Blogs & inspiratie
4x favoriete Sinterklaas recepten
Gepubliceerd op 7 november 2024
Wij hebben een aantal van onze favoriete Sinterklaas recepten verzameld. Zeg nou zelf, wat is er lekkerder dan de geur van verse speculaas in je huis :-)
1. Zelf gevulde speculaas maken
In deze tijd van het jaar is dit echt mijn favoriet; gevulde speculaas. Ik moet mij altijd vreselijk inhouden en probeer het echt te bewaren voor 5 december, maar sinds ik weet hoe eenvoudig je dit ook zelf kunt maken…. tja… dan ga je voor de bijl.
Wat heb je nodig?
200 gr zelfrijzend bakmeel, 125 gr basterdsuiker, 150 gr roomboter, 2 el melk, 2 eieren, 2 el koek- en speculaaskruiden, 300 gr amandelspijs en losse amandelen om te garneren.
Hoe maak je gevulde speculaas?
Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe het bakmeel, de suiker, de koek- en speculaaskruiden en een snufje zout in een grote kom. Voeg de melk en de boter in kleine stukjes toe. Kneed het deeg tot een gladde bal. Verpak de bal in plasticfolie en leg 30 min. in de koelkast.
Klop de eieren met 1 el water los in een kom. Verkruimel de amandelspijs in een andere kom en schenk er ruim de helft van het losgeklopte ei bij. Prak het ei met een vork door de amandelspijs tot het soepel en goed gemengd is. Bedek het aanrecht en de deegroller met een beetje bloem, zodat het deeg niet aan de roller blijft plakken.
Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een vierkante (of rechthoekige) plak. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg 1 van de plakken deeg erop. Smeer het amandelspijsmensel erover uit (pas op dat je het deeg niet stuk maakt). Laat de randen vrij, want deze moet je straks dichtplakken. Leg de andere deegplak erop en druk de zijkanten goed op elkaar zodat de koek ‘dicht’ is. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het eimengsel. Druk de amandelen in het deeg als versiering.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de gevulde speculaas in ongeveer 40 minuten gaar. Laat de speculaas op de bakplaat goed afkoelen!
2. Een boot van arretjes cake
Maak eevoudig een stoomboot van biscuitjes. Een echte blikvanger op pakjesavond!
Hoe maak je de chocoboot?
3. Speculaasbrokken, gluten-, lactose-, en suikervrij
Wanneer je kind intolerant is voor gluten of lactose dan ga je misschien wel wat sneller aan de slag om zelf je sinterklaas lekkernijen te bereiden. Wij hebben een fijn glutenvrij recept zonder lactose en zonder suikers.
Wat heb je nodig?
300 gram gemalen havermoutvlokken, 250 gram rijststroop, 150 gram (gesmolten) kokosolie, 2 theelepels bakpoeder, 10 theelepels koekkruiden en een snufje zout.
Hoe maak je speculaasbrokken?
4. Suikervrije pepernoten zelf bakken
Wil je graag opletten met de suikers in deze dagen? Of wil je graag weten welke suikers je kind binnen krijgt? Dan kun je het beste zelf gaan bakken. Dan kun je aan de slag met bijvoorbeeld oerzoet, palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Dat is toch net even anders dan de witte geraffineerde suikers.
Twee recepten
We hebben twee leuk recepten voor overheerlijk pepernoten waar je geen genoeg van kan krijgen. Leuk om samen met de kindjes te gaan bakken.
Recept 1:
Wat heb je nodig?
100 gram plantaardige boter, 250 gram volkorenmeel, 75 gram oerzoet/ palmsuiker/ kokosbloesemsuiker, een kwart theelepel stevia (20x geconcentreerd, of 1 theelepel van een normale concentratie), 2 theelepels bakpoeder, 2 theelepels speculaaskruiden, een snufje zout, 1 biologisch eigeel en 3 eetlepels sojamelk.
Hoe maak je de pepernoten?
Verwarm de oven voor op 150 graden, doe alle droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Voeg het eigeel en de sojamelk bij de boter en meng het geheel goed door elkaar. Doe dan het botermengsel en de droge ingrediënten bij elkaar en kneed het tot een plakkerig deeg. Zet een half uurtje afgedekt in de koelkast.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine bolletjes van het deeg en druk deze een klein beetje in op de bakplaat. Laat wat ruimte tussen de pepernoten. Zet 30 minuten in de oven. Even afkoelen en klaar!
Recept 2:
Wat heb je nodig?
275 gram zelfrijzend bakmeel, 25 gram amandelmeel, 150 gram kokosolie, 100 gram kokosbloesemsuiker, 12 gram speculaaskruiden, 1 theelepel vanille extract, een snufje zout en 75 ml amandelmelk.
Hoe maak je de pepernoten?
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng de droge ingrediënten in een kom (bakmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en zout). Meng in een andere kom de vloeibare ingrediënten (gesmolten kokosolie, vanille extract en amandelmelk) en meng deze daarna door de droge ingrediënten. Goed door elkaar kneden en maak dan kleine balletjes.
Leg de pepernoten op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin. Waarschijnlijk heb je 2 ladingen.
Maak er samen een fijn sinterklaasfeest van dit jaar, met extra veel lekkers op tafel 🙂
Eet smakelijk
Liefs,
Maud
TIP: Kijk hier voor originele surprise voorbeelden om zelf te maken >>> Deze link opent in een nieuwe tab
Deel deze blog: