Waarom (voor)lezen zo belangrijk en ook gewoon heel leuk is!

19 september 2019
Lezen is zo saaaai! Ellen Welschen, specialist Jeugd bij Bibliotheek Rotterdam, hoort het regelmatig van kinderen. Dan heb je nog nooit het goede boek te pakken gehad, is steevast haar antwoord. Waarom is voorlezen zo belangrijk en hoe stimuleer je je kind om plezier in het lezen te krijgen? “Het gaat om het juiste boek op het juiste moment.”
“Voorlezen is zó belangrijk voor kinderen,” zegt Ellen. “Je kunt er dan ook niet vroeg genoeg mee beginnen. Door het voorlezen hoort je kind nieuwe woorden. Het leert spelenderwijs taal en hoe een zin is opgebouwd. Ook is het goed voor zijn of haar taalontwikkeling.” Maar het allerbelangrijkste is volgens Ellen, dat je samen plezier hebt in het lezen. “De kans is dan groot dat je kind later ook veel plezier beleeft aan boeken. Ze leren immers al vroeg hoe leuk het is! Voorlezen is ook echt even een moment met je kind hebben, het schept een band.”

Wat leren kinderen nog meer van voorlezen?
“Kinderen herkennen zich als snel in de hoofdpersoon van het boek, ze leren daarmee zich inleven in anderen. Bovendien is voorlezen goed voor de concentratie en de luistervaardigheid en stimuleert het hun fantasie.“



Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met voorlezen?
“Dat kan al als je baby nog in de buik zit! Liedjes zingen, tegen hem praten, voorlezen. Een baby pikt dat al vroeg op, is door onderzoek bewezen. Na de geboorte kun je na ongeveer 3 maanden beginnen met voorlezen, waarbij je boekjes kunt gebruiken door dingen aan te wijzen en te benoemen, of bijvoorbeeld dierengeluiden na te doen. Liedjes zingen kan ook, het gaat erom dat je met je kind speelt met taal. Ook belangrijk is een voorleesmoment inlassen, bijvoorbeeld net voor het badje of als je even een kopje koffie neemt.”

Waar let je op als je gaat voorlezen bij iets oudere kinderen?
“Pak vooral een boek dat je kind zelf niet zou uitkiezen. Zo laat je hem of haar ook kennismaken met andere soorten boeken. Het kan een gedichtenbundel zijn, een sprookjesboek, maar ook een moppenboek! Je kunt ook verschillende thema’s of genres uitproberen, zoals een informatief boek over een favoriet onderwerp. Zo leert je kind vanzelf wat hij of zij leuk vindt om te lezen. En je laat zien hoeveel leuke boeken er zijn! En kies vooral ook een boek dat jij zelf leuk vindt om voor te lezen. “



En wat als je als ouder denkt: ik kan niet voorlezen…
“Iedereen kan voorlezen, écht! Je kunt een boek op verschillende manieren gebruiken. Stel vragen, praat over het boek en laat je kind vertellen. Je kunt het boek ook eerst zelf lezen, dan kun je het er samen over hebben. Het stimuleert het plezier in lezen alleen maar meer! En het komt weer van pas in de schoolloopbaan van je kind, waar begrijpend lezen heel belangrijk is.”

(Voor)lezen maar!
Ellen stelde speciaal voor Kidsproof een lijst met superleuke kinderboeken samen, geselecteerd op leeftijd. Van mopperboek tot moppenboek en van stripgedichten tot theaterlezen! Je vindt de lijst hier.

Bibliotheek Rotterdam biedt veel mogelijkheden om het voorlezen te stimuleren. Zo hebben een aantal vestigingen wekelijks een voorleeshalfuurtje voor peuters en kleuters, maar ook voor oudere kinderen. Ook worden er regelmatig Boekstartbijeenkomsten georganiseerd, waar je informatie en tips krijgt over voorlezen voor je kleintje. En je kunt altijd bij de medewerkers terecht met vragen over boeken en lezen.