukjes 5 mannen in zwart met een zwart-witte geblokte doek om te zitten. Langzaam verplaatsen ze zich naar een grote kom waar het licht van boven in gevangen wordt.Echt een soort magische schaal, want hij geeft diffuse stralen terug. Een voor een nemen de heren met hun handen een schepje uit de magische kom en verdelen de kracht over hun gezicht en lichaam.

En dan begint het…stevige muziek en een explosieve dans met de meest waanzinnige moves. Meteen indrukwekkend. We herkennen veel breakdance, maar Kromanti is meer. Veel meer.Want we zien heleboel verschillende dansstijlen voorbij komen. Het zijn eigenlijk allemaal losse verhaaltjes. Traditionele Surinaams en Afrikaanse dansstijlen gemixt met hiphop en breakdance. Een traditionele met mooie muziekinstrumenten en een andere outfit, een afrodance, een soort vechtdans, een streetdance en straatcircustheater.... we komen ogen te kort.Kromanti betekent lucht, vliegen en kracht en dat is te zien."Hé, ze doen de fliklak en de radslag" roept Marie. En koprollen, op hun hoofd staan en radslag overslag, de jongens dansen en voeren de speciale bewegingen uit als of het geen enkele moeite kost. Wij weten wel beter, op school moet Marie ook wel eens de flikflak doen. En de handstand, ook zo moeilijk. De radslag overslag is al helemaal niet te doen.

Deze performers doen het allemaal met een kracht, souplesse en schijnbaar zonder enige moeite. Echt heel knap!

De mysterieuze kom met licht geeft de dansgroep telkens spirit voor een nieuwe dans. vaak samen, soms met ieder een los staaltje eigen dansmoves. En allemaal even perfect uitgevoerd.Ademloos bekijken we hoe ze zich aan het einde met soort lichtgevende geluksverf beschilderen en nog meer lichteffecten toevoegen. En er een beetje een zooitje van maken met het witte poeder ;-) Als je wilt weten hoe, moet je maar zelf komen kijken..

Volgens Kidsproof reporter Marie: “Super leuke voorstelling met heel veel verschillende verhaaltjes die ze dansen. Ik weet nu wat ze allemaal dansen in Suriname en nu dus ook in Nederland.” En toen werden we nog geïnterviewd door Kidsweek én mochten we met de crew op de foto!

Een spannende maar succesvolle avond en een hele leuke familievoorstelling dus! Extra leuk als je meer wil leren over Surinaamse dansstijlen en/of houdt van stoere dansmoves.

Kromanti toert nu door het land en is te zien in veel theaters, check de speeldata en locaties via de roze button

Tip: Gezien de soms harde muziek en de lengte (1 uur tot 1:15 uur) is het minder geschikt voor kinderen onder de 9 jaar. Maar 9+ kan prima volgens ons. 

Veel plezier

Marie en Liesbeth Naar de website