10 toffe natuurtips voor kids

11 november 2020
Om in de stad de natuur te beleven kun je naar een kinderboerderij, park of openbare tuin in de buurt. Maar ook in en rond je huis valt er veel leuks uit de natuur te beleven! Natuurstad Rotterdam, die een aantal Rotterdamse kinderboerderijen en (school)tuinen beheert, deelt graag deze leuke natuurtips die je in de directe omgeving van je huis kunt doen. Ga je mee op ontdekkingstocht?
Deze 10 leuke natuurtips in en om huis zijn superleuk voor kids!
Tip 1 Zet samen een speurtocht uit
Maak 2 teams en zet voor elkaar een route uit, bijvoorbeeld met pijlen, dierensporen van stoepkrijt of lintjes aan bomen. Ook leuk: maak foto’s en verstop deze op de route! Het andere team weet dan de volgende plek pas als ze de foto van die plek hebben gevonden. Verzin ook leuke opdrachten: kwaak als een kikker (filmpje als bewijs!), spring over een krokodillenrivier (getekend met stoepkrijt) of vorm met takjes een woord.

Tip 2 Maak een natuurkunstwerk
Zoek mooie natuurschatten, zoals bladeren, bloemetjes, takjes, eikeltjes en maak er een mooi kunstwerk van! Teken bijvoorbeeld een vogel en gebruik gevonden veren of blaadjes voor de vleugels. Of beschilder schelpen die je op het strand gevonden hebt. Wat voor moois maak jij?Tip 3 Maak een zwerfie
Op straat, in het park, het bos en op het strand ‘zwerft’ vaak veel afval. Help je mee jouw straat of buurt schoon en netjes te houden? Maak een stoere selfie met het afval dat je hebt opgeruimd en post ‘m op social media onder de vermelding #zwerfie.

Tip 4 Ga stoepplantjes spotten
Heb je wel eens gezien wat er allemaal tussen de stoeptegels groeit? Leen een plantengids uit de bieb of kijk op de site van Hortus Botanicus Leiden. Download daar de poster met 52 bekende stoepplantjes en ga op zoek! Als je een stoepplantje ziet en weet hoe hij heet, zet dan met stoepkrijt de naam erbij. Zo weten anderen ook hoe het plantje heet!Tip 5 Doe de ondersteboven-proef
Door de zwaartekracht blijven wij allemaal als ‘magneetjes’ op de aarde vastzitten. Als we omhoog springen, komen we vanzelf weer op de grond. We kennen dus heel goed het verschil tussen onder en boven. Dat weten planten ook! Met dit proefje kun je dit bewijzen! Benieuwd hoe ‘ondersteboven’ jij hiervan bent!

Tip 6 Bouw je eigen nestje in de tuin
Dieren bouwen nesten, holletjes, kuilen en zelfs luchtbellen onder water zodat ze een fijn en veilig plekje hebben voor zichzelf en hun jongen. Maak in de tuin ook een mooie hut waarin je gezellig kunt zitten! Bijvoorbeeld van stoelen, oude lakens, knijpers en touw, of zoek grote takken. Veel plezier met bouwen!Tip 7 Maak een natuur-animatiefilmpje!
Maak met materialen uit de natuur een grappig animatiefilmpje. Laat steentjes dansen, takjes wandelen en eikeltjes rollen. Zelfs een slak kan op deze manier een sprintje trekken! Je kunt zo’n filmpje o.a. maken met de gratis app Stop Motion Studio, die je kunt downloaden op een tablet of mobiele telefoon.

Tip 8 Maak een mini-tuintje
Wat voor tuintje zou jij willen hebben als je een kabouter of elfje was? Maak je eigen mini-tuintje, bijvoorbeeld in een plantenbak. Leg met kleine steentjes een wandelpad of terrasje aan, maak van ijsstokjes of takjes een tuinhekje. Doppen, kurken en dekseltjes worden tuinmeubeltjes en een blikje wordt een mooie vijver of zwembad! Misschien staat er wel een kruiwagentje in jouw tuintje of een hangmat tussen 2 takjes? Gebruik je fantasie en ga aan de slag. Hier vind je alvast wat inspiratieTip 9 Zinken of drijven?
Ga op zoek naar materialen uit de natuur zoals bladeren, steentjes, takjes, bloemen, schelpjes, kastanjes, etc.. Pak een emmer water en probeer maar: wat blijft drijven en wat zinkt? En als je dingen op elkaar legt, bijvoorbeeld een steentje of takjes op een blaadje? Wat gebeurt er dan?

Tip 10 Doe als Freek Vonk
De natuurfilmpjes van Freek Vonk ken je vast wel! Maar voor een leuk natuurfilmpje hoef je geen leeuwen te spotten in Afrika, of te zwemmen tussen de haaien. Ga op safari in je eigen achtertuin, balkon, in je straat of het park. Film wat je ziet en geef er op z’n Freeks commentaar bij: ‘Hier op deze tak zit een zeldzame duif, ik ga kijken of ik hem kan benaderen…Holy moly! Wat een gaaf exemplaar!’ Ontdek die vette slak in je tuintje, die moordlustige mug op je slaapkamer of de coolste cavia op de kinderboerderij. Dat wordt vast een heel mooi filmpje!

Veel plezier! 

Kijk voor bovenstaande en nog veel meer leuke natuurtips- en weetjes op de website van Natuurstad Naar de website