• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

15x Wandelroutes voor het hele gezin in 't Gooi

14 juni 2024
Mooie boswandelingen met kinderen maak je in de prachtige bossen en op de uitgestrekte hei in en om 't Gooi! Wij zetten de leukste wandelingen in de natuur voor je op een rijtje.
Wandelroutes met kinderen in het bos en op de hei

Speurtocht Zonnestraal Hilversum

Het prachtige Landgoed Zonnestraal ligt in de bossen, aan de hei in Hilversum. Je wandelt hier direct het bos in, de hei op of naar het naast gelegen vliegveld van Hilversum. Hier kunnen de kinderen leuk vliegtuigen spotten. Bij Brasserie Zonnestraal hebben ze een leuke speurtocht voor kinderen van 2,5 km.



Spechtenpad in Baarn

In Baarn ter hoogte van De Vuursche is voor kinderen een leuke speurtocht uitgezet: het Spechtenpad. Hier zitten langs de route spechten verstopt in de bomen. Langs de rijksweg tussen Hilversum en Baarn vind je een grote parkeerplaats. Op het parkeerterrein, aan de rand van het bos staat een kastje waar je gratis een speurtocht kunt pakken. De wandeling is ongeveer 3 km. Dus ook goed te doen voor kleinere kinderen.



Reeën in het Corversbos in Hilversum

Wil je graag reeën spotten? Dan zit je goed in het Corversbos. Vroeg in de ochtend, of juist aan het einde dag de dag laten de reeën zich hier graag zien. Je wandelt hier prachtig. Mijn favoriete rondje is het rondje om landgoed Gooilust. Een leuk rondje van ongeveer 3 km. Je kunt hiervoor gemakkelijk parkeren bij de parkeerplaats van de begraafplaats.

Wandelroutes in het bos in 's-Graveland

Bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's-Graveland vind je natuurlijk ook allerlei wandelroutes. Een bekende  wandelroute loopt door drie aan elkaar grenzende buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam en is ongeveer 5 km. Maar vraag ook naar de wandelroutes voor kinderen. Ze hebben hier leuke speurtochten voor alle leeftijden en er is enorm veel te zien in de bossen. Een absolute aanrader!

Wandeling op de Utrechtse Heuvelrug

Ken je Kasteel Drakensteyn? Dat ligt in de bossen van Lage Vuursche op de Utrechtse Heuvelrug. Leuk om hier een keer helemaal omheen te wandelen. Deze Kasteeltuinwandeling kun je volgend door de rode markering aan te houden. De route is in totaal ongeveer 2 km, dus prima te doen met kinderen. Je start bij Buiten in de Kuil. Daar is ook veel parkeergelegendheid.


Speelbos 't Laer

Nog altijd zijn wij enorm fan van Speelbos 't Laer dat tussen Baarn en Hilversum in ligt. Het is een prachtig stuk bos van het Goois natuurreservaat waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Er zijn verschillende natuurlijke speelelementen, veel klimbomen en plekjes op samen te ontdekken. Een plek waar je geweest moet zijn als je van het bos houdt.

Wandelen bij de Tafelberg in Blaricum

Wist je dat de Tafelberg het hoogste punt van 't Gooi is? In het mooie natuurgebied vlakbij de Schaapskooi van Blaricum ligt dit punt. Je kunt met trappen eenvoudig de plek beklimmen, waar je een mooi uitzicht hebt over de hei. De schaapskooi ligt op loopafstand en de Schotse Hooglanders en schapen lopen los rond op de hei. Je kunt hier zelf je route bepalen en dus ook de afstand. 

Wandeling op de Bussumerhei 

Een fijne plek om uitgebreid te wandelen is de Bussumerhei. Wij starten meestal bij Restaurant Heidezicht waar je ook eenvoudig je auto of fiets kunt parkeren. Je loopt hier de hei op en/of het bos in. Een prachtig stuk natuur.



Wandelroute in het Baarnse Bos

Speciaal voor gezinnen is er ook een leuke wandelroute uitgezet in het Baarnse Bos. Hier kunnen de kinderen het kabouterpad volgen. Met een boekje vol opdrachten lopen de kinderen van kabouter naar kabouter. De wandeling neemt ongeveer een ruim uur in beslag, afhankelijk van de snelheid waarmee de kinderen de opdrachten uitvoeren. Je parkeert eenvoudig bij Restaurant Café De Generaal, waar je ook de route op kunt halen. 

Wandelroute bij Kasteel Groeneveld in Baarn

Kasteel Groeneveld in Baarn is omgeven door prachtige natuur, met veel water, bruggetjes en prachtige paden. Je wandelt hier in alle rust. Hoewel het er ook vaak druk kan zijn, want meer wandelaars genieten hier met mooi weer. Dit gebied valt ook onder de Utrechtse Heuvelrug. Je vindt er een mooi kabouterpad, maar kunt ook wandelroutes kiezen van ongeveer 6 km. Je wandelt dan in een 8-tje waardoor je na 4 km kan besluiten te stoppen als het te lang is voor de kleintjes. Handig toch! Je kunt hier overigens ook heerlijk koffie drinken bij het Grand Café, of bij Hoeve Ravenstein dat ernaast ligt.



Wandelen in het Spanderswoud in Hilversum

In het Spanderswoud vind je in de herfst misschien wel de meeste paddenstoelen. Leuk om met kinderen naar te gaan speuren. Vergeet niet een spiegeltje mee te nemen, zodat ze eenvoudig onder de paddenstoel naar de sporen kunnen kijken. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen van 3, 5, 10 of zelfs 17 km. Volg de markeringen.

Wandelen op de Hoorneboegse hei 

Ook rondom de Hoorneboegse hei vind je veel bossen. Een goed startpunt is de Zuiderbegraafplaats, hier kun je goed parkeren en loop je zo de hei op. Midden op de hei vind je een leuke plek voor een tussenstop 'Bij de tuinman'. Hier kun je lekker op het terras ploffen, midden in de natuur (of binnen natuurlijk). 

Zuiderhei tussen Hilversum en Laren

De Zuiderheide behoort tot het Goois Natuurreservaat dat helemaal om Hilversum heen loopt. Wij starten graag bij 't Bluk, een heerlijke plek overigens. Theehuis 't Bluk bestaat al sinds 1958 en ligt prachtig en je kijkt vanaf het terras helemaal over de hei. Je parkeert er achter het Theehuis, óf je parkeert aan de rand van de hei in Hilversum (scouting Orionlaan), Laren (begraafplaats) en wandelt er over de hei naar toe.


Wandeling over de Westerheide

Aan de andere kant, tussen Hilversum, Laren en Bussum lig de Westerheide. Een groot natuurgebied voor een mooie gemarkeerde wandeling die wat langer is (ongeveer 9 km). Je loopt hier ook af te toe echt onder de bomen in de bossen. Een leuke afwisseling! Vanaf hier zie je ook goed de televisietoren die ons Hilversum kenmerkt. Een goede startplaats voor deze wandelroute is La Place.

Wandeling om de Spiegelplas in Nederhorst den Berg

Wat ik ook altijd een prachtig stuk vind; is de route rondom de Spiegelplas. Deze kun je fietsen, maar natuurlijk kun je hier ook heerlijk wandelen. Zeker leuk met wat grotere kinderen, want de route is wel ongeveer 10 km.



Ontdek alle mooie plekjes van 't Gooi, samen met kinderen!
Veel wandelplezier.

Liefs,
Maud