Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Blogs & inspiratie

Het verhaal van Sint Maarten

Gepubliceerd op 2 december 2024

Sint Maarten is gebaseerd op een legende. Martinus (Maarten) werd geboren in het jaar 316 na Christus in het huidige Hongarije. Hij werd door de keizer tot ridder geslagen. Op een zeer koude dag...

Het verhaal over Sint Martinus

Eigenlijk heette hij Martinus, een zoon van een rijke koopman. Zijn ouders waren Romeinen en hij was soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Op een zeer koude dag in de winter toen hij met een groepje soldaten op zijn paard richtig huis reed, zag Martinus een arme man zonder jas in de sneeuw zitten. De man had geen schoenen aan, hij had het erg koud en bedelde om geld zodat hij eten kon kopen. Martinus kon zijn ogen er niet voor sluiten, maar hij had geen geld voor de man.

Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. Pas daarna vervolgde Martinus zijn weg naar huis.

Matinus overleed op 8 november 397 en werd op 11 november begraven.

Nu is 11 november een gewone dag, maar vroeger vierden ze op deze dag de winterfeesten. Men kon nog even goed eten en drinken, daarna begon de vaak strenge winter en moesten ze zuinig zijn met brandstof en voedsel. Om het voor deze mensen wat gemakkelijker te maken, mochten de arme mensen met Sint Maarten, (maar ook met Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen) langs de deur gaan. Ze zongen dan een liedje waarvoor ze geld, voedsel of brandstof kregen. Zo zorgden de mensen voor elkaar.

… en daarom vieren wij op 11 november nog altijd Sint Maarten, het feest van het licht!

Het valt midden in de herfst. De bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Het feest is een echt ‘lichtfeest’ voor kinderen.
De traditie is dat kinderen zelf een lampion maken van karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje erin.

Hiermee gaan ze ’s avonds als het donker is in optocht langs de huizen. Aan de deur zingen ze een aantal liedjes. In ruil hiervoor krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Tegenwoordig bestaat de traktaties uit wat snoep of een mandarijn.

Bekende Sint Maarten liedjes

11 november is de dag
dat mijn lichtje, dat mijn lichtje
11 november is de dag
dat mijn lichtje branden mag
Twaalf november is de dag
dat ik mag snoepen
dat ik mag snoepen
Twaalf november is de dag
dat ik mag snoepen de hele dag


Of :

Sinte Sinte Maarten,
De koeien hebben staarten,
De meisjes hebben rokjes aan,
Daar komt Sinte Maarten aan.

een variant:
Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten.
De meisjes hebben rokjes aan. Daar komt Sint Martinus aan.
Geef een appel of een peer. Ik kom het hele jaar niet weer.
Het hele jaar dat duurt zo lang, tot mijn lichtje branden kan.

Vaak worden er ook leuke lampionnenoptochten georganiseerd. Zo kun je meelopen doen met de lampionnenoptocht bij Boerderij Hoeve Ravenstein de boerin leest na de lichtjestocht een mooi verhaal voor en de kinderen krijgen allemaal een biologische lekkernij. Dat is ook echt leuk!

…of loop mee met de kindjes uit je buurt. 

En dan natuurlijk zelf je lampion maken: het handigst gaat dit met een plastic fles of leeg kartonpak van melk. Knip een plastic fles vanaf de onderkant op ongeveer 10 cm af. Beplak de fles met papier. Je kan natuurlijk allerlei dingen er op plakken met gekleurd vliegerpapier (is doorzichtig). Aan de bovenkant kan je dan een strook crêpepapier plakken. Gebruik je leeg kartonpak dan kun je er vormen uitknippen en daar het vliegerpapier achter plakken. Maak dan in de fles met een perforator twee gaten om daar een ophang lus van ijzerdraad te maken die je afplakt met schilderplakband. Je kan bij diverse winkels een stokje met lichtje kopen wat je erin kan hangen.

Veel plezier!

Maud

TIP: Bekijk hier alvast de Sinterklaasactiviteiten in ’t Gooi!

Naar de website

Lees ook:

Alle blogs

Zomeruitjes door heel NL

Klaar voor de zomervakantie? Met deze uitjes en tips kan ie niet lang genoeg duren. Ontdek deze superleuke uitjes door heel Nederland en maak van elke dag een feestje, ook als het regent!

11x leuke schermvrije activiteiten voor kinderen

De pedagogische medewerkers van Bink kinderopvang hebben speciaal voor Kidsproof deze tips op een rij gezet. Bye bye schermtijd: 11 leuke schermvrije activiteiten met je kind. Lees ze allemaal in deze toffe blog!

8x leukste zandstrandjes in het Gooi

Bij ons thuis zijn ze gek op zwemmen en dan vooral bij een gezellig strandje, waar ze ook lekker kunnen spelen. Zandkastelen bouwen, modder maken en gewoon lekker klooien met schepjes en emmertjes. We wisselen vaak af, want er zijn er verschillende in de buurt. Deze zandstrandjes in 't Gooi vinden wij het leukst!

Tips om buiten te zwemmen in het Gooi!

Als de temperaturen oplopen en het echt zomers weer is, zoeken wij met de kinderen graag de verkoeling. Maar waar is dat fijne strandje met de faciliteiten waar jij naar zoekt? Of juist dat rustige plekje zonder al te veel toeters en bellen? Check hier onze tips voor heerlijke plekjes aan het water!

Meer inspiratie

Kinderactiviteiten bij Singer

Toffe kinderactiviteiten bij Singer in Laren!

Topografie oefenen in de vakantie

Topografie van Nederland – provincies en provinciehoofdsteden oefenen tijdens je zomervakantie!

ZomerLab op fort Pampus

Zin in iets anders deze zomervakantie? Check het ZomerLab op Pampus!
Korting

Zomertip voor het hele gezin!

Op zoek naar een superleuk, leerzaam en koel uitje deze zomervakantie? Dan is dit jouw tip!

Vier de zomer op het Muiderslot

Deze zomer bruist het Muiderslot van de activiteiten tijdens Het Zomerkasteel.

Leuke binnen- en buitenactiviteiten

Zomerkriebels, kleuren, speuren en racen bij Avontuurfabriek!

Meld je nu aan!

Go with the Flo organiseert zomerkampen waar je supergave sporten kunt doen in Bergen aan Zee!

Kinderfilms in de zomer

Zomervakantie in de bios? Ontdek Filmtheater Hilversum!

Altijd op de hoogte van de leukste uitjes? Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief & mis niks meer!

Aanmelden nieuwsbrief