Te gekke musea in Zuid-Limburg!

15 augustus 2023
Een museum is een magische plek voor je kind. Elk schilderij, elke interactief onderdeel en elk stukje informatie is er om ze te inspireren en te prikkelen. Stap samen met het hele gezin binnen in de wereld van musea en geef je kinderen de kans om te leren, te spelen en zich te laten verwonderen. Wij hebben in deze blog de leukste musea van Zuid-Limburg voor je op een rijtje gezet!

1. Discovery Museum

Wetenschapper in de dop of super nieuwsgierig? Bij Discovery Museum bewonder je de wereld in het aarde theater, ga je aan de slag in het Science Lab, doe je ontdekkingen over de toekomst, en beleef je de science show! Klik hier als je meer wilt weten over dit interactieve museum2. Bokrijk

In Openluchtmuseum Bokrijk zijn super veel verschillende historische gebouwen te zien uit 1850! Het landschap is heringericht en de huizen zien er precies zo uit zoals ze er vroeger uitzagen! Kijk mee met vakmanschap demonstraties of ga zelf aan de slag in het atelier. Wat ga jij maken? In de speelschuur zijn traditionele volksspelen te doen zoals bijvoorbeeld kegelen. 3. Museum aan het Vrijthof

Museum aan het Vrijthof ligt in het centrum van Maastricht en heeft het hele jaar door wisselende tentoonstellingen over hedendaagse toegankelijke kunst en diverse activiteiten. Ook voor kinderen is er genoeg te zien! Jong en oud wordt op een toegankelijke wijze benaderd met toffe ervaringen.

4. Kasteelruine Valkenburg

Met de nieuwe Augmented Reality (AR) routes door Kasteelruïne Valkenburg komt de geschiedenis van het voormalige kasteel niet alleen tot leven, maar ben je er zelf ook nog eens onderdeel van. Een beleving waar niets… uh, alles is wat het lijkt. Dankzij deze slimme techniek hoef je de beelden en verhalen er niet langer zelf bij te verzinnen, maar krijg je ze direct, al wandelend door de ruïne, op je smartphone of tablet.5. Marres

Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur werd in 1998 opgericht in Maastricht. Je kunt er verschillende toffe tentoonstellingen, lezingen, onderzoek en publicaties bekijken! Het huizelijke karakter en de prachtige stadstuin maken het er ook nog eens super gezellig. Bovendien zijn kinderen tot en met 16 jaar hier gratis welkom!


6. Bonnefantenmuseum

In dit museum worden activiteiten aangeboden voor alle leeftijden. Wil jij het museum op een speelse manier ontdekken? Dat kan met het Bonnefanten Kunst Kijk Doe Boekje. Deze activiteit is voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Voor kinderen vanaf 7 jaar is er een Klopjacht Kids Audiotour beschikbaar. Ben je met het hele gezin? Doe dan het dobbelspel bijvoorbeeld!


7. Natuurhistorisch Museum 

Bezoek het Natuurhistorisch Museum Maastricht en ontdek alles over dieren en de natuur in de mooie exposities. Wat spoken nachtdieren eigenlijk uit in het donker, en bezoek de insectenkamer! Het Natuurhistorisch Museum Maastricht biedt ook diverse leuke kinderactiviteiten aanDat wordt nog lastig kiezen.. Veel plezier!

Op zoek naar meer leuke musea? Neem eens een kijkje in onze categorie Eropuit. Deze staat vol met leuke tips!