De 10 leukste boswandelingen met kinderen in Twente

17 januari 2024
Boswandelingen zijn altijd heerlijk om met de kinderen te maken. In Twente zijn zoveel mooie bossen te vinden. Heerlijk om in het weekend of tijdens de vakantie een boswandeling met kinderen te maken: bijna alle kinderen vinden het geweldig in het bos en iedereen kan even lekker uitwaaien.
Er zijn volop leuke boswandelingen voor kinderen in de bossen van Twente!
En wist je dat ze met nog meer plezier meegaan als je samen naar kabouters of paddestoelen gaat speuren? Maak je uitje helemaal af door een boswandeling te combineren met een lekker drankje bij een van de restaurantjes of cafeetjes die in de bossen te vinden zijn. Soms zelfs met speeltuin erbij! Wij zochten de leukste kindvriendelijke wandelingen en wandelroutes met kinderen in Twente voor je uit. Op naar het bos!

't Lutterzand

Dit gebied heeft zoveel mogelijkheden! Vanaf Paviljoen Lutterzand of Florilympha kun je heerlijk wandelen op 't Lutterzand. Zijn de kleine beentjes onderweg al een beetje moe, neem dan gezellig een drankje bij de Lutte Hutte (let op: niet alle dagen geopend!). Hebben ze na de wandeling nog energie over? Laat ze dan lekker spelen in de speeltuin van Paviljoen Lutterzand of ga gezellig een potje midgetgolfen bij Florilympha.Dal van de Mosbeek

Het bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek in Mander is een prima uitvalsbasis voor wandelingen, fietstochten en andere activiteiten. Iedere zondag vanaf 12.00 uur kun je bij Watermolen Frans in Dal van de Mosbeek terecht voor een praatje met de molenaar, informatie over wandel- en fietsroutes en tips van de kenners! Ook Watermolen Bels is een bezoekje waard. Beide molens staan op een steenworp afstand van elkaar. Hun radars draaien op hetzelfde water uit de Mosbeek.

Bronnenroute

'De tuin van Nederland’ is de bijnaam van Het Springendal, een schitterend natuurgebied net achter Ootmarsum. Je kunt vanaf een aantal parkeerplaatsen diverse wandelroutes langs beken, bronnen, vlonderpaden en prachtige boerderijen volgen. Een leuke kindvriendelijke route is de wandeling naar ‘De Bronnen’ die goed aangegeven staat. In het Springendal staan overal bankjes om uit te rusten of te genieten van de prachtige omgeving. Kids die van klimmen houden kunnen dit naar hartenlust doen op de boomstammen die overal langs de wandelpaden liggen.
Hof Espelo

Ga lekker klimmen op de bomenmikado en maak je eigen fantasiesoep in Speelbos 't Klauterwoud, gelegen naast Bezoekerscentrum Hof van Espelo in Enschede. Maak vervolgens een fijne wandeling door het naastgelegen gebied De Wildernis. En heb je zin om even te pauzeren? Ga dan bij het bezoekerscentrum gezellig iets drinken!

Arboretum Poort Bulten

Ontdek samen de wereldbomentuin van Arboretum Poort Bulten. Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur dichtbij De Lutte. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters. Elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme. Na een stevige wandeling kun je terecht bij Schenkerij Poort Bulten voor een stoere brunch of lunch met oerbrood en lokale producten. 

Kabouterpad

Wist je dat hier in de buurt kabouters wonen? Wandel het kabouterpad bij De Sallandse Heuvelrug! Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje. En je ziet ook weleens een kabouterdrolletje liggen. Echt waar! Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je papa en/of mama een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten.De tocht van OERRR

Vanaf Pannenkoekenhuis De Stroper loopt een leuke, niet al te lange, wandelroute voor kinderen over landgoed Egheria. De tocht van OERRR haal je bij Pannenkoekhoes De Stroper. Onderweg kun je samen naar de OERRR-pijlen zoeken, struinen, ontdekken en in bomen klimmen langs de paden. De route gaat grotendeels over onverharde bospaden. Heerlijk uitje voor een zondagmiddag!

Speelbos Het Hulsbeek

Aan de rand van Oldenzaal ligt het prachtige recreatiepark Het Hulsbeek. Verscholen in de bossen is hier een supertof klimparcours aangelegd, met stoere glijbanen en bruggen over het water. Verspreid door het oude eikenbos vind je meer dan 20 stoere speeltoestellen. Samen met vriendjes en vriendinnetjes kunnen de kinderen hier heerlijk spelen rondom en over de beekloop. Daarna even lekker wat drinken én natuurlijk een pannenkoek eten bij Klein Afrika!
Havezathe Het Everloo

Vanaf de parkeerplaats naast de herberg loop je zo het bos in. Er zijn verschillende routes, het kleinste rondje gaat om de Havezathe heen. Je kunt ook het brede pad volgen, en een van de afslagen naar links kiezen. Loop wat verder door tot het informatie huisje op de oude trambaan. Of sla rechtsaf richting het Roderveld. Perfecte wandelingen voor met het gezin! De afstanden zijn niet te groot en de omgeving en paden heel afwisselend!
Adres: Everlostraat 16, Rossum

Bos van Daantje Das

Het Bos van Daantje Das is een fantastisch speelbos en leerbos bij het natuurmuseum op de Holterberg. Voor de allerkleinsten vind je er er eenvoudige natuurlijke speelelementen zoals een schommel en een spannend doolhof. De grotere kinderen kunnen in dit speelbos op de Sallandse Heuvelrug heerlijk ravotten, hutten bouwen en picknicken. 

Weet je zelf nog meer leuke wandelroutes voor kinderen in Twente? Leuk als je het ons laat weten via twente@kidsproof.nl!

Meer leuke uitjes in bos en natuur voor kinderen?
Op Kidsproof.nl vind je een overzicht van alle leuke buitenuitjes in bos en natuur in Twente!