Het verhaal van Sint Maarten

16 oktober 2023
Sint Maarten is gebaseerd op een legende. Martinus (Maarten) werd geboren in het jaar 316 na Christus in het huidige Hongarije. Hij werd door de keizer tot ridder geslagen. Op een zeer koude dag...
Sint Martinus - het echte verhaal

Het verhaal over Sint Martinus

Eigenlijk heette hij Martinus, een zoon van een rijke koopman. Zijn ouders waren Romeinen en hij was soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Op een zeer koude dag in de winter toen hij met een groepje soldaten op zijn paard richtig huis reed, zag Martinus een arme man zonder jas in de sneeuw zitten. De man had geen schoenen aan, hij had het erg koud en bedelde om geld zodat hij eten kon kopen. Martinus kon zijn ogen er niet voor sluiten, maar hij had geen geld voor de man.

Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. Pas daarna vervolgde Martinus zijn weg naar huis.

Matinus overleed op 8 november 397 en werd op 11 november begraven.

Nu is 11 november een gewone dag, maar vroeger vierden ze op deze dag de winterfeesten. Men kon nog even goed eten en drinken, daarna begon de vaak strenge winter en moesten ze zuinig zijn met brandstof en voedsel. Om het voor deze mensen wat gemakkelijker te maken, mochten de arme mensen met Sint Maarten, (maar ook met Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen) langs de deur gaan. Ze zongen dan een liedje waarvoor ze geld, voedsel of brandstof kregen. Zo zorgden de mensen voor elkaar.

... en daarom vieren wij op 11 november nog altijd Sint Maarten, het feest van het licht!

Het valt midden in de herfst. De bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Het feest is een echt 'lichtfeest' voor kinderen.
De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje (lampion) maken van papier, karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje erin.Hiermee gaan ze 's avonds als het donker is in optocht langs de huizen. Aan de deur zingen ze een aantal liedjes. In ruil hiervoor krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Tegenwoordig bestaat de traktaties uit wat snoep, een mandarijn of bijvoorbeeld een speelgoedje.


Bekende Sint Maarten liedjes

11 november is de dag
dat mijn lichtje, dat mijn lichtje
11 november is de dag
dat mijn lichtje branden mag
Twaalf november is de dag
dat ik mag snoepen
dat ik mag snoepen
Twaalf november is de dag
dat ik mag snoepen de hele dag


Of :

Sinte Sinte Maarten,
De koeien hebben staarten,
De meisjes hebben rokjes aan,
Daar komt Sinte Maarten aan.


een variant:
Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten.
De meisjes hebben rokjes aan. Daar komt Sint Martinus aan.
Geef een appel of een peer. Ik kom het hele jaar niet weer.
Het hele jaar dat duurt zo lang, tot mijn lichtje branden kan.


Vaak worden er ook leuke lampionnenoptochten georganiseerd. Zo kun je meelopen doen met de lampionnenoptocht bij Boerderij Hoeve Ravenstein de boerin leest na de lichtjestocht een mooi verhaal voor en de kinderen krijgen allemaal een biologische lekkernij. Dat is ook echt leuk!

...of loop mee met de kindjes uit je buurt. En dan natuurlijk zelf je lampion maken:
het handigst gaat dit met een plastic fles of leeg kartonpak van melk. Knip een plastic fles vanaf de onderkant op ongeveer 10 cm af. Beplak de fles met papier. Je kan natuurlijk allerlei dingen er op plakken met gekleurd vliegerpapier (is doorzichtig). Aan de bovenkant kan je dan een strook crêpepapier plakken. Gebruik je leeg kartonpak dan kun je er vormen uitknippen en daar het vliegerpapier achter plakken. Maak dan in de fles met een perforator twee gaten om daar een ophang lus van ijzerdraad te maken die je afplakt met schilderplakband. Je kan bij diverse winkels een stokje met lichtje kopen wat je erin kan hangen.


Bekijk hier een voorbeeld>>>Wil je liever een klieder lampion maken? Klik dan hier voor een beschrijving en een voorbeeld!


Veel plezier!

Maud


Tip: bekijk hier welke sinterklaasactiviteiten er zijn dit jaar >>>


Naar de website