• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Zelf maken: griezelig enge knutsels voor Halloween

25 oktober 2022
Halloween komt eraan... Nog even en dan mag je door de donkere straten aanbellen bij huizen in de buurt. Trick or treat?! Griezelen of iets lekkers? Misschien komen ze ook bij jou aan de deur. Hoogste tijd om je huis griezelklaar te maken. In de herfstvakantie alle tijd om met elkaar aan tafel griezelig enge knutsels te maken.
Hieronder een aantal spannende knutselideeën, verzameld door Studio Ikigai, een superleuke en creatieve studio in Rotterdam.

Hocus pocus pilates paf... versier je eigen toverstaf
De toverstaf ken je uit sprookjes en griezelverhalen waar ze worden gebruikt om toverspreuken mee uit te voeren. Harry Potter heeft een wel heel speciale toverstaf.
Na een flinke herfststorm kun je buiten hele mooie takken vinden. Kies een mooie uit en versier deze, zodat de magie vanzelf komt!

Wat heb je nodig?
Een mooie tak, restjes wol, katoendraad, veertjes, lint (Action heeft dit ruim in voorraad) en eventueel loom-elastiekjes.

Hoe maak je een toverstaf?
Waar laat jij straks je toverstralen uitkomen? Dat wordt de bovenkant van de toverstaf. De onderkant is meestal wat dikker en makkelijker vast te houden. Kies de kleur wol waar je mee wilt beginnen. Je kunt je wolletje strak tegen elkaar aan wikkelen of juist niet, zodat je een stukje van je tak blijft zien. Twee kleuren over elkaar heen is ook een leuk gezicht. Als je bezig bent, zal je zien dat je vanzelf meer ideeën krijgt hoe je de wol er nog meer omheen kunt slaan. Als laatste kun je aan de top 1 of meerdere veertjes steken.

Tip: is je toverstaf klaar? Gebruik dan je fantasie door je eigen toverspreuken te bedenken en breng feeën of griezels tot leven! Je kunt misschien de dieren in het bos of jouw achtertuin wel laten praten...Spookjesmobiel
In onze straat daar staat een huis.
Daar is het helemaal niet pluis.
Daar wonen ook geen mensen in.
Daar woont een spook met zijn gezin.
Oehoeboeboeeeeeee

Grote en kleine spoken zweven voor het raam op de avond van Halloween... Durven ze nog wel bij jullie aan te bellen? Op een eenvoudige manier maak je met de kinderen een spookjesmobiel.

Wat heb je nodig?
Kleine, dunne stevige tak, oude witte lakens of eventueel een papieren zakdoekje of groot wit servet, piepschuim bollen of proppen wc-papier, stiften, wiebeloogjes, houten tak, sisaltouw, katoendraad of wol, schaar, naald en draad (alles bij Action).

Hoe maak je een spookjesmobiel?
Het oude laken knip je in vierkanten, verschillend van grootte. De piepschuimen bol of prop wc-papier leg je in het midden van het lapje. Knoop een stevig touwtje om de nek van het spook. Trek het lapje, daar waar het gezicht moet komen, een beetje strak. Plak de wiebeloogjes erop en teken een mond. De onderkant van het lapje kun je inknippen, maar hoeft niet. Versier je spook met bijvoorbeeld haren of enge littekens. Maak aan de bovenkant, op het spokenhoofd, een klein lusje met naald en draad zodat je je spook met een katoenen draad vast kunt maken aan de tak. Als laatste maak je een stuk sisaltouw aan beide uiteinde van de tak vast zodat je je spokenmobiel voor het raam kunt hangen. Of durf jij ze in je eigen kamer te hangen?

Tip: hang op 31 oktober de rest van de lakens buiten tussen de bomen op. Op deze griezelige avond zullen in het donker de takken schaduwen werpen op het laken. Dat is pas griezelig!! De kinderen die langskomen voor een trick of een treat moeten een weg zoeken naar jullie voordeur. Ze weten nooit wie zich achter het laken bevindt! Wanneer ze voorbij komen zullen de slierten over hun gezicht en lichaam glijden. Wat een schrik!!Ieuwww… griezellichtjes!

Spinnen die stilletjes aan een draadje hangen, twee ogen die je aanstaren, een heks op een bezem in de lucht of drie vleermuizen die bij de avondschemering rond je oren vliegen....ieuuuuuuw. Samen maak je spookachtig enge griezellichtjes voor in de vensterbank. 

Wat heb je nodig?
Lege potjes, witte gesso, spons of kwast, acrylverf, kleine kwasten, uitgeknipte silhouetten van Halloween afbeeldingen van internet, waxinelichtje (alles bij Action te vinden).

Hoe maak je een griezellichtje?
Zorg dat je lege groentepotjes verzameld hebt. Handig is om de potjes een paar uur van tevoren in de primer (gesso) te zetten. Je kunt met een spons de gesso erop deppen of met een kwast of spons strepen trekken. Ook de bovenrand van het potje dep je wit. Laat het goed drogen. Print ondertussen van internet silhouetten uit van spoken, heksenkatten, vleermuizen en andere griezelfiguren en knip ze uit. Daarna kan het echte werk beginnen. Leg je uitgeknipte spook op het potje en trek deze over met een potlood. Kies je kleur en verven maar! Er passen wel drie griezelfiguren op je potje. Goed laten drogen en klaar ben je!

Tip: een waxinelichtje kun je ook vervangen door een ledlichtje. Zet er drie of meer naast elkaar in de vensterbank op de avond van Halloween en het ziet er meteen al spookachtig uit als je alle lichten uit doet!Monsterlijke monsters schilderij
Met verf en een rietje blaas jij je eigen monsters! Wat zijn ze eng! Wat zijn ze spannend! Houd ze op je papier en laat ze niet over de tafel kruipen! Wie weet waar ze heen zouden gaan…

Wat heb je nodig?
Waterverf, rietjes, bekertje water, kwasten, wit papier, wiebelogen (Action).

Hoe maak je dit monsterlijke schilderij?
Doop je kwast in water en maak een flinke druppel waterverf. Laat deze gekleurde druppel voorzichtig op je papier vallen. Met je rietje blaas je nu de verf verschillende kanten op. Kijk, daar komt je monster al tevoorschijn! Ernaast laat je nog een monster verschijnen. De armen van de monsters haken in elkaar. En dan nog een… en nog een…. totdat je hele papier vol is van de monsters! Als de verf droog is, geef je ieder monster een oog of twee. Met een perforator kun je twee gaatjes maken. Touwtje erdoor en je monsterlijke monster schilderij is klaar!

Tip: je kunt ook met aquarelpotloden werken i.p.v. waterverf. Kleur een kleine cirkel of andere vorm. Maak deze flink nat met een kwast en blaas dan de verf alle kanten op.

Veel plezier met maken! 

Op zoek naar leuke Halloween-activiteiten en uitjes? Kijk in onze Uitagenda!