• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Kidsproof Reporter bij FamilieFest: BFF

24 januari 2023
Afgelopen kerstvakantie werd de laatste editie van 2022 van het leuke event FamilieFest gehouden in Het Nieuwe Instituut, het museum voor Architectuur, Design en Digitale Cultuur in Rotterdam. Deze keer was het thema BFF: Beste FamilieFest, met de állerleukste activiteiten van alle FamilieFest-en van het afgelopen jaar. Van een zoektocht naar de zon tot een Stop Motion filmpje maken over de toekomst. Wij namen een kijkje én deden mee!
Superleuke activiteiten voor kinderen tijdens FamilieFest
Bij binnenkomst stuiten we meteen op Beestachtige Schmink, waar iedereen die dat wil als dier kan worden geschminkt en zo getransformeerd wordt tot ‘meer-dan-een-mens’. Een groot succes: we komen deze middag heel wat prachtige vlinders, tijgers en zwanen tegen in het museum.

Op expeditie naar energie

We beginnen bij de Energy-expeditie: met een speciale zaklamp gaan we op zoek naar de zon! Er volgt een leuke en leerzame speurtocht door de tentoonstelling The Energy Show - Zon, Zonne-energie en Menskracht. Deze expo gaat over ontdekken, ontwerpen, onderzoeken én energie verbranden. We ontdekken dat zonne-energie al heel lang heel belangrijk is en dat ontwerpers van nu steeds meer slimme ideeën bedenken om mens en zon te laten samenwerken.

Tijdens de ‘expeditie’ moeten we op zoek naar de rode spots waarop met onzichtbare inkt een geheime aanwijzing of boodschap is geschreven. Met de zaklamp is dat ineens zichtbaar, cool! Eenmaal een spot gevonden, schrijven we met de speciale pen met onzichtbare inkt de oplossing of ideeën op het opdrachtenblad.De kinderen worden in de speurtocht gestimuleerd vooral mee te denken en mee te ontwerpen aan een toekomst vol duurzame energie, bijvoorbeeld door zelf een origineel zonnepaneel te ontwerpen. Ook kunnen ze hun ideeën over energie & menskracht delen. En daar komen verrassende tips en visies uit. In de EnergyRoom kunnen we al onze ideeën kwijt. En die mag je daar op sommige plekken gewoon op de muur schrijven!

De toekomst in Stop Motion

We schuiven in het Auditorium aan bij de Stop Motion workshop. De opdracht is: verzin een verhaal over jouw wens voor de toekomst! Enthousiast wordt er eerst getekend en geknipt uit papier in allerlei kleuren, waarna de uitgeknipte tekeningen op een groot vel worden neergelegd en steeds een klein stukje verschoven. Onder de camera komt vervolgens het verhaal tot leven in een heel tof Stop Motion filmpje. De kids vinden het geweldig!Reis door de ruimte

Boven op Het Dek zijn we ineens drieduizend jaar verder in de toekomst. Er wordt een expeditie ondernomen vanaf Mars naar planeet Aarde, om te bekijken hoe het daarmee gaat in de verre toekomst. Maar voor het zover is, moet er eerst een geschikt astronautenpak worden gemaakt. Er wordt druk geknutseld en als iedereen er spaceproof uitziet, gaat de reis onder begeleiding van kunstenaar Maarten Bel beginnen. Door het museum en buiten in de tuin volgt een hilarische ontdekkingstocht met bijpassende ruimtegeluiden. Water wordt getapt en in een potje gestopt en ook een hoopje aarde uit de plantenbak wordt meegenomen. Zo leuk om te zien hoe de kinderen helemaal opgaan in de reis: ”Ik zie een mens!”Doos vol herinneringen

Bij de ‘TijdVerzorger’ stappen we in de voetsporen van een archivaris, die als taak heeft verzamelingen te verzorgen. We gaan aan de slag met het versieren van onze eigen Herinneringsbox, terwijl we tegelijkertijd bedenken wat we er thuis allemaal in zullen stoppen, welke herinneringen we willen bewaren. Een mooie gelegenheid om even stil te staan bij alles wat je hebt en wat je daarvan echt wilt bewaren.

Crimescene

Van een afstand lijkt het alsof er heel wat slachtoffers zijn gevallen, gezien de afgeplakte crimescene-silhouetten. Maar gelukkig gaat het bij de workshop van kunstenaar Bas van der Kruk om denkbeeldige computervirussen, die verslagen zijn. Want hoe sterft een computervirus eigenlijk? Dat mogen we zelf verzinnen en uitvoeren! We verplaatsen ons in een stervend virus, verzinnen een toepasselijke sterfscène en laten ons silhouet afplakken met tape. Uiteindelijk vormen alle silhouetten samen een groot kunstwerk.Voor iedereen iets leuks te doen

Tijdens deze editie van FamileFest waren er voor elke leeftijd geschikte activiteiten. Zo waren de ruimtereis en het schminken vooral leuk voor wat jongere kinderen. Ook een gave protesttrommel maken van gerecycled materiaal - waarna het instrument meteen kon worden uitgeprobeerd in een heuse protestmars - was onder de jongsten een succes. Iets oudere kinderen vonden de expeditie, Tijdverzorger en de Stop Motion-activiteit tof. De activiteiten zijn creatief, zetten aan tot nadenken en zorgen dat je op een andere manier naar dingen gaat kijken, heel mooi!
Na afloop ploften we nog even neer in Het Nieuwe Café voor een lekker hapje en een drankje, een fijne plek om de middag af te sluiten!In Het Nieuwe Instituut ontdek je de ontwerpen, het design en de digitale cultuur van nu en van de toekomst. In elke schoolvakantie is er een FamilieFest vol superleuke activiteiten voor kinderen in telkens een ander thema. Komen jullie ook naar de volgende FamilieFest? Check hier wanneer er weer eentje is! Naar de website