Speuren en schilderen in Van Gogh Museum

1 oktober 2015
Op zondagmiddag gaan Kiet en ik naar het Van Gogh Museum. We hebben de tijd van ons leven met een speurtocht door het leven van Vincent en gaan daarna creatief aan de slag in het inloopatelier.
Speurend door het Van Gogh Museum

Als Kiet (7 jaar) op een middag thuis komt van school met het verhaal dat Van Gogh zijn oor eraf gesneden heeft, haak ik meteen aan en boek ik online twee tickets voor het Van Gogh Museum.

Op een zondag in september gaan we samen naar het Van Gogh Museum. Voor de ingang staat een lange rij, de tentoonstelling Munch : Van Gogh is dit weekend geopend. Maar wij lopen langs de rij met onze online tickets en kunnen zo naar binnen, handig! Wauw, wat een indrukwekkende entree heeft het Van Gogh Museum gekregen!

Bij de informatie balie bespreken Kiet en ik welke rondleiding we willen doen. Nemen we de audiotour voor kinderen, gaan we op verkenningstocht met ‘De Koffer van Vincent’ of willen we op onderzoek uit door middel van de speurtocht?

Kiet kiest voor de laatste, en op de begane grond van het Van Gogh Museum starten we, gewapend met speurtocht, potlood en een plank waarop we makkelijk staand kunnen schrijven, de speurtocht.

De Speurtocht
We kijken goed naar de schilderijen om de vragen te kunnen beantwoorden. Van welk materiaal zijn de meeste hoeden van Vincent? Wat eten de boeren op dat schilderij? We krijgen een klein detail te zien van een schilderij en speuren uit welk schilderij dit komt. Zoeken het schilderij behorende bij het afgebeelde kleurenpallet. Kiet moet tekenen en wordt uitgedaagd om een schilderijtje met de techniek van Vincent in de kleuren. Een uur later hebben we alle opdrachten uit de speurtocht gedaan en zijn we een stuk wijzer over het leven van Vincent, wat hij graag schilderde, welke techniek hij gebruikte en over welke schilderijen hij tevreden was.

Als we de antwoorden van de speurtocht goed hebben staat ons aan het eind een verrassing te wachten. En ja hoor, Kiet slaagt met vlag en wimpel!

Open Inloop Atelier workshop
Nu we zoveel inspiratie op hebben gedaan, gaan we ook zelf aan de slag in het atelier van het Van Gogh Museum. Tijdens de inloopworkshops kun je spontaan meedoen! Stan, de workshopdocent, ontvangt ons en geeft ons een plek aan een schildersezel. We krijgen verf en gaan aan de slag. Kiet met een stilleven van een doodskop, ik waag me aan een kreeft!

Wat is het waanzinnig leuk om zo met je kind bezig te zijn. Waar ik zit te wikken en te wegen om zien hoe het zit met de verhoudingen, kleuren, diepte, lichtinval etc. is Kiet al druk bezig met zijn kunstwerk, niet gehinderd door enige schroom! En het resultaat mag er zijn! Een prachtig blauw schilderij, met een witte doodskop en gele sterren. Vincent zou er vast trots op zijn geweest! Daarna helpt Kiet me met mijn kreeft en loop ik wat rond om te zien wat andere kinderen en volwassenen aan het schilderen zijn!

Terwijl onze kunstwerken drogen, duiken wij nog even de tentoonstelling ‘Munch : Van Gogh’in, over de twee bekende kunstenaars Edvard Munch en Vincent van Gogh. De ‘Zonnebloemen’ van Vincent hangt in deze tentoonstelling en die moeten we natuurlijk zien. En ‘De schreeuw’ van Edvard Munch natuurlijk ook!

Wat een geweldige middag hebben we gehad. Geheel tevreden rijden we met twee ‘kunstwerken’ naar huis. ‘Mam, die speurtocht en dat schilderen wil ik weer graag doen’, is het antwoord van Kiet als ik vraag wat hij vandaag het leukst vond’.

Dagelijks kun je met kinderen het Van Goghmuseum ontdekken met ‘de speurtocht’ of ‘de Koffer van Vincent’. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis! En wist je dat je ook je verjaardagsfeestje

#Kidsprooftip: Boek vooraf online tickets, dan hoef je niet in rijen te wachten!