Leuke wandelroutes met de hond

20 januari 2024
Wij wandelen veel en ontdekken graag nieuwe plekjes. Hoe fijn is het als én de kids lekker kunnen rennen, klimmen en ravotten én de hond lekker los mag lopen. Hieronder vind je onze favoriete plekjes in en om Apeldoorn, Deventer en de Veluwe.
De leukste wandelroutes met kinderen en honden
Wat is het fijn om elke dag met je hond te gaan wandelen. Lekker weer is natuurlijk het allerfijnste, maar je bent in ieder geval lekker in de buitenlucht. Wij gingen op zoek naar leuke wandelroutes met honden voor voldoende afwisseling naast je vaste rondje.

Kasteelpark Kasteel Cannenburch

Wij wandelen graag door het Kasteelpark van Kasteel Cannenburch in Vaassen. Honden mogen hier lekker loslopen in het losloopgebied. Let op: maximaal 2 honden per begeleider. De kids kunnen hier ook prima even uitrazen of het Blotevoetenpad uitproberen. Tip: elk seizoen is er een andere speurtocht verkrijgbaar voor de kinderen in de landwinkel. Zo is een wandeling hier extra leuk!

Bussloo, Kievitsveld en Bronsbergenmeer

Van 1 oktober tot 1 mei kan je heerlijk samen wandelen bij Bussloo (Wilp), Kievitsveld (Emst) en Brongsbergenmeer (Zutphen). Honden mogen loslopen en in het water zwemmen. Het is wel de bedoeling dat je zelf de hondenpoep opruimt hier. De kids kunnen hier ook lekker uitrazen of even spelen in één van de speeltuintjes.

Er is voldoende parkeergelegenheid bij de recreatiegebieden. Kosten hiervoor zijn €3 en er kan alleen met pin betaald worden. Parkeren bij Bronsbergenmeer is gratis.

De Renderklippen

De Renderklippen is een prachtig met heide begroeid gebied tussen Epe en Heerde. Het gebied is 320 hectare groot en je hond mag overal loslopen, mits deze goed luistert en binnen een straal van zes meter blijft. In het midden van het gebied ligt de Schaapskooi. In de buurt van de kudde moeten honden natuurlijk wel altijd aangelijnd zijn.
Losloopgebieden op de Veluwe

Op de Veluwe moeten honden bijna overal aangelijnd worden ter bescherming van de natuur. Op de Veluwe leven onder meer edelherten, wilde zwijnen, vogels en reptielen. Om te voorkomen dat de dieren schrikken en halsoverkop vluchten moeten honden aangelijnd worden. Wel zijn er drie speciale losloopgebieden aangesteld:

Het Leesten
Het Leesten is één van onze favoriete wandelplekjes! Je loopt door het bos en over heidevelden. Bij de parkeerplaats vind je een omheind hondenlosloopgebied van 15 hectare. Je kunt ook de ‘Natteneuzenroute’ lopen, waar de honden los mogen lopen op het bospad. Volg de groene route voor een wandeling van ongeveer 3km. Na afloop kan je terecht voor iets lekkers bij Bospaviljoen ’t Leesten.

Kootwijkerduin
Wandel lekker met je trouwe viervoeter door het 56 hectare grote natuurgebied van Kootwijkerduin. En wat is het hier mooi: heide, bos, heuvels en zand wisselen elkaar af. Goed om te weten: de verharde zandpaden zijn ook prima te doen met een buggy of kinderwagen.

Adres: Veluwe Parkeerplaats, Nieuw Milligenseweg, Kootwijk

Harskamp
Even lekker wandelen en ravotten kan in Harskamp in het omheinde losloopgebied van ongeveer 17 hectare. De paden zijn niet verhard, maar (meestal) wel stevig genoeg voor kinderwagens en buggy’s. Er zijn plannen om het gebied nog verder uit te breiden naar 36 hectare, inclusief spartelvijver. De rest van de omgeving is ook hartstikke mooi, maar daar moeten honden wel aangelijnd zijn.

Adres: Parkeerplaats aan de N310, Hoog Buurloseweg, Harskamp

Losloopgebieden in en om Apeldoorn

- Tegenover Randerode mogen honden loslopen in een gedeelte van het bos. Fijn: in het bos loopt een spreng waar je hond even in kan plonzen.
- In het Orderbos vind je een losloopgebied voor honden van ongeveer 23 hectare. Ook hier loopt er een spreng door het heuvelachtige bos.

Losloopgebieden in en om Deventer:

- Met 50 hectare is het Wechelerveld (vlak boven Schalkhaar) één van de grotere losloopgebieden van Nederland. De natuur bestaat hier uit bos en heidegebied. Je vindt hier ook een vennetje waar honden lekker kunnen poedelen.
- Het losloopgebied in het buitengebied De Vijfhoek bestaat uit oude landweggetjes lans weilanden en maisvelden. Onderweg kom je regelmatig een bankje tegen om lekker te genieten van het uitzicht.
- Ook een aanrader: Hondenspeeltuin de Vrolijke Viervoeter (Godebaldpark) en de Hondenspeelweide Colmschate Zuid.

Ook leuk, mits je hond aangelijnd is:

- De oranje route van Kootwijkerzand
- Het Nationale Park De Hoge Veluwe
- Radio Kootwijk

Meer wandelroutes op de Veluwe

Weet jij nou ook nog leuke tips, die hier niet tussen staan? Of heb je leuke aanvullingen op deze wandelplekken? Mail mij gerust: apeldoorn@kidsproof.nl en ik vul de informatie graag aan voor andere gezinnen mét een hond :-)


Ps. we hebben ook de leukste 12 wandelingen rondom Apeldoorn, Deventer en Zutphen voor je op een rijtje gezet!