Het verhaal van Sint Maarten

4 november 2019
Sint Maarten is gebaseerd op een legende. Martinus (Maarten) werd geboren in het jaar 316 in het huidige Hongarije. Hij werd door de keizer tot ridder geslagen. Op een zeer koude dag...

Sint Maarten is gebaseerd op een legende. Martinus (Maarten) werd geboren in het jaar 316 in het huidige Hongarije. Hij werd door de keizer tot ridder geslagen. Op een zeer koude dag in de winter zag Maarten een arme man zonder jas de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. Hij overleed op 11 november 397 en daarom wordt Sint-Maarten gevierd op 11 november.

Het valt midden in de herfst. De bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Het feest is een echt 'lichtfeest' voor kinderen.
De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje (lampion) maken van papier, karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje erin.Hiermee gaan ze 's avonds als het donker is in optocht langs de huizen. Aan de deur zingen ze een aantal liedjes. In ruil hiervoor krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Tegenwoordig bestaat de traktaties uit wat snoep, een mandarijn of bijvoorbeeld een speelgoedje.


Bekende liedjes zijn:

11 november is de dag
dat mijn lichtje, dat mijn lichtje
11 november is de dag
dat mijn lichtje branden mag
Twaalf november is de dag
dat ik mag snoepen
dat ik mag snoepen
Twaalf november is de dag
dat ik mag snoepen de hele dag


Of :

Sinte Sinte Maarten,
De koeien hebben staarten,
De meisjes hebben rokjes aan,
Daar komt Sinte Maarten aan.


Vaak worden er ook leuke lampionnenoptochten georganiseerd. Zo kun je meelopen doen met de lampionnenoptocht bij Boerderij Hoeve Ravenstein de boerin leest na de lichtjestocht een mooi verhaal voor en de kinderen krijgen allemaal een biologische lekkernij. Dat is ook echt leuk!

...of loop mee met de kindjes uit je buurt. En dan natuurlijk zelf je lampion maken:
het handigst gaat dit met een plastic fles of leeg kartonpak van melk. Knip een plastic fles vanaf de onderkant op ongeveer 10 cm af. Beplak de fles met papier. Je kan natuurlijk allerlei dingen er op plakken met gekleurd vliegerpapier (is doorzichtig). Aan de bovenkant kan je dan een strook crêpepapier plakken. Gebruik je leeg kartonpak dan kun je er vormen uitknippen en daar het vliegerpapier achter plakken. Maak dan in de fles met een perforator twee gaten om daar een ophang lus van ijzerdraad te maken die je afplakt met schilderplakband. Je kan bij diverse winkels een stokje met lichtje kopen wat je erin kan hangen.


Bekijk hier een voorbeeldWil je liever een klieder lampion maken? Klik dan hier voor een beschrijving en een voorbeeld!


Veel plezier!

Maud


PS: wil je weten wanneer Sinterklaas bij jou in het dorp aankomt? Houd dan onze uitagenda in de gaten hier vind je alle sinterklaasintochten in 't Gooi!